Marpelně kvas
|
|
|
|
|
 |
 |
|
sawe - Bronzový Zahrádkář (89) - 135.210 (?), 4.6.2018 9:51, zobrazeno: 7301x
natrhal jsem 50kg marpelní, pro ty co neví, oč de, tak sú to moruše, ale u nás na nejižnější moravě se temu říkámarpelně. Naměřil jsem, 20°cukernatost, otázka zní, mám to trochu dosladit (kolik)?
A ještě jsem natrhal 100kg třešní ty jsem neměřil, ale jsou úplně černé vyzrálé, dat tam cukr (kolik)? Zkusím ještě změřit kolik mají cukernatust, ale myslím si že dost, uvidíme 
|
|
 |
|
 |
 |
|
ewas - (29) - 135.210 (?), 4.6.2018 15:51
nesladit, nesladit, nesladit, toť vše
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
P. Šlosar - (14) - 236.138 (?), 12.6.2018 13:32
Natrhat 100 kg třešní, odstpkovat, odstranit listí a nahnilé plody a větvičky je docela očistec. Už 8.6. jsem Vám odpověděl, ale redakce můj příspěvek nějak zadržela. Vzhledem k tomu, že třešňový kvas je hned po lesních plodechten nejméně stabilní (snadno zoctovatí) doporučuji především namrazit 4 dvoulitrové PET lavhe a po naložení kvasu chladit tak, aby teplota nepřesáhla 18 °C. Přídavek 1 - 1,5% cukru jen zvýší stabilitu kvasu. Vysvětlit to neumím, ale vím, že to funguje, prostě to prodlouží dobu zpracovatelnosti po vykvašení (test s čajovou svíčkou).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
P. Šlosar - (14) - 236.138 (?), 13.6.2018 21:07
Jestli se Vám nepodaří udržet teplotu pod 18 °C, tak se budete divit!! Už jste někdy viděl "hrdnečku vař"? Tak to uvidíte. Mnohokrát jsem už upozorňoval na to, že se nemá kvasný sud plnit více nežli na 75 - 80%. Ale komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci. A vzduch bych určitě do třešňového kvasu nevháněl. Tušíte vůbec, s čím si zahráváte? Taky byste mohl vyrobil hafo třešňového octu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 36.251 (?), 13.6.2018 22:45
Nestrašte!
Při zakládání kvasu žádný ocet a ani octové kvašení nastat nemůže!!!
(Když tam není líh - octové kvasinky tam nemůžou žít).
A taky tvrzení, že při kvašení při venkovní teplotě, nad 18°C, mu to vypění je poněkud zcestné.
*
A psal sawe, že to pak zavře.
A jak píše: Ještě přemýšlám jestli to nemam promíchat Míchadlem do vrtačky.
Čím větší kaši z toho udělá - tím rychleji a bouřlivěji to bude kvasit. Se všemi pro to negativními důsledky. Včetně toho vypěnění.
Podle mě je nejlepší udělat na dně sudu vodnatý, tekutý zákvas jako zdroj CO2 a pak už nic nedrtit a jen přisypávat další plody. Nějaké promíchání na škodu taky nebude. Vznikající CO2 těžší než vzduch zabrání oxidaci, plísním a nákazám. Sud vzduchotěsně s bublátkem zavřít až po přejití bouřlivého a pěnivého kvašení.
Čímž nemyslím to, aby ho zpočátku nechal úplně otevřený. Je třeba aby byl vždy něčím přikrytý.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sawe - Bronzový Zahrádkář (89) - 135.210 (?), 14.6.2018 9:03
pane Šlosar, s teho vůbec strach nemám že by to překysalo, mam to ve sklepě 15°C že byto uteklo to nehrozí a z nějaké zoctovatění to už vůbec ne.
Třešně jsem setřásl a rážal jak ořechy, takže v tym bylo dosť stopek, llistú a halůzek, ale jak jsem to včerá promíchal Míchadlem do vrtačky, tak se mě to dycky namotalo na to míchadlo, co byla super věc, všechno jsem to vyzbíral, bylo v tým třištvrtě kýbla halůzek stopak a listů. Tak jak říkám super věc to míchadlo (dycky sem to tak půl minutky míychal a pak obral z míchadla, to sem, dělal aspoň 20x, jo a do každýho hoboku jsem dal kilo cukru.) Toť vsjo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |