Poraďte jaké kvasinky



host - 133.100 (?)
28.10.2018 20:28

Kal rozhodně nebrat. Působení teploty na jeho složky při destilaci způsobuje bůhvíjaké degradační procesy a z toho ohavnou pachuť destilátu. Mám to vyzkoušené. Zásadně beru jen čistou složku, to ode dna nechám usadit v menší nádobě, znovu opatrně stáhnu z kalů a zbytek - kaly přefiltruji. Teprve pak použiji. Pozn. píši tu o destilaci "neovocných" kvasů...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 27.8.2016 12:05

    Kdyby akademici...
Nemám nic proti autorce studie, ale bakalářsklá práce má jediný úkol - úspěšně završit studium.  Skutečně neslouží k formulaci odborných závěrů. 
   Tím v žádném případě nezpochybňuji, že stojí za přečtení.

                     
host - 134.24 (?), 27.8.2016 14:44

Něco od akademiků se dá najít třeba tady:
Ale je to čtení a hledání na dlouhé zimní večery...

kvasinky

Rafael


                     
host - 147.130 (?), 29.8.2016 15:56

Mě se osvědčily obyčejné hlubokokvásné Vinky z každé druhé drogerie + živná sůl, jak píšete namnožit předem v zákvasu z kompotů a do první várky pořádně promíchat a pak postupně plnit sud, ale ten chci stihnout naplnit max. za 14dní, což může být pro někoho problém. Durancie zrající naposled taky rozmačkám a opatrně odhrnu koláč, čerstvou várku uvnitř v tekuté vrstvě pořádně promíchám a koláč zase přikryju, dodám jim tak podle mě výbornou cukernatou potravu v ideálním čase. Jinak ty švestky je podlě mě lepší na povrchu lehce umýt, fakt je to často hnus, zbytky trusu od špačků, na zemi myši, toho prachu, ty ušlechtilé kvasinky pak už neponechají nic náhodě a o tom to podle mě dost je.

Roman

                     
host - 93.92 (?), 23.9.2018 9:34

Zdravím zkušené, chtěl bych se zeptat, pokud použiji "speciální" kvasinky, je nutné (nebo alespoň žádoucí) odstranit jejich sediment po dokončení kvašení?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 23.9.2018 17:01

Pro vznik sedimentu na dně je asi jedno, jestli použijete speciální kvasinky nebo ty divoké. Víno, pivo režná se z kvasničních kalů stáčí, u ovocných kvasů se to běžně nedělá. U některého aromatického ovoce se doporučuje do kotle kaly nelít. Pachuť po kvasnicích je častá nemoc domácích vín, v pálence jsem je ale necítil.

                     
host - 159.150 (?), 24.9.2018 12:25

Co je na dně, patří na kompost. Jednou jsem v rámci počáteční hamižnosti při výrobě whisky nabral i bílou odumřelou kvasinkovou spodinu. To byl panečku potom po zahřátí rachot v kotli i v chladiči!!! Pak všechno vypnout, ochladit, vymýt, zahřívat znovu a mnohem pomaleji... Ztratil jsem spoustu času a proto od té doby jsem u whisky velice opatrný.

U ovocných kvasů to pravda moc neřeším, tam toho není dole tolik, protože kvasinek přidávám do ovoce velice málo. Přesto v sudu ty 2 - 3 cm na dně (s peckama a jiným s ajrajtem) nechám. Teď už asi i z pověrčivosti. laugh

                     
host - 133.100 (?), 28.10.2018 20:28

Kal rozhodně nebrat. Působení teploty na jeho složky při destilaci způsobuje bůhvíjaké degradační procesy a z toho ohavnou pachuť destilátu. Mám to vyzkoušené. Zásadně beru jen čistou složku, to ode dna nechám usadit v menší nádobě, znovu opatrně stáhnu z kalů a zbytek - kaly přefiltruji. Teprve pak použiji. Pozn. píši tu o destilaci "neovocných" kvasů...

                     
host - 13.26 (?), 9.10.2019 12:27

Četl jsem spoustu o kvasinkách, tak mě napadlo to letos vyzkoušet, Měl jsem založené dva kvasy, ve stejný den a byli na stejném místě.

Z kvasu bez kvasinek tekla 70% slivovice nateklo o 2 litry více, z kvasu s kvasinkami 68%.

Chuť po zředění je stejná.

Z tohoto pokusu jsem zjistil, že kvasinky nejsou potřeba k pálení švestek které se sbírají v letním období.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika