Různé návody na likéry, pálenky
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.102 (?), 7.3.2011 21:35, zobrazeno: 67177x
Dobrý večer zkušení míchači nápojů.
V minulosti jsem tu obdržel dobrou radu ohledně medu a pálenky. Možná to tu někde v diskusích je, ale špatně se to hledá a orientuje. Co semm zkusit napsat pár Vašich ozkoušených recepisů na to co Vám chutná. Poučíme se vzájemně.
Děkuji za každou novou informaci, připomínku, ponaučení...
Míchač začátečník
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.110 (?), 8.3.2011 17:53
Ze zdejších pramenů míchám žitnou pálenku + med + přísady dle litevského návodu.
S kolegou chystáme specialitu z mrkve, k tomu jsem se dostal přes jeden odkaz zde a po překladu z angličtiny.
Lákají mě zajímavosti, speciality..
Díky za náměty Míchač začátečník
|
|
|
|
|
|
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 127.208 (?), 8.3.2011 18:48
Za likér bych to moc nepovažoval, ale přidám alespoň zajímavý recept na dokonalý životabudič a posilovač imunity z Echinacei.
Do zavařovací sedmičky nastříhat kořeny z třapatky nachové (Echinacea purpurea) co se jich tam jen vejde. Čím víc, tím to bude silnější. Nejlépe je použít kořeny v době vegetačního klidu, kdy je tam koncentrována síla z celé rostliny. Kořeny samozřejmě před nastříháním dobře umyjeme od hlíny. Zalijeme kvalitní pálenkou (meruňka, slivovice...) a necháme alespoň měsíc vyluhovat. Výluh dostane hnědavou barvu, ale ta chuť! Zpočátku nejde na jazyku nic cítit, až po chvíli se vám v ústech rozprostře chuť kterou nelze k ničemu dalšímu přirovnat. Počítejte s tím, že se pár minut nebudete moci tuto chuť dostat z jazyka. Jeden můj známý po prvním líznutí už nikdy neměl odvahu více ochutnat - zbabělec. Je to poravdu síla, pomáhá to při příznacích nachlazení jako prevence v chřipkových obdobích. Letos se mi díky Echinacei chřipka vyhnula. S dávkováním to raději nepřehánějte, stačí čtvrtka štamprle. Při větší dávce se mi jednou rozbušilo moc srdce.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.110 (?), 8.3.2011 18:55
Díky, vzhledem k tomu, že ty chřipky doopravdy řádily, tak to pochopí snad i moje žena a poradí mi s rostlinkou.. :-)) já se postarám o zbytek.
Díky a těším se na další rady od zkušených míchačů :-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.241 (?), 9.3.2011 9:48
Drahý Míchači začátečníku, já když začínal s "likéry" (před cca 25 lety), tak jsem si napřed sehnal "naučnou literaturu"... to je teď jistě podstatně snažší než dříve. Stačí zadat heslo "likéry recepty" do vyhledávače a vypadne Vám "hafo" návodů... Doporučená literatůra:
Chemie pro každého (praktický receptář), překlad z r. 1960 či další dotisky z pozdějších let, Domácí výroba alkoholických nápojů, V.Demel, M.Krystych, 1991, Domácí výroba vín a likérů, Hanzlík – Marhold, 1997, Alkohol jako lék, F.Jenč,1998, Vyrábíme domácí likéry, Herbert Georgie, překlad j.Voříšek 2001, Domácí vína, piva, likéry a medoviny, J. Cibulka,2003 (vína doslova převzata z publikace Příprava domácích vín, od B.Valenty, vydání 1963, či následujících dotisků, … v publikaci „skromně“ neuvedeno)
Existuje i web, kde tyto likéry (i když v menší míře) uvádějí.
No myslím, že jsem Vám poskytl dostatečné množství informací.
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.164 (?), 9.3.2011 15:51
Díky moc :-)) něco podobného jsem zkoušel... k zavedení tohoto tématu mě vedla snaha poznat něco nové, osvědčené... než jít cestou pokus omyl dle strohého návodu... tak ještě jednou díky a budu hledat a zdokonalovat se dál.. :-))
míchač začátečník
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.164 (?), 9.3.2011 16:01
ještě jednou moc díky.. :-)) ted je víc času, tak jsem si otevřel ten odkaz a zjistil jsem po velmi zběžném proklikání a malém hačtení, že jsem objevil další oblíbenou stránku... :-))
míchač začátečník... :-))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.178 (?), 17.2.2012 21:13
Vlastním některé z knížek.Některé recepty jsou dosti složité.Tak jsem si vše zjednodušil.Do 0.7l pálenky (vodky)dám tak 4sáčky některého bilikového čaje(průdušky, žlučník,nachlazení ap)nechám louhovat tak 1měsíc.Potom přeliji do litrové láhve přidám 20dk.cukru a doleji vodou.Používám preventivně proti všem chrobám.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 9.3.2011 17:01
O skvostném účinku Echinacei není pochyb, jen tu délku vyluhování bych zkrátil, uvolnil jste tím toho pravděpodobně víc, než je žádoucí.Také jsem tak kdysi prohloupil s kombinací sedmi bylinek.Prodávané žaludeční čaje stačí vyloužit do rána, mírně přisladit cukrkandrem a je to k pití, nemusíte mít tolik obav z vedlejších účinků.Výluh bylinek je lék, nesmí ale škodit.K tomu by něco mohli říci ti nejpovolanější. AB
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 9.3.2011 17:14
Omlouvám se, nejde o výluh, ale o extrakci, což je rozdíl. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|