Postupné zakládání kvasu

Děda Hary - (21) - 99.41 (?)
25.8.2011 23:52

Co se týče jak doplňovat 220 l bečku, moje praxe je taková že když mě začína předbíhat pěna tak na druhý den končím s dosypáváním zadekluju a čekám až mi cukroměr ukáže skoro 0.Tak to dělali můj Stařík, Děda,Tata a doufám že to bude tak dělat i můj Syn, Vnuk a jestli se dožiju i Pravnuk. Stálé zdraví Děda Hary!

Dosypávání materiálu na kvašení.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 246.18 (?), 24.8.2011 22:40, zobrazeno: 20094x
Zdravím, asi deset dní zbírám švestky do 220 litrového sudu. jsem už více jak v půlce, ale přece jen to bude ještě nějakou dobu trvat. Už to začíná kvasit, nevadí to? Asi se stromkama zatřepu ať je sud rychleji naplněný. Mám koupené kvasinky, kdy je mám dát? Díky za rady. Marec

host - 220.205 (?), 24.8.2011 23:15

Pokud zakládáte kvas postupně a švestky již začínají kvasit, což si můžete snadno ověřit plamenem čajové svíčky, kterou přiblížíte ke kvasu. Pokud zhasne, tak se již tvoří CO2 a nemá cenu další kvasinky přidávat. Se stromem rozhodně netřepte, švestky by padaly nedozrálé a to by se poznalo na kvalitě destilátu. Nechte je dozrát a sbírejte je trpělivě, vyplatí se to. Rozhodně Vám doporučuji umístit kvas do nějaké chladnější místnosti, kde teplota nepřekročí řekněme 18 °C. Pomalé kvašení je zárukou kvalitního destilátu, vyšší teploty, např. 20 °C a víc způsobují rychlejší kvašení, značný vývoj oxidu uhličitého a s tím jde také ruku v ruce ztráta vonných komponent. slosar-petr@seznam.cz

host - 246.18 (?), 25.8.2011 23:22
Děkuji za odpověď. Marec

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.1 (?), 25.8.2011 8:40

Přidáním koupených kvasinek nic nepokazíte, zejména pokud by do příštího roku expirovaly. Pravda, asi by bylo účinnější přidat je hned z počátku. Stromem bych netřepal.

Děda Hary - (21) - 99.41 (?), 25.8.2011 23:52

Co se týče jak doplňovat 220 l bečku, moje praxe je taková že když mě začína předbíhat pěna tak na druhý den končím s dosypáváním zadekluju a čekám až mi cukroměr ukáže skoro 0.Tak to dělali můj Stařík, Děda,Tata a doufám že to bude tak dělat i můj Syn, Vnuk a jestli se dožiju i Pravnuk. Stálé zdraví Děda Hary!

host - 157.7 (?), 26.8.2011 12:16
Promiňte, nepochopil jsem termín "předbíhat pěna", mohl byste ho trochu objasnit? dk

host - 157.7 (?), 26.8.2011 12:21
Znamená to, že i když není bečka plná, ale začne pěnit, tak se skončí s dosypáváním? To by bylo prudce neefektivní využití prostoru.

host - 220.205 (?), 26.8.2011 15:18

No, to je právě to, co se jeden učí celý život od svých předků a doufá, že ho následovníci pochopí a budou to dělat taky tak. Hrnete rozšlapané švestky do sudu v závislosti na čase,  jak zrají a padají a mnohaletým citem musíte poznat, kdy přidat event. založit zákvas, který se pak do vhodně plného sudu ovoce přidá.  Onen snímek s pěnou, oznamující nástup bouřlivého kvašení taky znám. Je dobře, je-li sud umístěn někde v chladné místnosti, kvašení je bohužel exothermická reakce, prostě kvas si sám zvyšuje teplotu uvolňováním tepla a není to ku prospěchu věci, protože pokud teplota překročí 20 °C, unikají s CO2 také vonné komponenty a to je velká škoda. Jen bych ještě doporučil položit na povrch kvasu umělohmotný rošt a na něj pořádný kámen, aby byl veškerý vzduch brzy vytlačen. Je přenašečem mnoha chorob kvasů. slosar-petr@seznam.cz 

Děda Hary - (21) - 99.41 (?), 26.8.2011 15:42

Tak potom musíte zvolit jinou velikost bečky.Mi se tato metoda osvědčuje při zběru tak dvou kbelíku denně.Mám dva vzrostlé stromy Čačanky Veliké (Čačanská Najbolja nebo tak nějak).U menšího sběru volím menší velikost bečky a po bouřlivém kvašení a opadnuti pěny to pak sliju do té 220cítky a nechám dokvasit na 0.Vím že budu mít oponenty ale v jednoduchosti se dosahuji dost dobré výsledky, alesspoň co se týká mé praxe.Hoši a taky Děvčata nebojte se experimentovat, vlastní úspěch být jen malinký je skokem k velkým úspěchům nás zahradkářů.Ještě jednu fintu vám prozradím pokud vás kvašení předbíhá tak použijte fyzikální zákon z osmičky nebo devítky.Při odpařování vody z nějakého předmětu se tento mírně ochlazuje.Pokud se týká letošních veder při kvašení, je jedinná možnost, když nemáte chladný sklep omotat bečku starou dekou namočenou ve vodě a průvanem tak docilíte její ochlazování.Samozřejmě že deku musíte občas zavlažit.Hodně úspěchu Děda Hary!

host - 220.205 (?), 26.8.2011 16:22

Nepochybuji o tom, že tento způsob ochlazování je možný, problém je jen v tom že sudy z PE nebo PVC či PP (polypropylen), jsou poměrně dobré isolanty, takže tepelná komunikace s obsahem sudu - nepatrná. Mnohem účinnější je dát do mrazáku přes noc namrazit 2-4 dvoulitrové PET lahve a ráno, plné ledu, je utopit do kvasu. Ovšem, stejně je třeba sudy přemístit do chladnějšího prostředí sklepa, než-li neustále namrazovat další petky. To jednoho brzy omrzí. slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz