Neomlouvejte se, každý jsme nějak začínali. S tou vodou jste udělal samozřejmě dobře a je vidět, že citlivě reagujete na "pasti přírody". Čím jsou švestky sušší, tím více monosacharidů tj. jemnější destilát, ale také větší problémy. Také oceňuji, že jste si vědom toho, že se pecky při jakémkoliv drcení nesmí poškodit. V jádrech pecek je amygdalin, který podléhá kvasnému procesu a uvolňuje kyanovodík, pravda jen ve stopách, ale hořkomandlovou chuť nikdo již neodstraní. Suchý koláč je třeba odstranit, prostě zahodit a do palírny. Udělal byste lépe, kdybyste soudek zakryl PE folií a utáhl nějakou gumou, aby povrch kvasu nebyl zasažen bakteriemi a chráněn oxidem uhličitým, který je těžší než-li vzduch, ale učíme se všichni. Rozhodně odstraňte vše, co je nad hladinou a věřím, že Vám destilát bude chutnat. Dík za důvěru. slosar-petr@seznam.cz