Pálení ovocných vín
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 51.201 (?), 6.3.2013 12:41, zobrazeno: 17949x
Dobrý den,
mám doma bezinkové, hlohové, šípkové a jablečné víno. Různá procenta alkoholu a cukernatost vín. Můžu vína vypálit, kolik procent alkoholu, nebo zbytkový cukr mají obsahovat. Čím změřit? Vadí když nechám vypálit sladké dezertí víno? Vadí když nechám vypálit máloalkoholické vino a můžu ruzná vína smíchat na vypálení? Děkuji!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 51.201 (?), 7.3.2013 8:31
|
|
 |
|
 |
 |
|
j3david - Stříbrný Zahrádkář (192) - 100.238 (?), 7.3.2013 11:18
No je to jednoduché v principu, složité pokud chcete získat pitelný produkt. Především je nutné si uvědomit že pálením žádný alkohol nevzniká. Pálením (destilací) se pouze odděluje ve vyšší koncentraci než je v původní směsi. Takže v jiném vlákně zmiňovaném "pálení moštu" je nesmysl, protože mošt žádný alkohol neobsahuje. Alkohol vzniká alkoholovým kvašením kdy kvasinky přeměňují zkvasitelné cukry na alkohol. Tím vznikne například víno, medovina, ale i (zejména) kvas. Z toho všeho lze destilací získat víceprocentní pálenku. Tedy i z desertního vína. Protože ale dezertní víno obsahuje kromě alkoholu ještě i nějaký ten cukr v nemalém množství, je výhodné tento nechat také zkvasit a tím zvýšit výtěžek alkoholu. Naředit se to musí proto, že kvasinky zabíjí jejich vlastni produkt - alkohol. V desertním víně již toho alkoholu je tolik, že by k dalšímu kvašení nemuselo dojít, nebo by to kvasilo jenom málo. Proto se to musí naředit, tím snížit koncentraci alkoholu (tedy ne jeho absolutní množství).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 7.3.2013 12:03
Takže praktický návod. K 10 l desertního vína nalijte alespoň 3 litry vody, přidejte aktivované kvasinky VÍNKA (balíček kvasinek nasypat do ca 35 °C teplé vody alespoň na 15 min.), balíček živné soli, obojí koupíte v drogerii. Teplota by se měla udržovat na 18-20 °C. Kvašení by se mělo do týdne projevit tím, že zapálená čajová svíčka u hladiny nebo ještě dříve, zhasne. Konec kvašení je možno určit refraktometricky při dosažení indexu lomu 4-5 °Brixi, nebo můžete odebrat 100 ml kvasu do hermeticky uzavíratelné skleničky (hodí se dětské přesnídávky), kterou položíte někam na skříň blízko stropu, kde je možno předpokládat teplotu asi 24 °C. Po 3 dnech se rychle otevře a pokud není kvašení ukončeno, přetlak CO2 snadno poznáte. Obdobně zapálená svíčka u hladiny stále hoří, pokud se již oxid uhličitý netvoří. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.76 (?), 12.6.2013 11:18
Vítečný návod, děkuji, pane Šlosare!!
Když zkouším, zda ještě kvasí, nedávám svíčku, obvykle mi stačí sirka ->chcípne=kvasí, nechcípne->hurá do pálenice!! ;)
hasmic!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.245 (?), 18.6.2013 17:14
Dobrý den prosím radu nebo zkušenost -jedná se o přepálení ovocných domácich vín v malé kolonce továrně vyrobené asi na 0,75l vína výtěžnost udávají asi 2 dcl. topení tuhým lihem.Víno nesířené.Dobu udávají asi 40 min a cena asi 1700 kč.Cenu a spotřebu lihu jsem zatím nezjištoval.Moc děkuji za reakci Petr.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 71.126 (?), 22.6.2013 12:05
Za ty peníze lze (tedy když se to umí) i doma zhotovit z měděného plechu, nebo z chem.skla, podstatně větší "kolonu" na destilaci.
Ale proti gustu...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 31.13 (?), 4.8.2019 13:18
Dobrý den,
vzhledem k velké úrodě červeného rybízu jsem se rozhodl všechen zpracovat na víno a následně jej proměnit v "rybízový destilát". Chtěl bych se zeptat na zkušenosti a rady těch, kteří již takto víno k následné destilaci připravovali.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|