Špendlíky
|
|
|
|
host - 220.205 (?) 27.8.2011 12:25
Píšete, že kvas byl v teple. Je třeba tomu rozumět tak, že teplota byla vyšší, než-li 20 °C? Pokud ano, tak Vám kvas ze špendlíků zoctovatěl. Některé typy ovoce, především třešně, višně a meruňky tvoří velmi nestabilní kvasy v tom smyslu, že je po vykvašení jejich životnost velmi krátká. Špendlíky jsou přibližně na 4. místě.Tím, že jsem dal do kvasu 1 kg cukru jste sice životnost kvasu prodloužil, ale zjevně to nestačilo. Takže pro příště. Nakládejte špendlíky do sudu, který je někde ve sklepě při teplotě 16 – 18°C a doba kvašení bude 4 – 5 týdnů. A hlavně Vám CO2 nebude unášet vonné komponenty, protože kvašení bude probíhat pomalu. slosar-petr@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.245 (?), 27.8.2011 11:10, zobrazeno: 50263x
Dobrý den, rád bych Vám vyprávěl jeden příběh. Nasbíral jsem špendlíky, pěkně plný sud, dal na něj trošku vody a kilo cukru aby se neřeklo a vše začalo pěkně pracovat. Nemíchal jsem s ním a kontroloval, co se s mačem děje. Pěkně kvasil, plyn se uvolňovl a za necelé tři týdny bylo vykvašeno. Přesnějiřečeno, už se nic nedělo. Kvas byl v teple a tak jsem usoudil, že je již čas na pálení. Senzoricky byl v pořádku, chuť nakyslá a tak se pálilo. A výsledek? Ze sta litrů mače jsem získal 10 litrů lutru o síle 20% :-(Takže podruhéto nemělo ani cenu pálit.
Co je špatně? Protože mám ještě téměř plný sud a jestli bude výtěžnost stejná, tak jej mohu rovnou vylít. Mohu přidat ještě ovoce? Změřím průběžně obsah alkoholu lihoměrem?
Mohla být tato pohroma způsobena špatnou metodikou pálení? Děkuji za Vaše odpovědi
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.158 (?), 27.8.2011 11:38
Pred rokom sa mi naskitla moznost nazbierat asi 200l spendlikov.CHlapi z roboty ma odradovali ze snich nieje nic dobre ani palenka ani konpot ale ja som sa nedal odradit a kazdzy den som stromami potriasol a co spadlo pozbieral do pvc vriec.Spendliky padali prevazne prezrete a sladke.Vytaznost som mal pri 3kg cukru na 120l kvasu 8l 53 percentneho alkoholu na 100l kvasu a chutovo som lepsiu palenku nepil.Podla mna vo vasom pripade neboli spendliky dostatocne zrele alebo ste privcas palili kvas.V kvase sa da zmerat cukornatost cukromerom a ked sa pohybuje pod 5-0 meligena mozno palit zalezi od druhu ovocia.S pozdravom Miroslav K.
|
|
|
|
|
|
|
petrtoman - (10) - 106.170 (?), 27.8.2011 11:41
Já bych změřil cukernatost refraktometrem a nebo bych stáhl hadičkou šťávu a změřil zbytkový cukr nějakým cukroměrem. Já jsem měřil červený myrobalán, a ten měl 16 brix, takže výtěžnost by měla být slušná. Pokud kvašení ustane, tak je ideální pálit stejně až po dokvášení, které může trvat 1 - 2 týdny u špendlíků.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 27.8.2011 12:25
Píšete, že kvas byl v teple. Je třeba tomu rozumět tak, že teplota byla vyšší, než-li 20 °C? Pokud ano, tak Vám kvas ze špendlíků zoctovatěl. Některé typy ovoce, především třešně, višně a meruňky tvoří velmi nestabilní kvasy v tom smyslu, že je po vykvašení jejich životnost velmi krátká. Špendlíky jsou přibližně na 4. místě.Tím, že jsem dal do kvasu 1 kg cukru jste sice životnost kvasu prodloužil, ale zjevně to nestačilo. Takže pro příště. Nakládejte špendlíky do sudu, který je někde ve sklepě při teplotě 16 – 18°C a doba kvašení bude 4 – 5 týdnů. A hlavně Vám CO2 nebude unášet vonné komponenty, protože kvašení bude probíhat pomalu. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.245 (?), 29.8.2011 12:28
Děkuji za odpovědi. Kvas byl umístěn na stinném místě a teplota kolísala dle venkovní teploty. Pro příště: mohu kvas umístit do sklepa spolu s bramborami a řepou? Neodrazí se to v kvalitě kvasu? Co nižší teploty 14 - 10 °C, je možné umístit kvas i do takovýchto teplot?
Druhý soudek přestal pracovat po 14 dnech, a to již druhý den perlil jako limonáda, ovšem teď už je nepatrně cíti octem a na povrchu se tvoří bílý povlak. Vypadá to na vylití.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.245 (?), 29.8.2011 16:31
čím je způsoben bílý povlak na povrchu kvasu? Je možné jej omezit? A co doba kvašení? Není příliš krátká? 14 dní je poměrně krátká doba. Existuje nějaká metoda měření kyseliny octové v kvasu nebo je toto stanovení problematické z důvodu tvorby většího množství podobných sloučenin, Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 29.8.2011 18:42
Pravděpodobně je způsoben křísotvornými kvasinkami, které jsou schopné v relativně krátké době kvas zničit. Rozhodně jej okamžitě odstraňte a pak je třeba ověřit, zda-li kvašení probíhá. Nejsnadněji to ověříte zapálenou čajovou svíčkou, zapálená sirka není tak přesná, protože se intenzita jejího plamene mění, resp. klesá. Pokud je intenzita světla svíčky stále stejná i když se již dotýkáte hladiny kvasu, ujíždějte do palírny. Pokud plamen zhasne, překryjte sud PE folií, zajistěte gumicukem a o vznikající CO2 se nestarejte. V případě, že by plamen svíčky nezhasl, ale intenzita světla poklesla je dobře prostor nad kvasem zasířit spálením sirného proužku. Co je ale opravdu důležité, je to, aby špendlíky kvasily při teplotě max. 18 °C, jinak destilát postrádá vůni a to je škoda. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 22.251 (?), 20.1.2013 13:37
Dělám každoročně několik beček špendlíků (místní název pro různé druhy/barvy myrobalánů). V jedné bečce se mi po vykvašení pravidelně objevuje bílý povlak spíš plísně. Tato bečka resp. její obsah je vždy nejaromatičtější. Může být bílý povlak něco jiného než křís?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|