Pálení z řepného cukru
|
|
 |
 |
host - 159.180 (?) 15.5.2018 20:25
Takže něco z praktických poznatků :
30 kg řepného cukru krupice, 70 litů teplé vody, rozpuštěno, doplněno 30 litrů studené vody. Naměřený cukr 21 Brix.... Teplota pod 30 st.C, přidány hodinu rozkvašené kvasinky COOBRA turbo 8 pro 18% v počtu 4 ks. Po týdnu v místnosti o 18 stupních cukr 11, doplněny 2 kg cukru rozpuštěné ve 25 litrech vody (z důvodu naředění vzniklého alkoholu). Po 2 týdnech se cukr ustálil na 4,5. Tak šup do trubek, provedeny 2D. Druhá byla od 55 st. tažena opravdu hodně pomaloučku. Výsledek :
10 litrů 70% - krásná cukerná vůně, nepálí, je to v soudku a chci vyzkoušet, co to udělá po roce až dvou. Malá ochutnávka naředěna na 40% - sladká vůně, sladká příchuť... do mochita je to vynikající.
Po dalších 10 litrech zastaveno na 55%. Voní, ale pálí od 11. litru jako čert. Nepitelné!. Dalších 6 listů dotaženo do 25%. Mám tedy 16 litrů základu na přípravu zimí směsi do ostřikovačů.
Je to teda vyzkoušeno... a opakovat to určitě nebudu. 
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.224 (?), 10.4.2018 14:36
Na pálenku z rafinovaného cukru není legální možnost uplatnit daňové zvýhodnění jako pro pěstitelské pálení, ale...
Pokrutiny z jablečné drti jsou zpravidla odpadem po lisování jablečného moštu, ale také lze je použít k výrobě "druháku", kde ovocné cukry jsou nahrazeny těmi rafinovanými...
Ale kdo se přizná, že to takhle dělá?
Ju
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.224 (?), 10.4.2018 18:11
Cukr je v akci zpravidla dvakrát do roka.
Poprvé, když se před zahájením cukrovarnické sezóny vyprodávají staré skladové zásoby.
Podruhé, když skončí úspěšná cukrovarnická sezóna a sklady výrobců jsou plné a distributoři pro dosažení vysokého obratu a s tím spojených množstevních slev rádi odeberou i množství, které se jim nevyplatí skladovat a tudíž skladovací náklady přenesou na konečného zákazníka.
Jinak cukr se v domácnosti dobře skladuje a na rozdíl od mouky či těstovin vydrží bez ztráty jakosti velmi dlouho. Není tedy problém nyní nakoupit a přislazovat jakékoliv kvasy. Je pak otázkou, kdy je to ještě ovocný kvas a kdy už "medovina" bez medu.
Tuzemák je zdaněn plnou sazbou podle ohsahu a.a. Proto ty nejlevnější mají velmi nízký obsah hraničící s definicí likéru.
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 10.4.2018 21:08
EU = EK plánovaně zrušila desítky let trvající cukerné kvoty. Tudíž cukr minulé týdny byl a ještě jistě bude v nebývale velkém množství akcí. Na trhu Evropy je přebytek cukru a bude ještě větší, když tedy nepřijde tragédie jako sucho, války atd. Je jasné, že není problém vyrobit z cukru kvas, a poté vysokoprecentní rektifikací silný líh, pálenku ale nikoliv když se tedy nebudemembavit o průmyslových trestích, aromatech apod.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.171 (?), 10.4.2018 23:06
Stále větší nedostupnost pitného potravinářského lihu za přijatelnou cenu už dávno překročila hranici která by byla pro drobné zájemce akceptovatelná...
Lihové tinktury, maceráty ovoce a bylin, nějaké likéry apod. si někteří chtějí sami vyrobit.
(Pamatuji, že i v každém vesnickém krámu byl k mání mimo běžných lihovin i 80% potravinářský líh...).
Mají podstoupit nebezpečí otravy něčím neznámého původu?
Nebo velmi pracně shánět potravinářský líh jehož cena je oproti běžným konzumním lihovinám "vhodným" pro tyto účely typu vodek i po přepočtu % abs. alkoholu neskutečně předražená?
Nehledě k nepoužitelnosti díky jejích nízké lihovitosti...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 159.180 (?), 15.5.2018 20:25
Takže něco z praktických poznatků :
30 kg řepného cukru krupice, 70 litů teplé vody, rozpuštěno, doplněno 30 litrů studené vody. Naměřený cukr 21 Brix.... Teplota pod 30 st.C, přidány hodinu rozkvašené kvasinky COOBRA turbo 8 pro 18% v počtu 4 ks. Po týdnu v místnosti o 18 stupních cukr 11, doplněny 2 kg cukru rozpuštěné ve 25 litrech vody (z důvodu naředění vzniklého alkoholu). Po 2 týdnech se cukr ustálil na 4,5. Tak šup do trubek, provedeny 2D. Druhá byla od 55 st. tažena opravdu hodně pomaloučku. Výsledek :
10 litrů 70% - krásná cukerná vůně, nepálí, je to v soudku a chci vyzkoušet, co to udělá po roce až dvou. Malá ochutnávka naředěna na 40% - sladká vůně, sladká příchuť... do mochita je to vynikající.
Po dalších 10 litrech zastaveno na 55%. Voní, ale pálí od 11. litru jako čert. Nepitelné!. Dalších 6 listů dotaženo do 25%. Mám tedy 16 litrů základu na přípravu zimí směsi do ostřikovačů.
Je to teda vyzkoušeno... a opakovat to určitě nebudu. 
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.216 (?), 30.5.2018 11:52
mam. recept je odvodeny z tzv, "birdwatchers wash", mnozstva si prepocitajte podla seba
2,7kg cukru
doplnit do 20l vodou, vyslednu teplotu 33C
1 cajova lyzica Horkej soli (siran horecny)
5g mineralov do vina (zmes dusicnanov a vitaminu B1)
50g paradajkovy pretlak (bunicina)
300g a viac drozdia (kupujem u nas v pekarni)
kvasnu nadobu zabalit do paplona (stabilna teplota)
5-6 dni a 8% alkohol je na svete (vyssie koncentracie tazko kvasia a alkohol trucha stipe)
2x prepalit
prefiltrovat cez aktivne uhle
spickovy lieh je na svete
ps usadene drozdie z dna po vykvaseni nevyhodit - pouzit v dalsej varke - da sa recyklovat aj 20-30x, kvasenie potom trva 3-4 dni podla teploty
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.216 (?), 30.5.2018 11:55
este som zabudol ph udrziavat okolo 6,5 pridavanim sody bikarbony
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 74.86 (?), 8.9.2018 16:21
Mam este otazku ohladom pálenia po druhy krat toho cukroveho kvasu, do kolkych percent ste,, chytali,, destilat pri paleni?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|