Odkôstkovač ovocia



host - 166.219 (?)
8.7.2011 11:24
O odkôstkovaní ovocia uvažujem od poslednej skúsenosti z pálenia zpred týždňa. Pálil som 200 litrov čerešňového kvasu. Všade som čítal že čerešne netreba odkôstkovávať tak som to nerobil (ani som nevedel ako by sa to dalo). Všetky som mágal len ručne takže žiadne kôstky som určite nerozdrvil. Napriek tomu vo výslednom destiláte cítiľ výraznú chuť kôstok, ktorá prebíja jemnú chuť čerešní. Pachuť kôstok je o dosť silnejšia ako u mirabelkovice ktorú som pálil v minulosti pričom malá časť kôstok v tom kvase bola rozdrvená. Na druhú stranu môže byť problém aj v pálenici. V tejto som bol prvý krát(a aj posledný). Ako palivo používajú plyn ale prakticky celý čas išiel horák naplno. Až po mojom upozornení že kvas vrie tak, že špliecha až po kontrolné okničko pomerne vysoko nad kotlom, to trochu stiahli. Vtedy sa mohlo stať, že kôstky praskli a znehodnotili pálenu. Služby tejto pálenice som využil len preto že to bola jediná na okolí ktorá už fungovala. Napriek tomu by som už ovocie radšej odkôstkovával.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 138.123 (?), 4.7.2011 23:11, zobrazeno: 68226x

Na YouTube som našiel zaujímave video. Neviete niekto na akom princípe ten stroj funguje? V ďalšom videu je aj odklopený kryt ale neviem ako to vyzerá vo vnútri toho dierovaného valca...

   
host - 220.205 (?), 5.7.2011 12:41

Technicky je to skutečně dokonalé, ale život mě naučil, že pecky (kostky) do máče, chcete-li kvasu prostě patří. Vzhledem k tomu, že v průběhu kvašení klesají ke dnu, není takový problém jich většinu, před odjezdem do palírny odstranit, tam už na to obvykle není čas. Ani tu nehrozí nežádou provzdušňování máče, protože švestkový máč je jeden z nejstabilnějších. slosar-petr@seznam.cz

      
Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 38.202 (?), 31.7.2014 21:16

Od té doby, co jsem porovnal vykostkovanou třešňovici a slivovici s nevykostkovanými (třešně těsně před pálením, švestky hned při sklizni), neváhám obětovat čas a úsilí na aspoň částečné odstranění kostek. Vyzkoušejte sami.

Pohoda, hezký den.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 31.7.2014 22:39

Vyzkoušel jsem, ale jen jen u meruňkovice a slivovice. Meruňkovice je lepší vypeckovaná, slivovice s peckama. Podle mě chuť pecek do slivovice patří, zatímco v meruňkovici vadí.

         
host - 227.246 (?), 16.12.2017 0:39

Srbi pália slivky zásadne bez kôstok a rakija je fantastická

            
host - 4.177 (?), 16.12.2017 13:25
Nevím, jak Srbi, ale můj přítel z Chorvatska nechává pálit slivky s pecka.
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 26.12.2017 10:28

Ani v Srbsku. Aspoň ne všechny. Kamoš mi přivezl jeden vzorek a kvasy se prý neodpeckují.

Srbská slivovice
Srbská slivovice
   
host - 166.219 (?), 8.7.2011 11:24
O odkôstkovaní ovocia uvažujem od poslednej skúsenosti z pálenia zpred týždňa. Pálil som 200 litrov čerešňového kvasu. Všade som čítal že čerešne netreba odkôstkovávať tak som to nerobil (ani som nevedel ako by sa to dalo). Všetky som mágal len ručne takže žiadne kôstky som určite nerozdrvil. Napriek tomu vo výslednom destiláte cítiľ výraznú chuť kôstok, ktorá prebíja jemnú chuť čerešní. Pachuť kôstok je o dosť silnejšia ako u mirabelkovice ktorú som pálil v minulosti pričom malá časť kôstok v tom kvase bola rozdrvená. Na druhú stranu môže byť problém aj v pálenici. V tejto som bol prvý krát(a aj posledný). Ako palivo používajú plyn ale prakticky celý čas išiel horák naplno. Až po mojom upozornení že kvas vrie tak, že špliecha až po kontrolné okničko pomerne vysoko nad kotlom, to trochu stiahli. Vtedy sa mohlo stať, že kôstky praskli a znehodnotili pálenu. Služby tejto pálenice som využil len preto že to bola jediná na okolí ktorá už fungovala. Napriek tomu by som už ovocie radšej odkôstkovával.
      
host - 176.36 (?), 8.7.2011 14:49

Nechci-li pálit kvas s peckami, tak jej ještě doma, před odvozem do pálenice, "přecedím" přes síto o vhodné velikosti "děr". Je to sice práce na víc, ale máte jistotu (chce to samozřejmě navíc jeden prázdný soudek). V pálenici si již většinou do "pálení" moc "povídat"  nemůžete.

Jinak lze samozřejmě kvas "zakonzervovat" (zasířením"prostoru nad kvasem a řádným přitažením víka) a počkat na pálenici které věřím.

         
host - 141.179 (?), 8.7.2011 17:15
V každom prípade už pôjdem len do osvedčenej pálenice aby sa to už neopakovalo. Radšej budem riskovat zvrhnutie kvasu (isté riziko je vždy a najmä pri čerešniach). Moja obľúbená pálenica má však jeden malý problém a tým je 400 litrovy kotol. Pri jablkách a mirabelkách nemám s tým množstvom problém, ale už nazbieranie 200 litrov čerešní bolo na hranici mojich a švagrových síl :). To však vyriešim inou pálenicou, ktorú mám tiež overenú. "Cedenie" kvasu určite odskúšam ešte tento rok pri mirabelkách...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika