Slad - pálení



host - 150.101 (?) 
7.4.2013 16:38, zobrazeno: 32947x

Prosím o radu zda se dá ze sladu vyrobit slivovice

  
   
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 224.146 (?), 7.4.2013 22:42

Slivovica len zo sliviek. U vína je to jednoduchšie, víno sa vraj dá vyrobiť aj z hrozna.

   
host - 196.40 (?), 7.4.2013 22:55

Pre japonskeho odberatela sme pod hvozdenym sladom palili raselinu, z toho sladu robili whisky, inak da sa robit domaca becherovka, alebo len chilli papricka sa da,  ale slivovica? tak to som tiez zvedavy...

   
host - 97.58 (?), 8.4.2013 12:22

Zřejmě jsi nechtěl napsat přímo slivovice, ale prostě pálenka. Mnoho laiků jakékoli pálence říká slivovice, ale ta je opravdu pouze z čistých švestek - slív.

V tom případě ano, dá se to přepálit. Jak to bude pitný je otázkou, ale standartně lze přepálit cokoli, v čem je kapku cukru a je schopno to kvasit. Znám člověka, který přepálil i zbytky z domácího rybízového vína. A kupodivu to nebylo vůbec špatné pití.

      
host - 209.11 (?), 11.5.2013 12:22

Lze tedy pálit i z pivovarnického sladu? Lihovarnický se mi nedaří na netu sehnat. Jaký je v nich vůbec rozdíl? Stačí tedy podrtit a zalít 1 ku 3 vodou? děkuji za radu T

         
host - 71.126 (?), 12.5.2013 17:18

Ne však tak, jak to zde vy popisujete; tím, že rozmícháte slad do vody ještě nemůžete tuto směs přímo zakvasit!! Napřed z toho musíte „uvařit“ sladinu, tedy škroby obsažené ve sladu je nutno zcukřit až na jednoduché cukry. Používá se na to úplně stejný postup jako při vaření piva!! No a potom po „zcukření“ a ochlazení můžete teprve zakvasit, chmelení můžete vynechat. No a potom po hlavním kvašení a dokvášení (chcete-li větší výtěžnost alkoholu) teprve destilovat (pálit). Vše kolem tohoto lze najít na stránkách o Homebrewingu (stačí zadat do vyhledávače)!! Popisovat to zde, je jen ztráta času. Musíte si to nastudovat sám, chcete-li to provozovat.

            
host - 59.4 (?), 22.7.2013 0:15

Informací se dá najít hodně, až se v těch teplotách a prodlevách člověk ztrácí, taky jsem si tím prošel a vyšel mi z toho postup, který mám už vyzkoušený, tak ho sem pro ušetření práce ostatním napíšu:

Použil jsem ten "základní" ječmenný světlý slad plzeňského typu, ve sladovnách se dá koupit už i přímo sešrotovaný. Na 35 kg sladového šrotu jsem použil 160 lt.vody (sladoval jsem nadvakrát, půlku sladu do 80 lt), v literatůře se uvádí poměr sladu a vodu 1:3 až 1:5.

V kotli se ohřeje voda na cca 38°C, do ní nasypeme šrot a intenzívně mícháme 15-30min. Pak za stálého míchání ohřejeme na cca 53°C, na teplotě za stálého míchání výdrž 30-45 min. (čím delší je prodleva na těchto dvou teplotách, tím lépe se ve vodě rozpustá škrob ze sladu - vapadá to jako mlého se zbytky obilí). Pak za stálého míchání ohřejeme na 63°C, na teplotě výdrž min 30 min (na této teplotě enzym beta-amyláza mění až 80%škrobu na maltozu, sladina začne hnědnout). Pak za stáleho míchání ohřejema na 70°C, na teplotě za stálého míchání výdrž 15-30 min, pak ještě v klidu dalších 30 min (na této teplotě enzym alfa-amyláza mění zbylých 20% škrobu na maltozu a dextriny, teplota nesmí překročit 75°C protože tato teplota zlikviduje beta-amylázu, čím delší prodlevy na teplotách 63 a 70°C, tím víc maltozy, tzn. tím větší následný výtěžek alkoholu). Sladinu necháme sednout a při teplotě asi 60°C přecedíme do bečky ve které to má kvasit (já jsem získal 147 lt. přeceděné sladiny).

Do sladiny jsem dal 20g kyseliny citronové, v literatuře se uvádí 1g na 10 lt.sladiny. Až to schládne na cca 25°C (určitě pod 30°C) pridáme kvasnice, do kýbla dáme pár litrů sladiny, přidáme dvě lžíce cukru a kvasnice a asi za hodinu vylejeme do sladiny. Já jsem dal 6 kostek kvasnic po 42g, v literatuře jsem našel 5 kostek na 100 lt.sladiny, nebo kdo má možnost tak použít pivovarské kvasnice. Kvasí to velice bouřlivě, v mém případě 4 dny, v literátuře se uvádí 3-7 dní, když to přestane kvasit, tak ihned vypálit.

Hodně to pění, takže první pálení musí být velmi pomalé a opatrné. Pálil jsem 3x (jak se sluší na "pravou" Irskou whisky), ve výsledku jsem získal 11,5 lt. 69,5% alkoholu, to jsem zředil na 64% protože tak má Irská whisky tři roky zrát v dubovém soudku.

Nemám dubový soudek, tak jsem ho "nahradil" tak, že jsem to nalél do 20 lt demižónu (který je tudíž téměř poloprázdný) a přidal tam třísky z dubu, které jsem předtím převařil (taky nalezeno na internetu). Zatím je to výborné, průběžně ochutnávám,  whisky mám rád a v tomto je whisky znát. Ještě ale nemám vylaborováno správné množství třísek a dobu jak dlouho je tam mám nechat abych to nepokazil.

               
host - 59.4 (?), 22.7.2013 0:21

... ještě jsem zapomněl důležitou věc:

po vykvašení, když jdeme pálit, nabíráme kvas z bečky opatrně abychom nerozvířili kvasnice které jsou sedlé ke dnu, ty do kotla nepatří, protože by pokazily chuť pálenky, ja jsem ze 147 lt. sladiny dával do kotla 127 lt. "kvasu".

                  
host - 167.77 (?), 25.9.2014 20:51

Zdravim..Jak uvádíte výše..cituji Ještě ale nemám vylaborováno správné množství třísek a dobu jak dlouho je tam mám nechat abych to nepokazil. Uz mate v tomto nějake doporučení?

                  
host - 126.180 (?), 26.9.2014 12:23

Dotaz - páleno v mědi nebo v nerezu?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika