Zoctovatělý kvas



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
10.3.2010 13:08

To je zdlouhavé. Obsah alkoholu můžete změřit vínoměrem, ale určitě nejlépe uděláte, když to necháte bez okolků vypálit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 175.152 (?), 10.3.2010 11:09, zobrazeno: 36282x

Dobrý den,

Nikdy jsme slivovici nedělal. Nechal jsem švestkový kvas přes zimu a teď jsem změřil cukr a má to kolem 2%. Mate mě ale, že to má kyselou chuť a taky reakce papírkem je kyselá. Jinak jsem to měl v uzavřených 50l sudech ve sklepě a testoval zápalkou jestli v sudu zhasne, vždycky zhasla, až teď už ne. Kvas má nafialovělou barvu a voní normálně.

Je normální, že kvas chutná kysele? Kolik v něm může být octa a pokud tam trocha je, dá se to vypálit?

Díky za odpověď.

   
host - 180.2 (?), 10.3.2010 11:25

Dobrý den. Tak si to pochvalte, protože to máte v naprostém pořádku. Kvas musí být kyselý, když je prokvašený cukr. Je to v pohodě. Jen domluvte pálení a je hotovo! Ať chutná výsledek. Stanislaw:-)

   
host - 188.73 (?), 10.3.2010 11:26

Kvas má být takový kyselo - nahořklý což je dle mého podzimního pálení 11/09 v pořádku, ale neměl by být cítit acetonem nebo ředidlem. Vypálení Vašeho kvasu dle textu bych se vůbec nebál. PS

   
host - 129.96 (?), 10.3.2010 11:42

Když jste sud měl ve sklepě v chladu a má 2% cukru, bude pravděpodobně vpořádku. Prokvašená náplň nijak úžasně nechutná. Kdyby se to zvrhlo, bylo by to i octem cítit.

Chce to vypálit. Buďto celé do palírny nebo doma udělat test. Nikdy jsem to nedělal, ale asi by to bylo možné dát třeba 2l do hrnce a ohřívat. Když to dosáhne tak cca 75 stupňů C, tak snižte přívod tepla a teplota by se nějakou dobu neměla zvyšovat a měl by být cítit líh (ostatně i v průběhu oteplování). Možná, že by to tak šlo zjistit.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 10.3.2010 13:08

To je zdlouhavé. Obsah alkoholu můžete změřit vínoměrem, ale určitě nejlépe uděláte, když to necháte bez okolků vypálit.

         
host - 233.137 (?), 11.3.2010 17:44

a nebo se to dá taky zjistit tak, že dáte do hrnku trochu kvasu nejlépe tu kapalnou část a přihradíte pokličkou.Na sporáku to nahřejete do varu, pak pokličku zvednete a zápálíte sirkou a když hoří tak je tam líh.

            
host - 220.205 (?), 11.3.2010 18:17

Viděl jste někdy hořet kyselinu octovou, Já jo. slosar-petr@seznam.cz

               
host - 209.186 (?), 30.8.2012 16:55

dávám to ohřát do mikrovlnky, pokud to po zahřátí nečpí octem, aceton až kanagon.pálím. bohužel neznám rychlejší metodu. nebo topit pod kotlem hodinku spálit 5kubíku plynu a pak si zanadavat.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.8.2012 17:44

Nabízí se tu dva způsoby zkoumání kvality kvasu - metoda organoleptická a metoda ohněm. Obě jsou jednoduché, bohužel obě ne zcela spolehlivé.
   Nevím, jestli hoří čistá kyselina octová. Ale prakticky každý, i hodně naoctovatělý kvas obsahuje nějaký alkohol, takže zahřáté páry budou hořet vždy.
    Stejně tak téměř každý -  i dobrý -  kvas, zejména v povrchové vrstvě  obsahuje stopy degradačních produktů  - octové kyseliny, etylacetátu, aldehydu.  Odstraněním deky a šetrnou destilací je možné minimalizovat přechod těchto látek do destilátu. Tedy i jinak citlivá čichová zkouška má spolehlivost relativní.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika