Obnovení kvasu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?)
8.1.2018 13:42

Ano, Jelínkova slivovice je řezaná lihem. Ale ruku na srdce, kolik lidí nepřidá do kvasu ani gram cukru?
   Do kvalitní hruškovice ale líh nedávají.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 7.1.2018 15:34

Jistý si být můžete, ale to je tak vše. Na vinětě např. hruškovic domácích  (Jeínek, Fleret, Stock...) i zahraničních je napsáno čistý hruškový destilát.  Pokud výrobci nestydatě nelžou (což nevím, jestli by si dnes dovolili), pálenka je z čistého ovoce. Na rozdíl od pěstitelských pálenic, kde k ovoci každý přisype cukr.

                  
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?), 7.1.2018 17:43

Já se ale stejně nemůžu zbavit dojmu, že když firma Jelínek tvrdí, že do založeného kvasu z oklepaných švestek nepřidává cukr, ani žádné kvasinky že to není možný. Z takto založeného kvysu by byla na tu hromadu švestek asi malá výtěžnost, takže cena by nemohla být taková, jaká je. Ale je to jen můj názor. Prostě nevěřím té čistotě bez něčeho sladkého a ušlechtilých kvasinek..

Tato informace zazněla v pořadu Jídlo s.r.o. Romana Vaňka

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 7.1.2018 22:28

...cena by nemohla být taková, jaká je... Prostě nevěřím té čistotě bez něčeho sladkého a ušlechtilých kvasinek..

Ušlechtilé kvasinky by cenu akorát navýšily.

                     
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 8.1.2018 7:07

Nádherný dokument z Vizovic firma Jelinek má vysadených 29 odrôd sliviek, dalšie firmy ma v Rumunsku, Srbsku a Čile ukazali tam aj odkôskovač sliviek tento dokument bol vysielaní na čt2 28.12.2017 Boží Dar- Příbehy českých potravin slivovice 6 / 6 môže si to pozrieť na int.Neišlo mi to sem vložiť ukazuje to počitačovú klavesnicu, kde je ctrl a z tabletu to nejde sem vložiť mali by to vylepšiť.

                     
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?), 8.1.2018 8:06
Už jsem to zjistil. Na jiném webu je diskuse z roku asi 2010 kde jste mi záhadu objasnili. Oni skutečně kvasi bez cukru a kvasinek. Výsledný produkt pak přidají do lihu jako ochucovadlo a máme slivovici Jelínek. Tak už to chápu.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 8.1.2018 13:42

Ano, Jelínkova slivovice je řezaná lihem. Ale ruku na srdce, kolik lidí nepřidá do kvasu ani gram cukru?
   Do kvalitní hruškovice ale líh nedávají.

                     
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 151.135 (?), 8.1.2018 14:12
Já cukr přidávám. Když se to dělá s MÍROU tak to NIKDO nepozná. Takový ty povídačky jak ocukrovaný kvas škrábe v krku? Nevím ale mě neškrábe a ani nikde na koštu se mi nestalo, že by byla u palenky poznamka že byl kvas ocukrovaný. A pár diplomů doma mám.
                     
host - 33.3 (?), 8.1.2018 14:21

Kdo necukruje  moc mu toho nenatece   

                     
host - 134.156 (?), 8.1.2018 15:32

Máte pravdu, kdo pár let pálí souhlasí. Ostatní jsou hloupé řeči. Ať skusí koupenou meruňkovici v obchodě a domácí, a potom mudruje.

                     
host - 32.149 (?), 8.1.2018 16:05

K tomu co psal host - xxx.xxx.187.206 a vůbec tak okolo:

Může být, že druhák z některých surovin může být relativně kvalitní.
V tom směru, že snese srovnání s levnými konzumními lihovinami typu moravská švestka apod. Jenže to nejsou žádné pravé destiláty! V lepším případě řezy ušlechtilého destilátu v nejrůznějších poměrech s lihem nebo jen líh s přidaným aromatem.
(A že těch nejrůznějších aromat na trhu je..).
Proto nechápu proč má někdo snahu napodobovat takové lihoviny? To žádný nadšenec a milovník kvalitního alkoholu nebude a je za tím jen snaha ušetřit na spotřební dani anebo výdělečná činnost.
*
Jiná věc je když někdo potřebuje potravinářský líh k výrobě macerátů, tinktur, likérů apod. ve vyšší lihovitosti než jsou běžné vodky. Je nesmyslně předražený a špatně dostupný nehledě na možnost otravy z pochybných zdrojů.
A i když nejsem žádný extra milovník ovocných destilátů, mám raději likéry, přece jen by mi jich na výše uvedené účely přišla škoda. Nehledě k tomu, že bych je musel zbavit jejich chutě a aromatu. Tak takovým nadšencům kteří si chtějí vyrobit něco svého, originálního nebo na trhu běžně nedostupného nezbývá nic jiného...
*
Ale zas proč k výrobě lihu používat nějaké druháky? Jsou už kontaminovány nežádoucími zplodinami kvašení, musí se opatrně destilovat a čistit a veškerý cukr je stejně nutno přidat. Takže jediná výhoda je, že takové směska obsahuje nějaké živiny pro kvasinky. Ale ty lze přidat ve formě solí a vitamínů do čistě cukerného roztoku. Kvašení pak probíhá daleko čistěji a taky další zpracování je daleko pohodlnější, Navíc odpadne patlání s nějakými břečkami.
Nebo, ale to už je jiná liga, použít daleko levnější a výtěžnější škrobnaté suroviny.
(Ještě bych celkem pochopil, i to se někdy stává, že se kvas zasekne a je škoda zbytkový cukr vylít do kanálu...).

Rafael.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika