Obnovení kvasu
|
|
 |
 |
host - 187.206 (?) 4.1.2018 9:21
Taky přidám svou zkušenost. Druháky jsem pálil z švestek, jablek, višní a hrušek. Mám totiž kamaráda důchodce s nízkým důchodem a jeho produkce mu nestačí pokrýt potřeby, takže je vděčný za cokoliv.
Když pálím pálenku, tak lepší druhou půlku předku odebírám do druháku, tu první horší půlku dávám do ostřikovače. A pálení končívám někde nad 60% a do asi 50% odebírám dokap, který dávám do druháku rovněž.
Višně a hrušky pálívám tak po 3-4 týdnech. Výpal z višní scedím a šťávu, která má ještě i trochu cukru znova zakvasím s přidaným cukrem a kvasinkami. Opět kvasím cca. 3 týdny. Vypálím a do lutru přidám odebraný předek a dokap, naředím na 30% a po pár dnech pálím. Druhák z višní je výborná pálenka. Vím, to o své tvrdí každý))) ale tato opravdu je. Kdyby někdo nevěřil, klidně zašlu vzorek. Zrovna tak druhák z hrušek je dobrý.
Švestky a jablka pálívám tak cca po 8-10 týdnech a druháky nejsou už zas tak dobré. Ovšem kamarád si je naředí na nějakých 45% a ztrestá je taky)
Jezdí ke mně známý z Moravy, který vozí meruňkovici a slivovici od jejich místního paliče. A světe div se, jsou to druháky na prodej pro „pražáka“ bratru 300 za litr. A místní palič má každý rok na auto. No a pak se stává, že mi někdo nabízí pravou domácí slivovičku z Moravy co koupil a mě se ježí všechny chlupy když si jen přivoním(((
smolím to už podruhý, první pokus asi neprošel přes auditora
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 1.101 (?), 29.12.2017 23:52, zobrazeno: 21463x
Zdarec paliči.
Mate někdo recept na obnovu kvasu? Rád stim experimentuji a chci se zeptat zdali máte někdo zkušenosti s druhákem.
diky M.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.61 (?), 30.12.2017 11:59
A proč byste to dělal? Pro sebe asi ne, takže to bude pro ostatní, a to se na mne nikdo nezlobte, není fér, ne-li podvod. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.252 (?), 30.12.2017 13:04
Letos mám 30 litrů kvasu z 10 stromů. Celkem bída. Tak proč to nevyzkoušet. Slivovici mám pro sebe... Ne na prodej.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.156 (?), 3.1.2018 11:08
Zdar, Všechno se má zkusit. Málo kdo má odvahu a chuť se k tomu přiznat. Udělal jsem to tak: po prvním pálení do teplého jsem dal na 100l 20 kg cukru. Téměř okamžitě to začalo kvasit, a brzo to vykvasilo. Nateklo asi 15 l 50% moku. Po naležením to nebylo špatné. Porovnání s tím co se prodává za velké peníze v obchodech jednoznačně lepší. To by bylo, ale na jinou diskusi. Z.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.17 (?), 4.1.2018 0:52
Díky za odpověď.
Presne tak nějak jsem si myslel že to bude fungovat :) no letos už to kašlu... Další sezónu otestuji. Jinak nemyslete si že to co pijete v hospodách a kupujete v lahvích je něco lepšího.. M
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.206 (?), 4.1.2018 9:21
Taky přidám svou zkušenost. Druháky jsem pálil z švestek, jablek, višní a hrušek. Mám totiž kamaráda důchodce s nízkým důchodem a jeho produkce mu nestačí pokrýt potřeby, takže je vděčný za cokoliv.
Když pálím pálenku, tak lepší druhou půlku předku odebírám do druháku, tu první horší půlku dávám do ostřikovače. A pálení končívám někde nad 60% a do asi 50% odebírám dokap, který dávám do druháku rovněž.
Višně a hrušky pálívám tak po 3-4 týdnech. Výpal z višní scedím a šťávu, která má ještě i trochu cukru znova zakvasím s přidaným cukrem a kvasinkami. Opět kvasím cca. 3 týdny. Vypálím a do lutru přidám odebraný předek a dokap, naředím na 30% a po pár dnech pálím. Druhák z višní je výborná pálenka. Vím, to o své tvrdí každý))) ale tato opravdu je. Kdyby někdo nevěřil, klidně zašlu vzorek. Zrovna tak druhák z hrušek je dobrý.
Švestky a jablka pálívám tak cca po 8-10 týdnech a druháky nejsou už zas tak dobré. Ovšem kamarád si je naředí na nějakých 45% a ztrestá je taky)
Jezdí ke mně známý z Moravy, který vozí meruňkovici a slivovici od jejich místního paliče. A světe div se, jsou to druháky na prodej pro „pražáka“ bratru 300 za litr. A místní palič má každý rok na auto. No a pak se stává, že mi někdo nabízí pravou domácí slivovičku z Moravy co koupil a mě se ježí všechny chlupy když si jen přivoním(((
smolím to už podruhý, první pokus asi neprošel přes auditora
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 4.1.2018 9:36
nemyslete si že to co kupujete v lahvích je něco lepšího..
To si tedy docela myslím. Záleží samozřejmě co a kde kupujete. K dostání jsou poměrně kvalitní destiláty, dokonce i tuzemské, ovšem v cenách 600Kč za litr, i víc. Náklady na ovocnou surovinu představují jen malou část výsledné ceny a tak nemá smysl ji nějak významně šidit.
Stejně tak vyrobit druhák vína z hroznových výlisků je taky možné. Myslet si ovšem, že se takový nápoj kvalitou vyrovná přívlastkovým vínům z obchodní sítě, je bláhové.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.156 (?), 7.1.2018 13:27
Tazatel se neptal co se pilo v SSSR, On o voze a vy o koze. Přečtěte si na vinětě složení těch drahých pálenek o kterých píšete. Jsem si jistý, že kromě pěstitelských pálenic, pálenku jen z čistého ovoce nekoupíte. Víte s čeho se pálí v lihovarech, a co se stím dělá? Víte co je syntetický líh a co se sním dělá? Máme v paměli metanolovou a lihovou aféru. O kvaliitě a cenách by bylo zajímavé téma. Z.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|