Washingtonea a žumara

host - 191.35 (?)
2.4.2010 20:00

Tak jsem vyměk, po pofírunku v HK - sněžení a mrazu - jsem žumary a agave a oleandry nastěhoval do garáže. Taky želvy jsem ve výběhu přikryl bóžohodovým přehozem.   VK

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 81.39 (?), 28.3.2010 19:37, zobrazeno: 5550x

Dostala jsem tyto palmy a mé možnosti jsou balkon, světlá hala (do 20 stupňů) a předsíň bez světla (okolo 10 stupňů). Bylo by možné mít je přes zimu v hale v létě na balkoně? Nebo celoročně na balkoně a v době největších mrazů schovat do předsíně?Nebo se s nimi mám dopředu rozloučit?:-(Děkuji za všechny rady.

host - 1.95 (?), 29.3.2010 0:58

Źumara by měla být o něco odolnější.Teda záleží jestli to je Trachy nebo třeba Humiliska, ale všeobecně v květináči nevydrží víc jak -5st. I když mně tuto zimu vydržela Trachy v zatepleném květináči  Jinak ta hala by na zimu mohla stačit, ale tak i tak omezit zálivku. Já přes zimu téměř nezeléval

host - 81.39 (?), 29.3.2010 12:10

Myslíte tu halu se 20ti stupni? Já se právě bojím, aby to pro ně nebyla moc vysoká teplota a aby nezahynuly:-(A od kdy do kdy byste nechal žumaru na balkoně? Děkuju Vám!

host - 155.121 (?), 29.3.2010 12:42

Dobrý den, žumara potřebuje i v zimě světlo. Je teplomilnější, takže snese i 20 stupňů v zimě. Já mám dvě a taky jsem je uchovával při 20 stupních a v pohodě. Jenže už jsou metr vysoké a metr široké, tak zimují v temperované prádelně při asi +5. Už je mám týden venku, vydrží slabý mrazík. Ale jsou ze studeného zimoviště, takže otužilé. Venku je mám do podzimu, už se stalo, že byly na podzim ojíněné jinovatkou, ale přežily ve zdraví. Naši zimu Žumara nízká nepřežije. Tu Vaši bych dal ven až po zmrzlých a nedával bych ji na plné slunce a nechal bych ji tam až do prvních mrazíků, to už bude otužilá. Žumarám se po zkušenostech nedaří na plném slunci, mám je pod pergolou porostlou vistárií, kde na ně slunce svítí přímo tak čtyři hodiny. Je taky zajímavé, že rostou i v zimě za horších podmínek, proto potřebují hodně světla. VK

host - 117.119 (?), 1.4.2010 19:54

Já ještě mohu doplnit, že není žumara jako žumara, obecně jsou dva pojmy, žumara nízká (chamaerops humilis) a žumara ztepilá (trachycarpus fortune)i. Obě jsou to středomořské rostliny, tudíž mají v květináči u nás stejné nároky. Washingtonie je o něco teplomilnější ale u nás v květináči má stejné nároky jako obě žumary.

Jestli jsou z krámu, tak samozřejmně to chce na venkovní podmínky postupně navykat, ale zase se s nimi nemusíte mazlit, jestli mají venku přežít jarní nebo podzimní mrazíky, tak si je nehýčkejte zbytečně doma. Já mám všechny tyto druhy už dávno venku, trachycarpus fortunei jsem dával ven, když byl ještě sních. Se sluníčkem samozřejmně opatrně a v létě hodně zalévat.

host - 191.35 (?), 2.4.2010 20:00

Tak jsem vyměk, po pofírunku v HK - sněžení a mrazu - jsem žumary a agave a oleandry nastěhoval do garáže. Taky želvy jsem ve výběhu přikryl bóžohodovým přehozem.   VK

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz