Vypeckovat svestky?
|
|
 |
 |
host - 54.234 (?) 24.1.2018 21:10
Já jsem o nutnosti odstraňování pecek ze švestkovin kvůli kvalitě produktu nic nepsal.
Jen jsem použil skeny z historické knihy proč se to tak jednu dobu dělalo - kvůli daním a časovému využití kotle. Kdo chtěl, tak to i tak pochopil.
Vůbec nic jsem nepsal ani nenaznačoval v tom smyslu, že by se švestky měly zkvašovat bez pecek!
Snad jen to, že pokud by při domácí výrobě byly problémy s peckami v horkých výpalcích a zbavení se jich, dá se jich zbavit přecezením při plnění kotle a během destilace je hned spálit.
*
Přiznám se, že nevím, zda je nutné pecky destilovat. Zda se odstraněním pecek těsně před destilaci nesníží hořkomandlové aroma a chuť destilátu. Ale to už je jen na každého uvážení a preferencích. (Třeba lze část pecek před kvašením jako náhradu jejích destilace rozdrtit?)
*
Mi šlo jen o to osvětlit a vysvětlit to odpeckovávaní - jaké to kdysi mělo výhody - Historické okénko jsem to nazval a trochu okomentoval.
Ale protože jsem člověk v jádru líný nikdy jsem pecky nijak zvlášť neseparoval, nebyl důvod... Vyjma těch co klesly a zůstaly na dnech sudů.
*
Jinak zkuste napsat v čem se tato kniha zastavila v čase a v čem spočívají ty nové, zásadní, rozšířené znalosti? Podiskutujeme o tom, třeba to bude přínosné. Rád bych se poučil co lze na takové "primitivní a jednoduché" výrobě stále zlepšovat.
(Já se raději spíš poučím z léty ověřených zkušeností naších předků než abych hledal a znovu objevoval už staré a známé, nebo pozapomenuté zkušenosti a poznatky).
Rafael.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 87.235 (?), 23.1.2018 14:58, zobrazeno: 18555x
Vypeckovat svesty pri sbirani?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.3 (?), 23.1.2018 16:47
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.234 (?), 23.1.2018 17:54
Historické okénko:
Hynek V. Burián, Výroba slivovice, Reinwart 1895.
----------------------------------------------------------------------------------
Ale kdo by se s tím při sběru patlal?
Navíc když ta peckovina ke slivovici patří a daň se "už" neplatí z objemu kotle, ale z destilátu.
(Při domácí výrobě oddělení pecek před destilaci jísté výhody mít může. Ale jen praktické. Třeba zbavení se pecek spálením. V kompostu se špatně rozkládají, ale dobře hoří...).
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.234 (?), 23.1.2018 17:58
Ještě dokončení toho skenu:
(Velmi stará kniha, ale málo co se ji dá vytknout).
Rafae.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 24.1.2018 18:50
Tak to se hluboce mýlíte, vytknout se této knize dá mnoho. Opravdu si fakt myslíte, že že v roce jejího vydání zastavil čas? Že se žádné nové znalosti nerozšířily? Děláte si legraci? Nebo ze čtenářů děláte debily? No, spíše bych Vás pane Rafaeli odhadoval na to druhé. Chcete vědět, jaký pokrok ve kvalitě destilátů od dob, které Vy propagujete obyvatelstvo zabývající se zakládáním kvasů a destilací udělalo? Zajeďte tuto sobotu, 27.1. do Velké nad Veličkou na degustaci tamních ovocných destilátů, především durancií, budete koukat, co umí pecky! Jasně, kdyby se pořadatelé tvářili, že o Vás nic nevědí, řekněte jim, že tam s manželkou jsme, já se za Vás přimluvím, bude to v pohodě. Ale s peckami se to musí umět. Ovšem co umíte Vy, to se opravdu nevím, děláte dojem znalce, ale to víte, našinec ví, že se bojíte presentovat svými produkty, Váš problém, ale kdo se bojí jít na trh s vlastními produkty... Já ty Vaše názory neberu. Podepisuji se raději monogramem PŠ
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 24.1.2018 20:01
V tomto se musím pana Rafaela zastat. Ne kvůli kvalitě zmíněné knihy - nečetl jsem ji a až tolik tomu nerozumím. Z příspěvků jsem ale vyrozuměl, že p. Rafael pecky v kvasu nejen toleruje, ale i vítá:
Navíc když ta peckovina ke slivovici patří a daň se "už" neplatí z objemu kotle, ale z destilátu.
(Při domácí výrobě oddělení pecek před destilaci jísté výhody mít může. Ale jen praktické. Třeba zbavení se pecek spálením.
Já to čtu tak, že v dnešní době (placení daně z lihu ne z kotle) nemá již vypeckování švestek velký smysl.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.3 (?), 24.1.2018 20:41
pokud jeden pestitel nasbira 200l svestek nevyloupanych a druhy 150 vyloupanych plus 50 l nevyloupanych kdo napali vic pri stejne kvalite svestek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.234 (?), 24.1.2018 21:10
Já jsem o nutnosti odstraňování pecek ze švestkovin kvůli kvalitě produktu nic nepsal.
Jen jsem použil skeny z historické knihy proč se to tak jednu dobu dělalo - kvůli daním a časovému využití kotle. Kdo chtěl, tak to i tak pochopil.
Vůbec nic jsem nepsal ani nenaznačoval v tom smyslu, že by se švestky měly zkvašovat bez pecek!
Snad jen to, že pokud by při domácí výrobě byly problémy s peckami v horkých výpalcích a zbavení se jich, dá se jich zbavit přecezením při plnění kotle a během destilace je hned spálit.
*
Přiznám se, že nevím, zda je nutné pecky destilovat. Zda se odstraněním pecek těsně před destilaci nesníží hořkomandlové aroma a chuť destilátu. Ale to už je jen na každého uvážení a preferencích. (Třeba lze část pecek před kvašením jako náhradu jejích destilace rozdrtit?)
*
Mi šlo jen o to osvětlit a vysvětlit to odpeckovávaní - jaké to kdysi mělo výhody - Historické okénko jsem to nazval a trochu okomentoval.
Ale protože jsem člověk v jádru líný nikdy jsem pecky nijak zvlášť neseparoval, nebyl důvod... Vyjma těch co klesly a zůstaly na dnech sudů.
*
Jinak zkuste napsat v čem se tato kniha zastavila v čase a v čem spočívají ty nové, zásadní, rozšířené znalosti? Podiskutujeme o tom, třeba to bude přínosné. Rád bych se poučil co lze na takové "primitivní a jednoduché" výrobě stále zlepšovat.
(Já se raději spíš poučím z léty ověřených zkušeností naších předků než abych hledal a znovu objevoval už staré a známé, nebo pozapomenuté zkušenosti a poznatky).
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|