Test na metanol



host - 36.201 (?)
31.1.2019 16:56

"...Dalo by se říci, že když by se úkap neoddělil, v celkový obsah metanolu v destilátu bude téměř stejný. Tedy i neodborná destilace může vést k nechutnému, ne však toxickému pití..."
To je to co všude tvrdím a bojuji tak proti léty zavedenému mýtu hojně podporovaným mainstreimem - o nebezpečnosti destilací.
Dobře to bylo patrné hlavně zpočátku metanolové aféry.
Hlavně strašit lidi a odvést pozornost od masivního zneužívání průmyslového lihu,  což nakonec vedlo až k tomu metanolu.
Snažit se neschopnost státu v té oblasti svést na domácí výrobce a snahu některých absolutně neznalých novinářů se zviditelnit...
*
Takové nesmysly podporují i někteří výrobci destilačních přístrojů. Odlučovače metanolu, různé odpouštěcí baňky apod., pro zviditelnění se a klamání potencionálních zákazníků. Bohužel se k tomu snížila i mi jinak sympatická Medienka. Ale i jiní.
*
Trochu bych si to téma dovolil zevtipnit:
Ač v tom směru nemám žádné zkušenosti ani vědomosti, dovolím si odběhnout od tématu.
Daleko více nebezpečnější mi přijde neodborně zavařená masová konzerva. Botulotoxin. Možná asi taky mýtus, fact nevím...
Ale osobně bych raději vypil láhev úkapů než snědl nějakou podezřelou konzervu...

Rafael.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

               
host - 19.119 (?), 31.1.2019 13:10

Ještě ke grafu obr.13. a 14. Já jsem pochopil, že se jedná o dvě samostatné dvoustupňové destilace (ve stejné PP) z jednoho kvasu, kde druhé zpracování/destilace byla posunuta o 14 dnů (vysvětlení v DP). Zde se projevil nějaký pokles metanolu již v lutru. Proč, to nemůžu sdělit, je zde více možností proč se tak stalo (odvětrání, nehomogennost kvasů při prvním a druhém zpracování/destilaci …). Z tohoto vyplývá, že i uvedený graf je jenom jedem z mnoha možností a nelze generalizovat k širšímu posuzování, již proto, že v "reálu" každý kvas je jiný, připravovaný za jiných podmínek a posléze destilován na jiné či odlišné aparatuře … Ke zobecnění výsledku je k dispozici „žalostně málo dat“.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.168 (?), 31.1.2019 15:00

Z grafů 13 a 14 je patrno, že obsah metanolu v úkapu a jádru je v podstatě srovnatelný. Píše se tam o procentech - je otázkou, jestli v % celkového objemu nebo % celkového lihu. Vzhledem k tomu, že úkap bývá lihovitější než jádro, pak by doředěním obojího na 50% byl obsah metanolu prakticky stejný.
   Z uvedených grafů chápu, že oddělením úkapu odstraňujeme některé pachy, ale na snížení obsahu metanolu to má efekt malý - zejména s přihlédnutím k malému množství úkapu oproti jádru. Dalo by se říci, že když by se úkap neoddělil, v celkový obsah metanolu v destilátu bude téměř stejný. Tedy i neodborná destilace může vést k nechutnému, ne však toxickému pití.

                     
host - 36.201 (?), 31.1.2019 16:56

"...Dalo by se říci, že když by se úkap neoddělil, v celkový obsah metanolu v destilátu bude téměř stejný. Tedy i neodborná destilace může vést k nechutnému, ne však toxickému pití..."
To je to co všude tvrdím a bojuji tak proti léty zavedenému mýtu hojně podporovaným mainstreimem - o nebezpečnosti destilací.
Dobře to bylo patrné hlavně zpočátku metanolové aféry.
Hlavně strašit lidi a odvést pozornost od masivního zneužívání průmyslového lihu,  což nakonec vedlo až k tomu metanolu.
Snažit se neschopnost státu v té oblasti svést na domácí výrobce a snahu některých absolutně neznalých novinářů se zviditelnit...
*
Takové nesmysly podporují i někteří výrobci destilačních přístrojů. Odlučovače metanolu, různé odpouštěcí baňky apod., pro zviditelnění se a klamání potencionálních zákazníků. Bohužel se k tomu snížila i mi jinak sympatická Medienka. Ale i jiní.
*
Trochu bych si to téma dovolil zevtipnit:
Ač v tom směru nemám žádné zkušenosti ani vědomosti, dovolím si odběhnout od tématu.
Daleko více nebezpečnější mi přijde neodborně zavařená masová konzerva. Botulotoxin. Možná asi taky mýtus, fact nevím...
Ale osobně bych raději vypil láhev úkapů než snědl nějakou podezřelou konzervu...

Rafael.

                     
host - 153.239 (?), 31.1.2019 20:55

A pritom su svedectva, ze metanol zlepsuje chut palenky....alebo ze by len slepa povera?

                     
host - 62.253 (?), 2.2.2019 9:01
Zdravim, z meho pohledu a z pohledu vysledku na plynovem chromatografu, ktere jsem do tohoto vlakna vlozil je jasne, ze podil methanolu v ukapu je minimalni a pokud by se neodebiral, nic nehrozi. Horsi je v tomto pripade vysoky podil ethyl acetatu (ktery se odparuje nekde mezi 76-78°C) Ethanol od 78.4°C. Ethyl acetat prave zpusobuje to boleni hlavy po ranu... Proto je dulezite oddelit ukap od jadra - ne kvuli methanolu. To je jen strasak na lidi. Jak jsem jiz psal, tak jdu po cuchu. Jakmile necitim redidlo, tak sbiram. Jinak ethyl acetat vznika behem kvaseni pri kontaktu se vzduchem. Vzhledem k faktu, ze jsem se do paleni ted trochu ponoril, tak experimentuji se vsim moznym. Momemtalne mam nalozene mispule, mrkev, rozinky, chystam se na mák, kmin, a rad bych pristi rok vyzkousel bezinky, jerabiny a jine drobne ovoce. Samozrejme, ze z kazde palenky pojede vzorek do plynoveho chromatografu a vysledky pripojim. To bude ale az na podzim. Takze do te doby kvasu zdar.
                     
host - 36.201 (?), 2.2.2019 20:58

Pane, xxx.xxx.62.253
Tím svým výzkumem jste možná trochu "rozkopal, rozbil, hračky" všem šířitelům a udržovatelům při životě takového mýtu jakou je nebezpečnost methanolu v domácích kvasech a výrobcích.
*
Tímto nechci jeho nebezpečnost nijak zlehčovat, ale ta nemůže v žádném případě nastat při klasické výrobě a destilaci kvasů.

Jen vždy při pokoutní větší výrobě a ve velké míře míchání, výrobě "konzumních" lihovin z průmyslového, technického lihu a trestí. No, a občas během let někoho napadne, že i ten synteticky líh je moc drahý a jeho část s úsporných důvodů nahradí levnějším methylem.
*
Ale je marné, marné a marné...
Jednodušší a účelnější je dohenestovat drobné domácí paliče, lidi kteří si to dělají pro vlastní potřebu, nebo jen pro nejbližší okolí.
*
Je velmi absurdní představa, že takoví lidé mají takovou "nadvýrobu nebo nadúrodu" aby ji museli prodávat na internetu nebo jimi zásobovat nějaké večerky, obchody apod...

Rafael.

                     
Dakota.F - (29) - 238.190 (?), 3.2.2019 18:39

Rafael

Věřte tomu, že kdyby vinařství nebylo od nepeměti, bylo by na stejném seznamu, jak pálení alkoholu. Tradice vynařství sahá tak hluboko, že sní nikdy nešlo nic udělat.Na ní by ani žádná pověra nezabrala. Hold kolem spotřební daně se točí pěkné miliardy.

Dobrý příklad je Slovensko. S velkou pompou uzákonili domácí pálení, ale za takových podmínek, že se to nikomu neoplatí vůbec realizovat. Zaregistrovat svojí palírnu, poté čekat na celnáky, kteří vám na přístroj nahodí nějaký měřák s plombou či jak to tam má fungovat vypálíte si určité povolené množství opět zaplatíte dan a po vyčerpání kvóty šlus. No zajímalo by mě kolik Slováků toto podstoupí a realizuje to. Pokud jsem to nějak zamotal a na tom Slovensku to funguje jinak, rád si to nechám vysvětlit.       

                     
host - 36.201 (?), 3.2.2019 21:00

Na jedné straně můžeme být rádi, že tady máme pěstitelské pálenice pro zahrádkaře a drobné sadaře.
Na druhé straně je to daňové okrádání těch "nejchudších lidí", bo na ty bohaté si netroufnou, nemají, nebo nechtějí na ně mít.
(Pobídky pro zahraniční korporace a vyvádění zisků divident apod. do zahraničí..).
*
Jak to je na Slovensku s těmi destilátory nevím, ale tuším, že...
*
Na Novém Zélandu, snad se nepletu, zjistili, že z toho plyne tak malý daňový zisk, že je levnější a úspornější se takovou drobnou domácí apod. výrobou vůbec nezabývat. Že ten státní, celní hlídací aparát je dražší a ani zdaleka nevyváží z toho odvětví vybrané daně.
Ale to je info jen z netu, jestli to tam opravdu tak funguje nevím, tak to mé psaní berte s VELMI VELKOU REZERVOU!
*
Ale, co vím, nebo aspoň tuším, že kdyby něco takového bylo i u nás, naše státy by se kvůli tomu ekonomicky nezhroutily.
*
I když kde brát daně a od koho se nejlépe vybírají?
Třeba se ještě někdo dožije, já snad už ne, zdanění stromů, části zahrady která není zelená a kde místo trávy si něco pro svou potřebu na "úhoru" něco pěstuje.
Nebo déšť, vlastní studna, králikárna, prasečí chlívek, slepičárna, pes seroucí na vlastním pozemku apod. Možností regulací a zdanění je velmi mnoho.
Vlastně jsem na jedné straně rád, že jsem už starý a nemocný a ten vyšší level už nezažiju.
(Už jsem těch všelijakých buzerací a nesmyslných zákonů, vyhlášek apod. zažil dost...).

Rafael

                     
host - 62.253 (?), 6.2.2019 13:18
Souhlasim... Inzeraty typu: Prodam domaci Slivovici palenou v oficielni palirne, 51%, 220 korun za litr... Kdyz odecte dan, a lahev, tak mu zustabe cisty zisk tak 50 korun... Nesmysl. Domaci slivku bych ja osobne neprodaval vubec natoz za takovouhle nesmyslnou castku. Sve prace s kvasem, sbirani, drceni a podobne si vazim vice :) ale jak se rika, vsichni mame obcanky a jsme za sva rozhodnuti zodpovesni. Ja jsem rad, ze jsem se ujistil, ze methyl v domacim kvasu je zastoupen pouze a vzdy jen ve stopovem mnozstvi, ktere neni zdravi skodlive. Na podzim jeste udelam testy na mrkvovici, kminku, makovici, mispulovici, vinovici, pivovici, tresen, bezinky a uvidim, co mi jeste bouchne do nosu :)
                     
host - 7.46 (?), 6.2.2019 19:57

Dobrý den, máte pravdu, 50kč je pro ně hodnota práce a suroviny. Kolem a kolem to je 5kč za kg a práce zdarma. A někdo bude vykládat že je to oficiálně vypáleno. Kde si prosím vás necháváte dělat rozbor a co to stojí? Děkuji H.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika