Slivovice zapáchá po acetonu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?)
6.12.2011 9:10

Kvas se udusil? Alkoholové kvašení kyslík nepotřebuje, při správně vedeném kvasu je třeba naopak přístupu vzduchu zabránit.
   Myslím, že acetonový pach má původ v etylecetátu, který vznikl reakcí alkoholu s kyselinou octovou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 6.12.2011 9:10

Kvas se udusil? Alkoholové kvašení kyslík nepotřebuje, při správně vedeném kvasu je třeba naopak přístupu vzduchu zabránit.
   Myslím, že acetonový pach má původ v etylecetátu, který vznikl reakcí alkoholu s kyselinou octovou.

         
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 65.199 (?), 6.12.2011 16:44

Pokud jsem v minulosti nechával kvas v nádobách prokvášet venku, nedejbože na slunci, stávalo se zejména u letního ovoce, že se mi kvašení zvrhlo a výsledek za moc nestál.Aceton býval jedna z nemocí. Po čase / byť tenkrát dotčený/ dnes oceňuji chování některých palírníků kteří mi kvas do kotle nevzali. Poučen nechávám dnes prokvášet ovoce pozvolna ve stálé teplotě sklepa s přídavkem kulturních kvasinek. Druhý poznatek co mám, že produkty domácích pálenic málokdy snesou srovnání s produkty pálenic profesionálních.

         
host - 220.205 (?), 6.12.2011 17:14

Kvas se samozřejmě udusit nemůže, v tom má pan Dr. Vysloužil pravdu.  Dále je třeba upozornit na to, že v slivovicovém úkapu aceton, CH3COCH3 nebyl nalezen, švestky Staney, Vizovice.  Nepochybně se jedná o ethylacetat, čili octan ethylnatý, který je tak typický pro jablečný destilát, který byl ve slivovicovém úkapu stanoven v objemu 4,0 %. Stanovení bylo prvovedeno pomocí GLC (plynová chromatografie) s hmotnostním detektorem. Tato sestava analytických přístrojů příjde event. zájemce na 2 - 2,5 mil. Kč, ale nesmí moc otálet. Problém není v ceně, ale v tom, že stávající pálenice, včetně těch nejvýznamnějších, např. ve Vizovicích neumí zpětnou vazbu, tedy na základě analýzy destilátu navrhnout změnu v technologickém procesu. Proč? No, protože to technologie Holstein neumí, je totiž víc, než-li 100 let stará. Ale dokud zájemcům o detiláty z této aparatury chutnají... není důvod nic měnit. Bomba stále jen tiká. slosar-petr@seznam.cz

            
host - 197.237 (?), 13.8.2020 12:44

mám podobnú skúsenosť so zápachom acetónu v pálenke. Robil som domácu borovičku, pričom kvas po vykysnutí bol voňavy po borievkach, kvasenie prebiehalo v uzatvorenej nádobe. Po vypálení však je neustále v produkte cítiť zápach po acetóne. Nie silný zápach ale je. borovička je už dva týždne vetraná a zápach neustupuje. 

               
host - 164.66 (?), 13.8.2020 16:26
Aceton nevyvětrá. Špatně oddělený předek. Asi 3D nutná.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika