Šípkovica ako ma to
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 81.81 (?) 13.10.2010 11:14
A co se týče vztahu žen k šípkovému vínu a destilátu, tak netřeba generalizovat.
Myslel jsem to tak, že pokud žena nemiluje slivovici, pochybuji, že jí bude chutnat 50%ní šípkovice.
Mám rád ovocné destiláty, zejména, jsou-li z ovoce. Když už si dáte tu práci se sběrem šípků, zvažte, zda nestojí za to, přidat zkvasitelné cukry v nějaké přírodní, byť dražší formě.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.225 (?), 11.10.2010 20:43, zobrazeno: 65409x
Zdravím
Rád by som skúsil vyrobiť destilát zo šípok a zaujímalo by ma, či už to niekto skúšal. Nemám na mysli lúhovanie šípok v alkohole ale vypálenie šípkového kvasu. Našiel som jeden návod ako vyrobit kvas : na 100l kvasu treba 50kg drvených šípok, 10kg cukru a doliať vodou. Vraj je z toho príjemny aromaticky alkohol ktorý chutí aj ženám.
Uvažoval som o nahradení cukru (repného) fruktózou, aby sa neobjavili senzorické nedostatky spájané s destilásiou repného cukru.
Budem vďačný za každú dobrú radu...
Dano
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 11.10.2010 20:58
Upřimně řečeno, raději bych trhal šípek, než-li rakytník řešetlákový, ale 50 kg? No, to bych se snad raději stal abstinentem, ale věřím že to může být chuťově zajímavý destilát. Cukru, tedy sacharozy se nebojte, než-li dojde k jeho zkvašení, musí se rozložit na monosacharidy. Otázka je, zda-li je také zajištěna správná hodnota pH, aby máč nebyl napadán křísotvornými kvasinkami a nepochybně je na místě i užití Ovopresu. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 12.10.2010 9:37
Šípkovice je skvělá. Skoro stejně pracná jako trnkovice, ale výsledek stojí za to. Letos se chystám, protože šípků je jak naseto. Návody mám na chatě, takže teď Vám přesné složení neřeknu, ale cukrovat je třeba jako obvykle a trochu přikyselit. Optimální je udělat šípkové víno a pak se rozhodnout, jestli Vám chutná a necháte si ho a nebo ho projedete palírnou. A co se týče vztahu žen k šípkovému vínu a destilátu, tak netřeba generalizovat. Do vína i šípkovice mě nutí moje manželka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.195 (?), 12.10.2010 19:49
Šípok je aj u nás v okolí tento rok požehnane. Bol by som velmi rád keby ste mohli napísat vami používaný recept, aby som mal väčšiu šancu na kvalitný destilát ked už si dám tu prácu naoberat toľko šípok...
To okyslenie bude asi naozaj potrebné, takže si zoženiem niečo na meranie kyslosti a podľa potreby dokyslím. Skúsim zohnat aj ten ovopres poprípade iné vhodné enzýmy.
Dano
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 81.81 (?), 13.10.2010 11:14
A co se týče vztahu žen k šípkovému vínu a destilátu, tak netřeba generalizovat.
Myslel jsem to tak, že pokud žena nemiluje slivovici, pochybuji, že jí bude chutnat 50%ní šípkovice.
Mám rád ovocné destiláty, zejména, jsou-li z ovoce. Když už si dáte tu práci se sběrem šípků, zvažte, zda nestojí za to, přidat zkvasitelné cukry v nějaké přírodní, byť dražší formě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 13.10.2010 14:24
šípkové víno občas dělám, když se povede, tak není špatné. A doporučuji u šípků dělat i druhák, bývá ještě aromatičtšjší než prvák.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.241 (?), 17.10.2010 14:36
Když jsem kdysi v učňáku (v 60-tých letech) četl povinnou literatůru, byl tam odkaz, že ze šípků pálili již za protektorátu (napřed ale připravili víno) a poté jej "zestařili" a nabízeli po hospodách jako koňak. S kamarády jsme to tenkrát i vyzkoušeli, sice v malém, ale fungovalo to (do hospody jsme to však nenabízeli, bylo to jen pro nás.). Je to dost pracné, ale stačí přidat rozvařený řepný cukr (po cca 20 min., v okyseleném prostředí, se rozštěpí na fruktozu a glukózu) a nemá již příznaky řepné sacharózy. Vzhledem k pracnosti v současné době připravuji jen víno. Na destiláty používám již jiné ovoce. Lojza Str.
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.18 (?), 2.12.2010 17:59
Zdravím,
já experimentuji s pálením všeho možného šípků včetně.
Nechávám si pálit v pálenici. Na cca 20kg sušených šípků 60 litrů vody = 50l kvasu
Cukr se musí přidat nejlépe ten ovocný, po rozmočení přidám kvalitní kvasinky pro rmuty ztekující enzym a enzym k uvolnění aroma. Je to drahé ale při sběru šípků pochopíte :-) Kvasí to obtížne ale dobré kvasinky to zvládnou. Musíte mít také sud s kvasnou zátkou a včas poznat konec kvašení, jinak kvas hořkne od jadérek. Před destilácí musíte kvas zcedit od pevných částic vznikne (kalné) víno a to nechat vypálit v pálenici.
Ale pozor při varu to šíleně pění musíte pridat olej před destilácí.
No a pálenka má nádhernou temnou vůni jemně hořkou chuť.
Z šípků je to opravdu extrém ale i z rybízu je znamenitá.
hodně zdaru
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.241 (?), 4.12.2010 21:01
Dobrý den, s tímto množsvím kvasu, vás v legální tj. povolené pálenici MZe, asi vyhodí. Ještě jsem nenašel palírnu, kde by vzali samostatnou dávku pod 100 litrů kvasu. Proto preferuji "menší" dest. zařízení, i když ne zrovna dle litery zákona. Nemusím mít od každé "zpracovávané suroviny" po 10 - 15-ti litrech v roce. K přídavku cukru, když tu dávku přidáte nadvakrát, bude máč kvasit lépe (a rychleji se rozkvasí). Zdravím Lojza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|