Repák + řepná pálenka
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.128 (?) 12.12.2010 12:51, zobrazeno: 112058x
Při tůře ve slovenských Tatrách jsme dostali ochutnat "repák", tj. pálenku z řepy. Výborná kvalita s "osobitou chutí po hlíně". Nevíte jak připravit kvas? Jak postupovat? Poraďte... :-))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.241 (?), 12.12.2010 22:11
Na vlákně "destilační přístroj" byla tato problematika již řešena. Přečtěte si to. Zdravím Lojza.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.128 (?), 12.12.2010 22:14
díky, hledal jsem, ale v tom množství info je možné, že jsem to přehlédl.., snad to najdu... :-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.241 (?), 15.12.2010 10:37
Dobrý den,
překopíroval jsem vám z vlákna Destilační přístroj příslušný odkaz.: Je to host 67.167(?), z 9.11.2008, v 20:39 a tady "zkopírovaný příspěvek" : Ak robíte destilát z repy spôsobom pokrouhat a zakvasit, tak sa nečudujem, ža vám vznikne produkt vhodný do ostrekovačov. Repa sa pred kvasením musí riadne očistiť od všetkých nečistôt a od zeleného povrchu na časti, ktorá vyrastala nad zemou, potom sa musí riadne umyť /dá sa to aj v miešačke/ po umytí sa musí repa uvariť do mäka / tak, že do nej vtlačíte prst/. Potom sa až nastrúha/nakruohá/, pomieša sa s vodou v ktorej sa varila a zakvasí sa pri teplote 27 - 30 stupňov C.Na 50 kg repy sa použije cca 150g pekárenských kvasníc. Za cca 2 hod vznikne búrlivé kvasenie ktoré zväčší objem zákvasu asi 1,5 krát preto treba kvasiť vo väčšej nádobe. Kvasenie trvá približne tri dni. Vykvasenie sa prejaví vystúpením "vody" ktorá má 0% cukornatosti. Ak sa dostaví tento stav treba s tým do "stroja" inak sa môže stať, že je výsledkom kyslá voda. Pre kvasenie je potrebná teplota okolo 20 - 25 stpňov C. "REPÁK" ako mi tento produkt nazývame je u nás obľúbená pálenka a starí ľudia i my sme ho pili hlavne pri zabíjačkách, pretože sa traduje že po repáku by aj klince človek strávil. Veľa úspechov. A přímo kolem tohoto příspěvku jsou "názory" na tuto problematiku, tu si též přečtěte. Přeji hodně zdaru. Lojza
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.128 (?), 15.12.2010 18:10
Moc díky...
k tomuto datu jsem se studiem starších příspěvků nedostal, ušetřil jste mi dost času... :-)) podám hlášení o výsledku
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.118 (?), 22.1.2011 20:11
zítra jdu na to. Ve čtvtek bylo naloženo a je todoopravdy bouřlivé. Čekám, že zítra dopoledne to bude ke zpracování. HLášení samozřejmě podám. Už dle ochutnání je cítít ta zemitá kvalita, tak jak si to pamatuji z Tater. Kuriozita bude na světě. :-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.118 (?), 29.1.2011 12:12
tak se bohužel nepovedlo, někde se stala chyba na kterou musím přijít... :-(( vše probíhalo podle návodu, který jsem zde vyčetl.., naložení.., bouřlivá reakce.., bohužel z kapacitních důvodů jsem měl naložený kvas uskladněný u souseda, který odjížděl na hory.., potud vše ok a paráda.. :-)).-)) při přesunu a uskladnění na novém místě asi vlivem poklesu teploty, došlo k zastavení kvašení..., já jsem se mylně domníval, že kvas je připravý, ale on byl patrně jen zastavený... a tak při palbě jsem dostal jen cca 3 dcl 35%.. ve chvíli, kdy kapalo nejsilněji.. :-((, tak jsem to zarazil, protože bylo škoda dřeva a času.. :-((:-((vůně byla taková jakou si pamatuji z Tater.. :-)), ale to množství a síla mě překvapila.. :-(( příště tedy nepřesouvat a nechat dozrát ve stále téplotě.., a to jsem přidával ovopres.. Když vezmu, že by jsem měl pálit podruhé, kvůi čistotě a jemnosti..., tak nevím, co by mi zbylo.. :-)):-)), tak snad příště, ale to až za rok.. :-):-))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lieskovan - (1) - 121.50 (?), 1.2.2011 8:17
Ozývam sa ako autor pôvodného príspevku podľa ktorého ste realizoval výrobu repáku. Priznám sa tak trochu som takýto výsledok očakával a verte nie ste prvý, ktorý takto skončil. Mne osobne sa to stalo iba raz za 30 rokov, ale stalo sa. Hovorím (píšem) to preto, aby Vás takýto výsledok neodradil. Z toho čo píšete nie je možné analyzovať chybu, ale väčšina príčin takéhoto výsledku je neskoré vypálenie. Robím to už niekoľko rokov a za tých istých podmienok a stane sa mi, že niektorá "várka" kvasí aj 5 dní ale mal som prípady že niekotorá je HOTOVÁ za 24!!! hodín. Treba to sledovať a v prípade že vyjde na povrch voda a nie je pozorovateľné boblinkovanie, odmerať cukromerom a ak je pod 1 tak šup do stroja aj po 1-2 dňoch. Ak sa Vám nehnusí môžete to i ochutnať(prstom) musí to mať kyselo-trplkú chuť - nie sladkú.
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.3 (?), 1.2.2011 9:12
No co se dá dělat, ne vždy se to podaří,... chce to asi dodržet kvasnou teplotu mezi 20-25°C, a průběžně měřit zbytkový cukr.
Tak snad Vám to vyjde příští rok...
Zdravím Lojza.
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.11 (?), 1.2.2011 20:35
Jaká řepa se používá cukrová nebo normální? Je možné dělat i v jednoplášťovém kotli?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|