Ryngle vhodné k pálení
|
|
 |
 |
host - 155.4 (?) 6.3.2024 14:00
Určitě zkuste zelenou renklódu, pálenka je fajn, vyrábí se i ve Francii (to neberte jako nějaký argument, spíš zajímavost, ale Frantíci alkoholu rozumí..). Argumentem, že na degustacích slivovici neporazí bych se moc nezabýval, jednak jsou čeští konzumenti dost konzervativní a přes slivovicu nejede vlak a především je to prostě jiný nápoj, má svůj osobitý charakter, jemnější chuť - dělá ji přístupnější lidem co silné švestkové aroma nesnesou (a že jich není málo v mladších generacích) a tvárnější co se týče jiného kuchyňského využití (švestka přebije vše ostatní). Bonusem je to, že mixem se slivovicí vznikají dobré pálenky, takže nevadí nedostatek úrody na jednodruhovu pálenku, slivovice s přídavkem ryngle u mně osobně sklízí úspěch a uspěla i na degustaci. Jako zpestření bych ji určitě doporučil, ale výhrady co jsou tu uvedené jsou trefné, takže bych to bral jako okrajovou záležitost. Ale rozhodně by byla škoda nezkusit.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 55.255 (?), 15.2.2019 15:18
Nechtěl jsem a ani nechci nikoho odrazovat od VĚTŠÍ výsadby rynglí!!!
Je to jen má zkušenost z jedné lokality.
*
Mirabelky, loni byla mimořádná úroda a zraly nějak nestejnoměrně. Tedy z destiláterského hlediska. Tak jsem je velmi jemně setřepával na 5x.
(V minulých létech tak na 2x).
Zkusil jsem i plachty pod stromy, ale moc se neosvědčily. Plno větviček, listí takže stejně se to muselo nakonec přebírat...
Takže jsem se vrátil k hodně vyholenému trávníku pod těmi stromy.
Vzal jsem si sebou traktorek, malý stoleček, psa, audioknihu a byl to příjemný relax.
*
Proč to píšu?
Protože u rynglí to byla práce nechutná a vůbec mě nebavila. Spousta zhnilotin - kyblík s vodou na mytí rukou a většina "úrody" musela do kompostu. Nehledě na vcelku zanedbatelnou cukernatost zůstavších...
(Nemít spoustu volného času, dlouhodobá nemocemská, ani bych se k těm stromům nepříblížil...)
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.127 (?), 15.2.2019 16:32
Najnovšie v sadoch RJ pribudla Haganta a Haroma. Z Tipalov ja nemam zle skusenosti u mna skor plodi menej, mozno piliarka no minuly rok som spravil postrek a neprisiel mraz uroda bola 30Kg na dvadsat rocny strom... fero
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 23.135 (?), 16.2.2020 21:53
Vlastním vzrostlý strom Ryngle Antalová nebo Opál má asi 40 let a pomalu umírá, ale stále je schopna urodit až 200 litrů kvasu.Pálím 7 let poslední výpalky mám že 150 l kvasu 26 l 52 % a letos z 50 l kvasu 12 l 52% pro srovnání 300 l švestek 36 l 52% samozřejmě vše bez přídavku cukru ani při založení kvasu po vykvašeni mám pravidelně i 13% cukru zbytek.
Pálenku s rynglí mám o velmi silné medové vůně o proti slivovici jemné chuti a podle mé zkušenosti dost žádana jemná pálenka.
Dle mého názoru dnes už nejsou chlapi co vyrostly na Spišské borovičce a původní slivovici z švestky domácí kdy u kvasu se drtila 1/3 pecek pro získání nahořklé mandlové přichute tzv ocasu.
Dnes se i vypeckovává.
Na netu si vyhledejte rynglovice prodej.Našel jsem půl litru za 500kc a měla 45% je to vzácná pálenka.
Kdo chce rouby ať se staví u nás na Bruntálsku kytmen@volny.cz
Já už mám naroubováno.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.88 (?), 18.2.2020 10:10
Nezlobte se, ale každý, kdo se pěstov áním ovoce a pálením trochu zabývá ví, že to, co píšete, je "latina"
1. Ryngle se nejmenuje Antalová (to je herečka), nýbrž Althanova. Od Opálu lze rozeznat velmi snadno (barvou, velikostí)
2. Vypálit z 50 litrů kvasu bez přídavku cukru 12 litrů 52%ní pálenky je nemožné.
3. Pálenka z renklód není špatná, dělal jsem ji několikrát, ale švestkovým se nevyrovná. Nepmatuji, že by někdy výrazněji zabodovala na jakékoli degustaci.
Nahořklá mandlová chuť a tzv. ocas slivovice jsou dva termíny, každý značí něco úplně jiného.
4. Vypěstovat mimořádně sladké ovoce je možné, ale rozhodně ne na Bruntálsku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 18.2.2020 10:48
ze 100 litrů kvasu vypálit 12 litrů 52% pálenky, to bych uvěřil, z polovičního množství je to opravdu nemožné. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.193 (?), 24.10.2020 21:06
150 l kvasu 26 l 52 %
Toto je podobné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 155.4 (?), 6.3.2024 14:00
Určitě zkuste zelenou renklódu, pálenka je fajn, vyrábí se i ve Francii (to neberte jako nějaký argument, spíš zajímavost, ale Frantíci alkoholu rozumí..). Argumentem, že na degustacích slivovici neporazí bych se moc nezabýval, jednak jsou čeští konzumenti dost konzervativní a přes slivovicu nejede vlak a především je to prostě jiný nápoj, má svůj osobitý charakter, jemnější chuť - dělá ji přístupnější lidem co silné švestkové aroma nesnesou (a že jich není málo v mladších generacích) a tvárnější co se týče jiného kuchyňského využití (švestka přebije vše ostatní). Bonusem je to, že mixem se slivovicí vznikají dobré pálenky, takže nevadí nedostatek úrody na jednodruhovu pálenku, slivovice s přídavkem ryngle u mně osobně sklízí úspěch a uspěla i na degustaci. Jako zpestření bych ji určitě doporučil, ale výhrady co jsou tu uvedené jsou trefné, takže bych to bral jako okrajovou záležitost. Ale rozhodně by byla škoda nezkusit.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|