Nová pálenice - jaký kotel?
|
|
 |
 |
host - 146.226 (?) 14.1.2015 9:24
Řeším podobný problém.Vpodstatě jsem rozhodnut o obsahu a vytápění, jen se nemůžu rozhodnout o materiálu.Někdo rezolutně odmítá vše jiné než měd(jinak to prý má vliv na kvalitu a vůni destilátu),jinde zas tvrdí, že nerez je dobrá, lépe udržovatelná, ale je nutný určitý podíl mědi v aparátu.A jinde zase tvrdí: vše v nerezu je skvělé.
Dokážete mě jako laikovi a amatérovi (začínajícím) nějak poradit?
Dík
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 93.77 (?), 14.7.2014 10:15
Co se týče "úpravy povrchové vody k pití" (i té po povodni...)
... úplně by mělo stačit vodu přefiltrovat a následně převařit, popřípadě ještě jednou zfiltrovat (papírový, vatový nebo jiný textilní filtr by měl stačit...) vyloučí-li se nějaký sediment.
Existují i tablety na desinfekci (... s návodem) pro nouzové použití závadné vody... měli jsme je ssebou v Indii, docela se nám osvědčili a žádné střevní problémy jsme nezaznamenali.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Václav 4 - (7) - 125.90 (?), 14.7.2014 23:34
Bydlím jako první nad vesnicí u lesa, vykopal jsem dest metrů od potoka jámu, vybral vodu a přefiltroval. Co jsem si pamatoval z vojny tak jsem vyrobil filtr z dřevěné bečky, dolu dřevěný rošt, na něj textilie, plátno pak dřevěné uhlí, potom hrubší písek, na něj vrstva drenáže trocha štěrku, vrstva větviček a na ně jemnější písek. Radši jsem to destiloval, jinak budu již převařovat a tablety mám už doma, samozřejmě v případě katastrofy.Nikdy jsem nepomyslil, že mne voda vypeče. Taky jsem měl nepojízdný traktor a přes les se mi nechtělo na tři dny mi to stačilo. Jinak jako desinfekci jsem užíval alkohol v malých dávkách a v přiměřeném množství. Dřív v dětství na pastvě, jsme pili vodu z potoka normálně a nic nám nebylo. Jiní na tom byli hůř nechtěl jsem zbytečně obtěžovat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Václav 4 - (7) - 125.90 (?), 14.7.2014 23:46
Ještě abych se vrátil k tématu kotle, vybral bych si aparát od pana Janči jednoduchý s mícháním, překlápěcí. Domnívám se, že jednoduché věci lépe fungují. Dvakrát destilovat a hotovo. Nezatracuji však kolonu, kdo jimá tak ať mu slouží ke spokojenosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Václav 4 - (7) - 125.90 (?), 15.7.2014 17:27
Ještě dodám na údržbu a provoz je nerez dobrá, ovšem kdo chce koupit hotový tak Janča je dobrá volba. Pěkně vypucovat, až se srdce směje a poslouchat praskot dřeva...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 146.226 (?), 14.1.2015 9:24
Řeším podobný problém.Vpodstatě jsem rozhodnut o obsahu a vytápění, jen se nemůžu rozhodnout o materiálu.Někdo rezolutně odmítá vše jiné než měd(jinak to prý má vliv na kvalitu a vůni destilátu),jinde zas tvrdí, že nerez je dobrá, lépe udržovatelná, ale je nutný určitý podíl mědi v aparátu.A jinde zase tvrdí: vše v nerezu je skvělé.
Dokážete mě jako laikovi a amatérovi (začínajícím) nějak poradit?
Dík
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.189 (?), 14.1.2015 16:41
Kotel bych dělal z mědi a naopak vše ostatní z nerezu. U celonerezovek musí být reakční člen. Bez něho může být vypálený destilát potenciálně zdravotně závadný.
A spirálu bych použil tak do gauče. Ideál trubkový svazek, plášťový rozebíratelný, nebo talířový - vše v nerezu a je klid. I kdyby se jednalo o 25l vařáček, tak bych raději vyrobil talířový, než tam dával jeden z nejhorších chladičů - zejména po stránce údržby. I sebemíň smradlavý chladič s oxidy mědi dokáže divy.
Floki
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.246 (?), 25.1.2015 13:58
Můžete mi poradit jak silný hořák (v kw) budu potřebovat na 100 l kotel?Jde o jednoduchou (dvojkotlovou) sestavu.Topit budu pb popřípadě zemním plynem.dík za radu...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.246 (?), 25.1.2015 14:03
Ještě doplním,, že jde o měděný jednoplášťový kotel. Dík za rady..
Pálení zdar...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.123 (?), 27.1.2015 18:06
Dobrý den, není třeba vymýšlet vymyslené.Jestli mohu poradit, na první destilaci můžete použít tvrdé dřevo a na druhou použijte plyn. Jestli máte možnost připojení, tak na zemní plyn je hořák o výkonu 20 až 25 kW, pro kotle od 50 do 150 L. Propan-butan má asi 16 kW.
Kámoš má na zemní plyn a před hořákem má daný bezpečnostní ventil, který má omezený průtok a při zhasnutí, nebo snaze jít na max., se uzavře. Je to o praxi a pak zjistíte, že po zahřátí můžete ještě o trochu přidat víc než za studena.
Možná je ten výkon omezen, ale raději tak, než vyletět do ovzduší. U propan-butanu je to jasné, kdo měl doma sporák na láhev to zná.
Ať se Vám daří
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|