Společný kvas švestky s broskvoní?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 97.44 (?), 15.8.2009 19:24, zobrazeno: 26245x
Vážení pěstitelé,
řeším dilema na téma založení společného kvasu slivoní Stanley a broskvoně Red Haven. Jsem bohužel odkázán na omezené množství švestek a broskvoní, dohromady mi to dá nějakých 120 l, což mi již v pálenici vemou...
Otázka zní, jestli to lze vypít? :-))) a také, jestli broskvoně v kvasu nebudou mít vliv na trvanlivost kvasu.
Děkuji za odpovědi.
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.11 (?), 26.8.2009 14:40
Dle mého názoru a co jsem se tak bavil v pálenici, bude to pěkně voňavoučká pálenka. Ale taky pěkně náchylný kvas. Švestka je co se týče kvasu nejodolnější a letos jsem ji vypaloval až v květnu. U broskvoní nevím ale předpokládal bych, že bude stejně náchylná jako hruškovice. Tzn. hlídat cukernatost a vůni aby z toho nebyl "ocet". Doporučil bych švestkám narušit slupku, stačí nějakým klackem pořádně prošťouchat.
Držím palce ať se vše vydaří. Paja
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.68 (?), 20.9.2009 22:06
To Ste urobil dobre nakoľko čo mám skúsenosti tak pálenka z broskýň je nie príliš pitná záležitosť. A to nás na to upozorňovali aj profáci na kat. kavasných technológii. Možno ten mix. so slivkami by však nemusel byť až taký zlý.MČ
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 6.12.2010 19:30
Promiňte, ale kvas bez pecek? To rozhodně ne, pecky prostě do kvasu patří a neumím si představit, že bych připustil opak. Do destilace máče už ne! Problém destilace (chcete-li pálení broskvového máče) je pálení máče, který se velmi rád připaluje a výsledek už není ke konzumaci, pokud nejsm zoufalci. Takže má rada pro pěstitele a milovníky destilátů z broskví: Při destilaci broskvového máče je třeba tuto hmotu naředit stejným objemem vody v kotli destilační aparatury a bacha nespoléhejte na to, že máte účinné míchání, prostě broskve je třeba před destilací takto naředit a naopak, destilát z připáleného máče se nehodí ani do ostřikovačů. Pušinec děsný, bohžel policie ČR není nvybavena tak citlivým detektorem, oni cítí líh ke smůle našince. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 6.12.2010 20:34
Ale, pánové,to, co popisujete je z nouze ctnost.Kombinaci tohoto druhu se vždycky raději vyhnu.Kdysi jsem zkusil mirabelky 20% se švestkami, ale to je maximum, co lze.Jiným kombinacím se vyhýbám a považuji to za degradaci v otázce destilačních produktů.Vypálit se dá i rýže vs.švestky se zavařeninami třešní, ale ještě jsem neklesl k pití samotného máče. To prý také lze. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 7.12.2010 15:37
Nu, nevím, pane inženýre, jestli pecky do kvasu tak jednoznačně patří. Pokud si zadám do vyhledavače "příprava kvasu" nebo něco podobného, vyjede mi řada doporučení a receptur. Většima z nich káže pecky z broskví před založením kvasu rezolutně odstranit. Sám to neumím posoudit, kvas z broskví jsem nepřipravoval. Fakt je, že mnozí radí vypeckovat i meruňky a to je, podle mě, vhodné, ale nezbytné nikoli. Pil jsem z obojích kvasů, byly obě dobré.
Jinak pro zadavatele vlákna: broskvoň je strom, plodům se říká broskve, dřevo asi se švestkami v sudu nikdo nemíchá.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|