Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 6.8.2018 17:53
začla téct při 52° končil jsem na 10°
Dost bych se divil, kdyby měl lutr víc než 30%. I když možné to je, z 240 litrů kvasu bych čekal víc lutru než 35 l
Přijde mi lepší nejdřív se něco naučit a pak to teprve dělat. Tohle je jako kdybyste nastartoval auto a pak vznášel dotazy, co je brzda a co plyn.
Osobně nevidím v ředění lutru žádnou výhodu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 55.221 (?), 6.8.2018 18:07
Já bych udělal dvě várky po 17,5l a lutr bych v žádném případě neředil.
Spíš ho zesílil ještě k tomu vhodnými frakcemi z loňska.
*
Jaký je důvod k ředění lutru na 30%???
Mimo snadnějšího oddělení úkapu, ale to jde udělat efektivněji, v tom vidím jen samá negativa.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.213 (?), 7.8.2018 20:03
1/2 bych dal asi 20l - od 30% bych to chytal třeba do zavařovaček a co bych nepoužil bych dal do 2/2.
|
|
 |
|
 |
 |
|
LukášS - (4) - 199.149 (?), 14.12.2018 0:15
Nedokážu zahájit nové téma, tak alespon touhle cestou... Máme vypálenou švestku, trochu zapáchá po ponožkách, nicméně, chutově je perfektní... vyvětrá to? Čím to může být? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.50 (?), 4.7.2020 8:44
Dobrý den, prosím poraďte jak vést třešňový kvas. V týdnu jsem natrhal 3 50l hoboky naplněné cca do 2/3 a do každého jsem nalil 1kg cukru v 1l vody, zatím to mám umístěné v chodbě, teplota kolem 20, 25 st.C, ale zavazí. Mohu přesunout ven pod stříšku, nechat na sluníčku, nebo dát do sklepa, tam je nad podlahou 7-10 st.C. Hoboky mám zašroubované, není to natěsno. Jak mám prosím postupovat, co mám hlídat, dělám to poprvé a bojím se zoctovatění, natrhat to dalo dost práce. Děkuji a přeji pěkný prodloužený víkend.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 9.7.2020 14:00
Usuzuji, že máte v každém hoboku asi 35 kg kvasu, což je snadno manipulovatelné. Rozhodně bych Vám doporučil udržovat kvas při 16 - 18 °C a do každého hoboku nalijte asi 100 ml 20 % kys.sírové, aby se snížilo pH. Asi je budete muset občas přesouvat do sklepa, aby se obsah ochladil a nedošlo k bouřlivému kvašení, které budoucí kvalitu destilátu negativně ovlivňuje. Pokud se vám podaří doporučenou teplotu udržet, mělo by kvašení probíhat 6 týdnů. Konec snadno rozeznáte púomocí zapálené čajové svíčky. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.50 (?), 12.7.2020 12:55
Pane Šlosare, děkuji vám za rady. Svíčka by měla zhasnout nebo by to mělo bouchnout? Ještě dotaz, mám asi 20 let v hoboku jablečné víno, bohužel zůstalo na kvasnicích, celou dobu (léto, zima) v kůlně - mám ho po vykvašení třešní do nich nalít a doplnit hoboky - jeden radil mě to poradil nebo raději ne?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 12.7.2020 17:05
Je to trochu jinak. Po dokončeném kvašení ustane vývoj oxidu uhličitého, takže čajová svíčka u hladiny stále hoří. Je to spolehlivá zkouška na ukončení kvašení, ovšem v extrémních případech selhává. Pokud máte nádobu plnou z 90%, CO2 se nemusí udržet na hladinou na svíčka hoří, ačkoliv proces kvašení nebyl ukončen. Pokud v opačném případě máte nádobu plnou jen z 50%, CO2, který je 1,6x těžší nežli vzduch svíčku zhasíná. Řeším to tak, že nádobu s kvasem nakloním, až se kvas dotkne okraje nádoby, čímž CO2 z nádoby "vyliji"-. Test opakuji za několik hodin. 20 let staré jablečné víno bude již nepochybně zoxidované na jablečný ocet. Jistě se dá využít k přípravě holandské omáčky či jinak, ale s vykvašeným třešňovýjm kvasem bych ho nemíchal. Zdraví PŠ
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.50 (?), 13.7.2020 19:48
Děkuji za odpovědi. Pěkný večer.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|