Ve vůni se nejvíc projeví kvalitní, správně vyzrálé ovoce
Jednoznačně pravda. Nevěřte jiným fámám, že dodáním cukru do kvasu "vyextrahujete" z ovoce více vonných látek.
.Pecky se dají a je vhodné je před pálením odstranit
Souhlasím beze zbytku u u meruněk. Květinově sametová vůně meruňkového destilátu se hořkomandlovou příchutí pecek spíš naruší. Proto je dobré pecky odstranit před pálením, ideálně hned při zakládání kvasu (pro ty pracovitější).
U švestkové pálenky mandlová příchuť podtrhuje slivovicovou vůni, proto bych švestky před kvašením nevypeckovával. Před pálením se hodí je přecedit (kvůli lepšímu míchání a riziku připálení), pak je dobré vrátit pár vyloupaných jader do kotle. U duranciového destilátu je aroma jader hlavní složkou jeho chuti i vůně.