Pálenka z černého bezu (koziček, bezinek)



host - 237.7 (?)
16.6.2015 12:15

Děkuji za odpověď, ještě se chci zeptat koli by měl být obsah cukru a kdy se má pálit mám počkat až se potopí kvas?? dnes jsem měřil obsah cukru a mám zatím nula dnes mám sud naložený cca 12 den.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.9.2013 17:11

Nepochybuju, že mají bezinky, a šťáva z bezinek lečebné účinky.V Zahradkáři jednou psala jedna paní, že její šťáva léčí všelijaké záněty, například i zánět zubního váčku.Nebo v zimě je účinná v boji proti vírům, a nemocem, cituji "na hrubý pytel hrubá záplata.Učinky šťavy jsou velmi silné, a někteří, nebo většina z nás je zná.

Ale nechce se mi věřit, že by pálenka měla nějaké léčebné účinky, jak říkáte že zabírá v širším příbuzenstvu proti bolení zad.Vždyť všechny prospěšné látky se asi zničí během procesu výroby pálenky.

      
host - 199.211 (?), 15.9.2013 17:28

Dobrý den,

dnes jsem měřil zbytkový cukr. Nevím, jestli jsem dopadl úspěšně. Posledně založená bečka (třetí), vykazuje zbytkový cukr pouze 1,5. První a druhá bečka pořad kvasí a jsou cítit po alkoholu, u nich jsem naměřil 6 a 8. Minulý týden měla první 9, druhá 11 a třetí 13,4. Nevím co se stalo, v inkriminované bečce je vidět počátek potápění kvasného koláče. Není cítit po alkoholu ani po octu či acetonu, prostě není cítit ničím.

Neměl někdo podobnou zkušenot, nebo nevíte prosím čím je tento jev způsoben a poradit jak dále postupovat?

Nechce se mi věřit, že by to tak rychle prokvasilo, pokud to tedy prokvasilo.

Děkuji za rady.

         
host - 199.211 (?), 15.9.2013 17:31

Ješte doplním, že bečky jsou pospolu uskladněny v chladnu a temnu, teplota se pohybuje mezi 15 a 18 C.

   
host - 199.211 (?), 11.10.2013 18:58

Dobrý den,

Abych uzavřel toto téma, dnes jsem dojel z pálenice. Výtežnost byla ze 130l mače 4,43 laa. Naředěna byla na 50-ku. Jedná se o hodné chuťově a vonně aromatickou pálenku, s chutí po plodech bezu ale chuť pálenky je poměrně lepši než chuť samotných bobulí. Kdyby byla vůně sladší, dala by se přirovnat přímo k vůni květů černého bezu.

Svou chutí a výraznou vůni je velice zajímavá. Nedovolím si řict, jestli je lepší než jiné pálenky, tolik toho napáleneho a okoštováného nemám. Ale jsem přesvědčen, že pálenka z bezu neurazí a do jisté míry nadchne.

Pro přiště jsem si předsevzal plody vyloženě namlít nebo namixovat mixérem.

Přeji hodně štěstí s vedením bezového mače.(Je to pracnější ale přesto dobrá cesta).

      
host - 237.7 (?), 15.6.2015 19:45

Dobrý den, 

chci se zeptat za jak dlouho se muže pálit až je cukr vyšší??? a kolik asi tak litru vykape na první pálení ze sudu cca 125 l. mám tam cca 10 kg cukru. díky 

         
host - 142.11 (?), 16.6.2015 9:20

První otázce : za jak dlouho se muže pálit až je cukr vyšší??? , nerozumím, takže neodpovídám.

Na druhou otázku vám mohu odpovědět: Z 1 kg cukru vznikne za ideálních podmínek 0,511 kg alkoholu (tj. 0,657 litru). Z 10 kg které jste dal do sudu by to mělo být 6,57 aa. Přepočet na 1. pálení „lutr“, by to mělo být tak 19 – 30 litrů (podle koncentrace lutru). Ale vždy jsou nějaké ztráty, jak při „kvašení“, tak při „pálení“, tak musíte počítat i s menším množstvím. Přesně to tedy nikdy nelze spočítat předem,... jak dobře jste pracoval, lze spočítat až po "ukončení díla".

            
host - 237.7 (?), 16.6.2015 12:15

Děkuji za odpověď, ještě se chci zeptat koli by měl být obsah cukru a kdy se má pálit mám počkat až se potopí kvas?? dnes jsem měřil obsah cukru a mám zatím nula dnes mám sud naložený cca 12 den.

               
host - 142.11 (?), 17.6.2015 8:54

Pálit by se mělo hned jak kvašení ustane; to se projeví tím, že již nevznikají bublinky CO2, při měření cukernatosti je hodnota blízká 0 a již se nemění (ne vždy kvas dosáhne 0!!) a případný „koláč“ plavající na hladině se začne propadat. Kvas je pří ochutnání spíše trpký nikoliv nasládlý. Máte-li kvas již na „nule“ nečekejte na „propadnutí koláče“ a hned jej dejte na pálení. Někdy se sice praktikuje (není-li zrovna „místo v pálenici“) „stabilizace kvasu“ ať již zasířením prostoru nad ním, nebo jeho přemístění na chladna (či dokonce zmrazí, jsou-li k tomu předpoklady…) ale to se musí umět. Být vámi, asi bych to nezkoušel.

                  
host - 237.7 (?), 22.6.2015 10:44

Tak výtěžnost byla 10 litrů na porvé si myslím že je to uspěch. Hned jsem naložil další sud který už lépe ohlídám.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 22.6.2015 11:42

Až do 11.10 3013 se v tomto vlákně psalo o pálence z bezových plodů - kuliček. Nyní tu plynně (host 277.7) navázala diskuze o čerstvě založeném kvasu, procentu cukru, úspěšnosti pálení a naložení nalšího sudu. O surovině tu ale nevidím napsáno nic, zralé bezinky to asi nebudou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika