Merunkovice



host - 220.205 (?)
27.10.2011 16:56

Promiňte, ale asi si nerozumíme. Degustátorem ovocných destilátů se nestáváte od Pánaboha, na tuto činnost nepotřebujete nějaký "papír" ani školení či osvědčení. Degustátorem se stáváte ve chvíli, kdy Vás osloví pořadatelé soutěže a ti Vás osloví ve chvíli, kdy jiní desgustátoři hodnotí opakovaně Vaše soutěžní destiláty řekněme tak, že získáváte 80% možných bodů či víc. Není třeba vyhrávat. Takže znova: Ochlazováním ovocných destilátů se získává jakási "lepší kvalita", konzument nemá šanci vychutnat spektrum chutí ani persistenci (dochuť destilátu) a to je špatně. Chladí se pouze whisky a vodka, ale vodka je destilát bez fantazie. Ovšem teplé pivo chápu, to znám z rodiny, souvisí to s vleklými problémy v krku. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 27.10.2011 12:09, zobrazeno: 8100x

Mam letos vypalenou merunkovici. 53°lahodna, ale jakmile ji dam do lednicky, tak je behem chvilky kalna. Takovy bily nadech. V pokojove teplote je krasne cira. Nevite kde se se mohla stat chyba?

   
host - 176.36 (?), 27.10.2011 12:36

Bude způsobeno pravděpodobně tzv. "oleji" (jsou obsaženy, více či méně, v každé "peckovinové"pálence), které při ochlazení "vypadnou" a tím zakalí průzračnou pálenku. Dejte do mrazáku a pak přefiltrujte přes "kávový, nebo čajový papírový filtr". Mělo by se to zachytit.

      
host - 220.205 (?), 27.10.2011 14:54

Co Vás to proboha napadlo dávat ovocný destilát do lednice? To Vám nikdo ještě neřekl, že se ovocné destiláty pijí při pokojové teplotě? Ani si neumíte představit, jaké problémy mají organizátoři soutěží ovocných destilátů, jejichž těžiště je bohužel v leden-únor každého roku, aby správně vytemperovali soutěžní vzorky, kterých bývá někdy i víc, než-li 1300. Pokud se Vám meruňkovice po zchlazení zakalila, může to být i projev jisté kvality destilátu, ale po ohřátí na pokojovou teplotu by se zase měla vyčeřit. Za zákal jsou zodpovědné vonné komponenty, které jsou v ethanolu dobře, při řekněme 18 °C rozpustné, nikoliv však při teplotách kolem 5 °C a méně. Vychlazený destilát vždy skrývá nějaké chyby, hlavně přiboudlinu, která se ve vychlazeném destilátu prostě nepozná, ale ta rána druhý den!  Ostatně zákal, který je způsoben eterickými oleji byste na kávovém filtru nezachytil, otázka je, zda-li by to šlo na křemelině, možná jen ultrafiltrací. slosar-petr@seznam.cz

         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 27.10.2011 16:35

Víte, i já znám lidi, kteří pijou wisky a pivo teplé a mě připadají tak trošku divní. Na druhé straně patřím k těm, kteří pijou destiláty vychlazené z ledničky. Třeba budu taky divný... Každému jinak chutná. Faktem je, že se za degustátora nepovažuji...

            
host - 220.205 (?), 27.10.2011 16:56

Promiňte, ale asi si nerozumíme. Degustátorem ovocných destilátů se nestáváte od Pánaboha, na tuto činnost nepotřebujete nějaký "papír" ani školení či osvědčení. Degustátorem se stáváte ve chvíli, kdy Vás osloví pořadatelé soutěže a ti Vás osloví ve chvíli, kdy jiní desgustátoři hodnotí opakovaně Vaše soutěžní destiláty řekněme tak, že získáváte 80% možných bodů či víc. Není třeba vyhrávat. Takže znova: Ochlazováním ovocných destilátů se získává jakási "lepší kvalita", konzument nemá šanci vychutnat spektrum chutí ani persistenci (dochuť destilátu) a to je špatně. Chladí se pouze whisky a vodka, ale vodka je destilát bez fantazie. Ovšem teplé pivo chápu, to znám z rodiny, souvisí to s vleklými problémy v krku. slosar-petr@seznam.cz

               
host - 176.36 (?), 31.10.2011 16:24

Dobrý den pane inženýre, … ani já se za degustátora nepovažuji, ale ani se jím dle vašeho předpokladu nemohu stát (pominu-li placené kursy od různých soukromých společností). Žádné „košty“ neobesílám, … jednak proto, že nemám „ambice“ se svým „destilátem“ chlubit (jeho kvalitu mi dostatečně prověří moji známí a příbuzenstvo, a ti mají dostatečně „mlsná ústa“) … za druhé, musel bych pálit v „uznané palírně“, a aby to mohlo být považováno za „lepší“ průměr, musel bych si to stejně „dodělat doma“, na vlastní aparatuře (takže, dát „státu“ vydělat, a ještě systém DoDo?). To již ten čas radši věnuji „celé destilaci pod svou kontrolou“ a s možností zasahovat do procesu okamžitě, ne až to „proleze po litru" přes „evidenci“. No a když toto nepodstoupím a zúčastním se veřejného koštu, tak riskuji „návštěvu“ celního úřadu, který začne zjišťovat, kde jsem to vlastně pálil. A že si to, dle seznamů zúčastněných, celníci prověřují je notoricky známé. Takže radši žádné „soutěže“. Mě stačí, že dokáži „připravit“ slušný destilát, respektive „upravit“ k pití i ten, který dostanu jako „prezent“ z Moravy a pít se dá jen hodně podchlazený. Přeji hezký den.

            
host - 24.183 (?), 28.10.2011 12:08

Lidové pořekadlo praví, že kvalita se pije teplá a svinstvo přes mrazák.

Ale také platí že proti gustu žádný dišputát - takže každý ať pije to, co mu chutná

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika