Podchlazená slivovice



host - 220.205 (?)
5.2.2012 21:07

Bělavé vločky, které se tvoří v ochlazené slivovici nemají nic společného s přídavkem cukru do kvasu. Jsou jenom znakem špatně vypálené slivovice, která obsahuje větší podíl úkapu nebo dokapových komponent či obojího. Rozhodně souhlasím s hostem 45.252, že se ovocné destiláty nechladí a jejich ochlazování souvisí se zakrytím chuťových vad. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 79.217 (?), 5.2.2012 10:28, zobrazeno: 8503x

Dobrrý den,

mám různé dodavatele slivovice pro osobní spotřebu. Občas se stane že slivovici zapomenu v mrazáku nebo teď v zimě za oknem. V některé slivovici se při silném podchlazení vytvoří zákal z bělavých vloček, v některé slivovici se ale nevytvoří nic. Zákal z vloček se při přemístění slivovice do teplejšího prostředí za den až dva vytratí. Má s tím někdo zkušenost oč se jedná a zda tento jev souvisí s kvalitou produktu?

   
host - 45.252 (?), 5.2.2012 11:04

Chlazení pálenky je zrůdnost, která má zamaskovat většinou podřadnou pálenku.Pálenka se pije o teplotě pokojové!!
 Kdy vynikne její kvalita nebo nekvalita...

Zákal při nesmyslném zchlazování je přirozený, sražení různých sloučenin v teple rozpuštěných v pálence. Stopové množství olejů, solí atd.

   
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 5.2.2012 12:40

Belave vločky sa tvoria v slivovici vtedy ked pri kvaseni bol do nej pridani cukor.Ked ju nechate aspon 3 mesiace po vipaleni odvetrat v nejakej nadobe a potom cez filter prelejete už to nebude robit.Biele vločky zostanu na bokoch nadoby v ktorej sa odvetravala.

      
host - 220.205 (?), 5.2.2012 21:07

Bělavé vločky, které se tvoří v ochlazené slivovici nemají nic společného s přídavkem cukru do kvasu. Jsou jenom znakem špatně vypálené slivovice, která obsahuje větší podíl úkapu nebo dokapových komponent či obojího. Rozhodně souhlasím s hostem 45.252, že se ovocné destiláty nechladí a jejich ochlazování souvisí se zakrytím chuťových vad. slosar-petr@seznam.cz

         
host - 176.36 (?), 8.2.2012 13:58

Jestli vám "vločky" vadí (když jste tu slivovici vymrazil), tak ji přefiltrujte a máte pokoj. Po filtraci se vám již znovu nevysráží. (výrobci občas takto ošetřují pálenky, vymražení s následnou filtrací, aby docílili "jiskru" i při nahodném zchlazení).

   
host - 15.217 (?), 27.3.2012 21:11

Dobrý den,

rád bych se zeptal, zmrznul mi kvas resp. byl celou zimu venku, jestli je ještě použitelný, když kvašení vlastně nestačilo proběhnou a mohlo by tedy snad teď když to rozmrzlo?

děkuji za info

      
host - 220.205 (?), 28.3.2012 12:33

Pokud se jedná o švestkový nebo jablečný kvas, do kterého jste přidal 1% cukru z hlediska prodloužení doby zpracovatelnosti, máte ještě šanci. Kvas bude jistě při ochutnání nápadně kyselý. Pokud jste ani toto nepatrné množství cukru nepřidal a kvas celou dobu komunikoval se vzduchem, bude asi v tuto dobu, na konci března zoctovatělý. Nežli pojedete do palírny udělejte jednoduchý pokus. Do hrnečku dejte 2 dcl kvasu a uveďte jej do varu. Pokud se Vaše rodina nebude zlobit, že je tam cítit ocet, je to ještě jakási šance, ale ujíždějte do palírny rychle. slosar-petr@seznam.cu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika