Poliaci páli skoro iba zo zemiakov a obilia - tak vzniká vodka.
K tomu postupu pálenia a výrobe paliarne. Konštruovať sa to neoplatí nakoľko cena týchto prístrojov je podstatne nižšia ako ich náklady na výrobu. Výrobcov je veľa - hlavne v Poľsku ale aj Maďarsku a Srbsku. Na Slovensku akorát predražená Medienka. V Srbsku doporučujem Suboticu: http://www.des-kazani.rs
V Poľsku stačí pošprtať v alegre je ich tam cez 1000..
Úplný postup tu nerozpíšem. No základný rozdiel je v tom či chcete páliť naraz (jednokotlový systém - kolóna) alebo na dvakrát (dvojkotlový systém alebo vypáliť raz vyčistiť a znova). Ja odporúčam kolónu s kotlom o objeme aspoň 30 litrov. Z kotla by mal vyusťovať otvor čo najväčšej šírky pre jednoduchú údržbu a nalievanie a vylievanie. Parovod (kolóna) by mala mať aspoň výšku 1 m. Vo vrchole kolóny by sa mal nachádzať deflegmátor (zariadenie na kondenzáciu pár, ktoré stekajú naspäť a znova sa odparujú (tým dochádza k viacnásobnej destilácii a výsledný produkt má vyšší podiel alkoholu) Kolónu je vhodné vyplniť aj sklenými / medenými vláknami - podobný efekt ako deflegmátor v súčinnosti je výsledný absahalkoholu ešte väčší.
Za kolónou (alebo pred) by sama mal nachádzať tzv odkalovač (rektifikácia) (prázdna nádoba v ktorej je jedna trúbka pr dne (vstup pár) a jedna vo vrchnáku (vývod pár) Nie je na škodu spodnú rúrku zaplaviť vodou. Nektoré kolńy sú vybavené aj niekoľkonásobnou rektifikáciou. Na koci palirne samotný chladič. Existuje viacero typov no pri dostatku miesta je najvhodnejší 200 L sud v ktorom je niekoľkometrová medená špirála - netreba prívod a odvod vody ako pri ostatných chladičoch.