Upřimně řečeno, zalít kvas vařicí vodou není dobrý nápad a myslím, že rozkvašení trvalo velmi dlouho, protože jste to ovoce skoro sterilizovali. Obecně platí, že na povrchu každého ovoce jsou usazené nekulturní, divoké kvasinky vhodné právě pro to konkrétní ovoce, které jste tímto způsobem zlikvidovali. Z téhož důvodu se nedoporučuje sbírat ovoce po dešti. Termínu "zkvašování nad potokem" nerozumím. Je tím míněno to, že je nádoba s ovocem umístěna v potoku, a tak je zajištěna konstantní teplota při kvašení? Pokud to tak je, tak je to docela dobrý nápad, zvláště vhodný pro třešně, višně a meruňky. Speciálně tyto druhy ovoce jsou velmi citlivé na vyšší teplotu při kvašení v tom smyslu, že jde-li proces příliš rychle (zvláště při teplotách nad 20 °C), což není ku prospěchu, tak se spolehlvě ztrácí vůně destilátu. Poslední odstavec Vašeho příspěvku považuji podobně jako pan Dr. Vysloužil za problematický. Každý máč je obecně napadán bakteriemi, plísněmi, hnllobou a křísotvornými kvasinkami. Transportním mediem je vzduch. Pokud se nám podaří při dostatečném rozmačkání, drcení či jiném rozmělnění zabránit přístupu vzduchu, nemusíme se na oxid uhličitý spoléhat, ale jinak máte pravdu v tom, že opravdu máč chrání, ostatně je 1,6x těžší než-li vzduch. slosar-petr@seznam.cz