Především meloun patří mezi zeleninu a s banánem si raději nezačínejte. Má příliš vysoký obsah polysacharidů, takže by se měl zpracovávat způsobem jakým se dělá žitná, tedy aby došlo ke štěpení škrobů. Malinový kvas je vedle jahod ten nejméně stabilní, zoctovatí před očima. Pokud do toho chcete jít, nikdo Vám v tom nezabrání, ale bych do toho asi nešel. Musíte nashromáždit dostatečné množství malin naráz, zde neexistuje žádné dodatečné přidávání podle toho, jak maliny dozrávají. Takže musíte mít dostatečně velký mrazák, kde ty zralé budete uchovávat. V období největšího dozrání to bude chtít rodinnou brigádu, maliny bych snad ani nemyl a spolehl se na divoké kvasinky. Rozhodně se musí nějak pomačkat, aby pustily šťávu, čímž se odstraní vzduch, po přidání již rozmrzlých malin (den předem vyndat z mrazáku, aby "povolily"), dojde k citelnému ochlazení směsi, čímž se kvašení zpomalí a to je pro budoucí kvalitu produktu důležité. Rozhodně bych přidal 1% cukru, čímž se trochu zlepší velmi, ale opravdu velmi špatná stabilita tohoto kvasu a 10 - 15% vody tj. do 100 l sudu 1 kg cukru a 15 l vody. Určitě byste neudělal chybu, kdybyste přidal 50 - 80 ml akumlátorové kys. sírové 38% -ní, čímž by se snížilo pH a kvas by byl lépe chráněn proti křísotvorným kvasinkám. Kvašení by mělo probíhat při teplotě max. 16 °C, což je v letních měsících taky problém, ale některé sklepy to dokáží udržet. Vůbec se neodvažuji odhadnou dobu kvašení a je velmi důležité to neprošvihnout. Kvas je neustáte zapotřebí kontrolovat zapálenou čajovou svíčkou, jakmile se s ní přiblížíte k hladině kvasu a ona nezhasne, okamžitě do palírny i kdyby to bylo o půlnoci. Já vím, že by Vás palírník neměl rád, ale malinový kvas ještě nedělal, to je skoro jisté. Těch nástrah a nebezpečí "zvrhnutí kvasu" je příliš mnoho, pokud se snad s nějakým malinovým destilátem setkáte, tak je skoro na 100%, že je to gleist a nikoliv klasický kvasný produkt. Gleisty se dělají tak, že se do nezajímavého, obvykle 40%- ního ovocného destilátu, např z letních jablek nahrnou maliny, nechají se macerovat, a pak se směs po naředění vodou předestiluje, čímž se získá tzv. průtahový destilát. Na soutěžích ovocných destilátů se s těmito produkty setkávám. Jsou kvalitní, rozpoznatelné a oceňované diplomy. slosar-petr@seznam.cz