Mišpule



Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 221.2 (?)
19.10.2015 0:14

Minulý rok som sa dostal k asi 60 kg mišpúl.S vodou a cca 18 L jablkového moštu mi vyšlo 100 l kvasu.Doplnil som tam 6kg cukru, kyselinu vínnu, kvasinky, živnú soľ. Kvasilo to pod kvasnou zátkou. Ak máte lepší recept, tak ho pridajte. Tento rok, ak sa zase k nim dostanem, zmením akurát množstvo pridaného cukru, na 1 až 2 kg na 100 l kvasu . Bajas.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 41.22 (?), 21.11.2008 23:37, zobrazeno: 14674x

Mám nadúrodu mišpulí a chtěl bych je zkusit předestilovat.Má někdo nějaké zkušenosti s přípravou kvasu z nich?Předem děkuji         Otas

   
Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 221.2 (?), 19.10.2015 0:14

Minulý rok som sa dostal k asi 60 kg mišpúl.S vodou a cca 18 L jablkového moštu mi vyšlo 100 l kvasu.Doplnil som tam 6kg cukru, kyselinu vínnu, kvasinky, živnú soľ. Kvasilo to pod kvasnou zátkou. Ak máte lepší recept, tak ho pridajte. Tento rok, ak sa zase k nim dostanem, zmením akurát množstvo pridaného cukru, na 1 až 2 kg na 100 l kvasu . Bajas.

      
host - 110.6 (?), 18.2.2018 17:25
A mišpule dávate do kvasu celé?
         
host - 236.138 (?), 18.2.2018 18:39

Rozhodně by se měly podrtit. PŠ

            
host - 158.158 (?), 9.12.2018 8:20
Chci se zeptat ma s tim nekdo realnou zkusenost? Stoji palenka za to? Kdyz vidim letos ty kere plne mispuli tak mne je to lito tam nechat. Ale mispule nijak nevoni tak si rikam jaka pak muze byt ta palenka.
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 10.12.2018 0:19

Nebojte se, pálenka bude jemná, lehce ovocné vůně. Jablka také nemusí vonět jak mýdlo s vůní ZJ a přesto je Calvados (i cider) specifické chuti.

Jinak pokud nesklízíte po prvních mrazech, tak před drcením dát do mrazáku zmrznout a drtit přemrzlé. Obsahují málo "moštu" takže přidat trochu vody či jablečného moštu do kvasu, aby to nebyla dřeň ale opravdu řidší až tekuté blátíčko. Pohlídat pH a případně jako u hrušek přikyselit.

Hlavní výhodou mišpulí je to, že mač se zakládá po vyprázdnění nádob na modré ovoce (nebo v případě zmražených po vypálení "jablíček"). Tedy dobrý k prodloužení palenické sezóny. Jako poslední se však kvasí kdoule, které se nechají dotáhovat na lískách někdy až do ledna či února.

SfK.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika