Slivovice z odpeckovaného kvasu
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.36 (?), 16.3.2010 12:00, zobrazeno: 42341x
Zdravím všechny na této diskusi.chci se jen s vámi podělit o svoji zkušenost.V lednu jsem byl v pálenici se švestkovým kvasem.Kvas byl napůl z pološvestek a pravých švestek.Celkem po odebrání deky 250l.Všechny švestky před naložením odpeckovány.Výsledek v pálenici-22 litrů 69%.naředeno na 55%-to jen na okraj.Již po dvou měsících jsem srovnával tuto slivovici, a tříletou, která byla kvašená klasicky s peckami.Jednoznačně je lepší ta bez pecek, a to je velice čerstvá.Je jemnější, daleko více vinikne chutˇ dužiny, řekl bych přímo lahodná.Toto je jen má zkušenost, nechci nikomu nic vnucovat. Chtěl jsem jen po letech zkusit něco jiného a nelituji toho.Prostě k jemné povaze patří jemná slivovice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.36 (?), 16.3.2010 12:54
Správná úvaha, ale v tom mám jasno, protože již před třemi roky cedili v pálenici kvas před nalitím do kotle přes síto.-byl jsem u toho.
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.2 (?), 21.3.2010 7:48
Stačí kvas pred pálením precediť a dostanete slivovicu akoby ste slivky odkôstkovali. Mne ale potom vo výslednej slivovici chýba tá charakteristická mandľová vôňa a chuť. podľa mňa slivovica z odkôstkovaných sliviek alebo z precedeného kvasu nie je jemnejšia ale fádnejšia. Tak ako sa slivovica z predčasne obraných sliviek nedá porovnať so slivovicou z riadne premrznutých a otrasených sliviek, tak aj slivovica bez kôstiek zaostáva za "kôstkovicou". Je to všetko samozrejme môj subjektívny názor a názor mojich chuťových a čuchových buniek. A idem ho podporiť poháričkom mojej "kôstkovice". Na zdravie...
|
|
|
|
|
|
|
yaw - (9) - 180.10 (?), 13.5.2010 19:12
Chci letos zkusit kvas z renklod (špendlíků, myroblán). Zkoušeli jste někdo před pálením přecedit takový nebo podobný kvas? Nabourá se kvašením ovoce natolik, že jde potom od pecek? Nebo se to musí pálit i s peckami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.244 (?), 23.5.2010 13:27
Stačí ke kvasu přidat trochu emzymu Rohapect PTE, od fi Schimansky a kvas bude poté dostatečně tekutý na to, aby pecky zůstaly po skončení kvašení čisté. Poté je již můžete "přecedit" přes síto a popřípadě "něco" vrátit do vařáku (množství chce odzkoušet, aby vyhovovalo "chutí").
Zdravím paliče i páleníky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 7.6.2010 16:06
Budou-li švestky... tak v tom mám bohužel zcela jasno. U nás bude doufám hodně jablek, pokud stihnou dozrát hrozny tak by mohlo být i víno ale peckoviny letos pálit tedy zcela určitě nebudu. U nás letos nebudou ani myrobalány :-(
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.11 (?), 7.6.2010 20:34
Špendlíky určitě neceďte destilát ze špendlíků se podaří jednou za několik let, nevím jak u vás ale u nás špendlík dozraje tak jednou za tři čtyři roky. Pokaždě jé z toho, ale opravdový skvost. Rengloty bych řekl že ani nemá cenu sbírat, než začnou kvasit zplesnivý, aspoň ty naše...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|