Slivovice trochu jinak

host - 4.242 (?)
9.11.2009 17:26

Já každý rok zalívám 5l sklenicí vyšní slivovici a řeknu Vám to nemá chybu.Letos se kamarádky od manželky s těch nasáklých vyšní tak zmrskaly, že je velká škoda, že už nejde pořad natočto.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 20.8 (?), 14.8.2009 13:30, zobrazeno: 21276x

Prosim o radu chtel bych udelat ze slívovice třeba malinovku nebo višnovici ale nevím jak na to ořechovku jsem už dělal špatná nebyla ale co jsem pil i jiné druhy tak bych to rád taky zkusil. Nemáte někdo prosím dobrý vyzkoušený recept? Díky mooc Jirka

host - 176.71 (?), 6.9.2009 14:35

Stačí dát ovoce do velké 4l sklenice a to asi polovinu sklenice, přidat cukr, ale podle zralosti ovoce, já osobně cukr nepřidávám. Druhou polovinu sklenice zalít slivovicí a nechat ve tmě asi tak 2 měsíce, dá se to dělat skoro ze všeho ovoce, já to dělám z malin, ostružin,višní i švestek. Je to opravdu výborné

host - 209.2 (?), 6.9.2009 21:03
Ale škoda dobrej slivovice, na tieto účely používam jablčný destilát...

host - 51.120 (?), 8.11.2009 23:30

Škoda kazit dobrou slivovoci, meruňkovici či hruškovici. Možná, kdyby byl přebytek jablečné a byl dostatek malin. A jaká je pak koncentrace alkoholu, když je v polovině sklenice např. 52 % pálenka a zbytek je doplněn jen ovocem? Jaká je pak konzistence a čirost výsledného produktu nebo se to nějak filtruje? Není z toho nakonec jen ovocný nízkoprocentní likér? 

host - 4.242 (?), 9.11.2009 17:26

Já každý rok zalívám 5l sklenicí vyšní slivovici a řeknu Vám to nemá chybu.Letos se kamarádky od manželky s těch nasáklých vyšní tak zmrskaly, že je velká škoda, že už nejde pořad natočto.

host - 39.70 (?), 10.1.2010 14:20

Omlouvám se, ale narazil jsem na tento příspěvek teprve nyní... takže, obsah se většinou přefiltruje přes plátno (ale i to ovoce lze zkonzumovat, je pěkně nasáklé příslušným alkoholem...). Slitý alkohol má podle množství použitého ovoce a jeho obsahu vody asi tak poloviční koncentraci o proti původnímu. Dá se odležet a tím se dostatečně "vyčistí", prošlé zákaly sednou ke dnu a potom lze stáhnou hadičkou, nebo přefiltrovat přes papírový filtr. Potom je již většinou dostatečně čistý a "jiskrný". V řípadě, že chceme silnější alkohol, musíme použít silnější alkohol na "maceraci", nebo již "slitý" zesílit jiným, silnějším alkoholem. více třeba v publikaci : Vyrábíme domácí likéry od Herberta Georga... Zdravím Tony.

host - 101.84 (?), 11.1.2010 15:46

Dělám silnější likéry tak kolem 50ti procent. Používám jabkovicu a nejvic se mě osvědčily jahody, trnky a med. Ty k té jabkovici jdou a nebijou se mi tam chutě. Jahody používám malé, tak aby šli nasypat do flašky kterou následně zaleju destilátem. U těch jahod stačí pár týdnů a destilát se zabarví do růžova a chutná přesně jako jahody. Trnky rozříznu z jedné strany po pecku a naložím do destilátu. Nechávám tak tři měsíce v pokojové teplotě a sem tam protřepu. Vznikne temně fialový likér, sladší a perfektně chutnající po trnkách. Med sháním od včelařů i s plástvemi. A ty pak nechám stejně jakon ty trnky v destilátu vyluhovat. Vznikne bíle zakalený likér se zajímavou vůní a chutí a navíc jeto dobré když bolí v krku:)

host - 78.21 (?), 13.1.2010 14:35

Používám každý destilát co mi nechutná, resp. uznám za vhodné že se moc nepovedl.Vždycky skouším do litrovky a u všeho vycházím s 50 až 52% gořalky, výsledek 7ka vyčištěného likéru.Recepty:1 do cca 8deci 1 banan 1 malý vanilkový cukr, nechat 14 dní, stahnout, filtrovat dolít do 1litru vodou - bomba.2 strouhaný sušený kokos cca4 polevkové lžíce, 1 lžíce medu, občas protřepat, po třech tydnech necat sednout, stáhnout a přefiltrovat - moje baccardi 3 1/4 lahve mátovách listů, troška zeleného potravinářského barviva hodně osladit nechat měsic stáhnout, filtrovat, neředit! - tak to je lék na průdušky a zažívání, nejlépe pul malé štample večer, nebo po lžičkách do čaje. 4 Smrková- na jaře otrhat světle zelené výhonky smrčků, nejlépe z vaší zahrady, z koruny kterou se chystáte zastřihnout, protože pokud takto pleníte smrček v lese zabráníte mu na celý rok v růstu.  Výhonky dáte do lahve čím víc tím líp dolejete destilátem a pořádně dosladíte tak 10 dkg cukru nebo deci medu na litr.Filtrujete po 3 měsících.Vynikající na průdušky, požívat s rozumem v žádném případě se z toho nezrušte.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz