Pálenka z melasy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 3.63 (?), 9.1.2019 14:16, zobrazeno: 18099x
Vážení přátelé, ochutnal jsem excelentní rum z melasy z cukrové třiny. Ostatně na i-netu lze najít spoustu návodů na homebrew rum či DIY rum z této melasy či třtinového cukru. Zajímal jsem se o tuto pitnou kapalinu, řekněme akademicky a dospěl jsem k názoru, že by nebylo od věci zkusit naši českou, vlasteneckou melasu z řepy. Každý jistě zná pálení z řepného cukru, ne? Máte někdo v této věci jiné než teoretické vědomosti?
Třeba se to tu někde probíralo, ale já jsem to nenašel...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.115 (?), 9.1.2019 18:11
Pokud by se někdo ušklíbal nad melasou:
(Jak je to dnes nevím, nechce se mi to hledat...).
Tak něco historie likvidace našeho cukrovarnictví:
Stock Plzeň v roce 2006 prodal 24,65 milionu litrů alkoholických nápojů, spotřeboval osm milionů litrů jemného a velejemného potravinářského lihu, 90 procent tvořil líh vyráběný z melasy.
Ceny potravinářského lihu se z vedly o 18 procent a v závěru roku ho byl naprostý nedostatek. Líh podražil i v dalších zemích unie, ale ve střední Evropě bylo tempo růstu cen nejrychlejší. ČR se tak přiblížila Německu, Velké Británii, Itálii a Rakousku. Tehdy se domácí cena potravinářského lihu pohybovala mezi 19 až 20 korunami za litr, o jednu až 1,50 Kč méně než na západ od našich hranic.
*
Ale o pálence z cukrovkové melasy nic nevím. Ale asi i kdyby byla běžně dostupná, asi bych do ní, po špatných zkušenostech s cukrovkou, nešel. Ale nevím, nezkoušel jsem, nepil jsem. Třeba tak moc jak rozvařené cukrové řízky nepáchne...
Rafael.
P.S. Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 235.1 (?), 9.1.2019 18:43
Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!
Tomuto celkom nechápem... Podľa mňa je originál rum destilát/lieh získaný z cukrovej trstiny fermentáciou a následnou destiláciou. Ak je to tmavý rum, tak následne zreje v sudoch a myslím, že sa aj prifarbuje, niečo na spôsob karamelu, ale nie som si tým úplne istý.
Aj vodka je len obilný potravinársky lieh, ktorý sa pred fľašovaním nariedi na požadovanú liehovitosť.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.16 (?), 9.1.2019 18:09
Zcela běžně odebíraly lihovary před cca 20 lety řepnou melasu na pálení lihu ve velkém - celé cisterny. Lihovar Kojetín - Seliko, nevím, zda je tomu i nyní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 9.1.2019 18:44
Melasa se především používala a věřím, že i dnes, k výrobě kys. citronové použitím plísně Aspergylus Niger. To je ekonomicky úplně někde jinde, nežli líh. PŠ
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.115 (?), 9.1.2019 19:36
Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!
Rum se destiluje a rektifikuje nejčastěji na jednoduchých přístrojích vytápěných přímo plamenem nebo kouřovými plyny - Pot still.
Na žádných sotisfikovaných lihovarských kolonách které se používaji při výrobě jemných a velejemných lihů!
Takže je to vlastně "jen taková primitivní" pálenka..
*
Jinak, ale to je asi všeobecné známo:
Čerstvě vyrobený destilát zdaleka neodpovídá svým chemickým složením a organoleptickými znaky rumu běžně uváděnému na trh; proto se musí čtyři roky i déle skladovat v dubových sudech, kde proběhnou fyzikálně-chemické změny podmiňující zrání výrobku. Teprve zráním získává rum své charakteristické vlastnosti, pro které je na světovém trhu tak ceněn.
Nejdůležitější surovinou pro výrobu rumu je třtinová melasa, která obsahuje asi 55 % zkvasitelných cukrů, až 0,45 % dusíku a 3 až 6 % popela. Dále se jako surovina používá cukrová pěna (skimmings), která je odpadem při sváření a odpěňování šťávy získané ze třtiny při výrobě cukru. Pěna obsahuje značné množství bílkovin a slouží zejména jako kvasničná živina. Podle názoru odborníků je velmi důležitá pro pozdější tvorbu arómatu. Další důležitou surovinou jsou výpalky po destilaci rumu, zvané „dunder". K výrobě se používají většinou zkysané výpalky, tj. výpalky spontánně napadené mikroorganismy. Svým obsahem bílkovin se podílejí na tvorbě vyšších alkoholů (přiboudliny), které pak s mastnými kyselinami vytvářejí estery — základ vonné složky rumu. V některých případech se k výrobě používá i voda po mytí v cukrovarech, obsahující cukr a zbytky cukrové třtiny. Vyrobená zápara má sacharizaci 17 až 22 °Bg. Složení zápary je v různých produkčních oblastech různé a velmi často se pokládá za výrobní tajemství...
*
To vodka má k lihovarské výrobě daleko blíž. Vyrábí se z velejemného lihu jeho dalším zušlechťováním. Aktivním uhlím spolu i s dalšími způsoby úpravy pH, bonifikátory atd...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 235.1 (?), 9.1.2019 19:53
De facto postup ostáva ten istý, ako pri výrobe akéhokoľvek iného alkoholického nápoja. Najskôr musí niečo čo obsahuje cukor vykvasiť a následne sa musí vzniknutý alkohol odseparovať/oddestilovať. Ja som sa už zľakol, že rum sa vyrába úplne nejak inak.
Keď tak čítam postup pri výrobe rumu, je vcelku podobný tomu pri výrobe obilných destilátov. Zápara má okolo 22°Bg, je nutný zdroj bielkovín a tiež sa pridávajú kyslé výpalky.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|