Malinovice, Banánovice, Melounovice
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.143 (?), 11.1.2012 11:01, zobrazeno: 45430x
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda li by šlo udělat z tehoto ovoce nějakou tu palenku... Meloun a Banán menší množství, ale malin máme na zahradě dost... každý rok sme to nechávali napospas přírodě, ale tento rok sem se rozhodl, že bych chtěl udělat malinovicu... Jaký je poměr vody a malin? mam 100 l sudy tak kolik KG malin a kolik litru vody? Děkuji moc... no s tím banánem a melounem přišel bratr... Nemuselo by to být špatné po chuti
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.219 (?), 11.1.2012 15:22
lih jde vyrobit ze vseho kde je cukr :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 11.1.2012 17:19
Především meloun patří mezi zeleninu a s banánem si raději nezačínejte. Má příliš vysoký obsah polysacharidů, takže by se měl zpracovávat způsobem jakým se dělá žitná, tedy aby došlo ke štěpení škrobů. Malinový kvas je vedle jahod ten nejméně stabilní, zoctovatí před očima. Pokud do toho chcete jít, nikdo Vám v tom nezabrání, ale bych do toho asi nešel. Musíte nashromáždit dostatečné množství malin naráz, zde neexistuje žádné dodatečné přidávání podle toho, jak maliny dozrávají. Takže musíte mít dostatečně velký mrazák, kde ty zralé budete uchovávat. V období největšího dozrání to bude chtít rodinnou brigádu, maliny bych snad ani nemyl a spolehl se na divoké kvasinky. Rozhodně se musí nějak pomačkat, aby pustily šťávu, čímž se odstraní vzduch, po přidání již rozmrzlých malin (den předem vyndat z mrazáku, aby "povolily"), dojde k citelnému ochlazení směsi, čímž se kvašení zpomalí a to je pro budoucí kvalitu produktu důležité. Rozhodně bych přidal 1% cukru, čímž se trochu zlepší velmi, ale opravdu velmi špatná stabilita tohoto kvasu a 10 - 15% vody tj. do 100 l sudu 1 kg cukru a 15 l vody. Určitě byste neudělal chybu, kdybyste přidal 50 - 80 ml akumlátorové kys. sírové 38% -ní, čímž by se snížilo pH a kvas by byl lépe chráněn proti křísotvorným kvasinkám. Kvašení by mělo probíhat při teplotě max. 16 °C, což je v letních měsících taky problém, ale některé sklepy to dokáží udržet. Vůbec se neodvažuji odhadnou dobu kvašení a je velmi důležité to neprošvihnout. Kvas je neustáte zapotřebí kontrolovat zapálenou čajovou svíčkou, jakmile se s ní přiblížíte k hladině kvasu a ona nezhasne, okamžitě do palírny i kdyby to bylo o půlnoci. Já vím, že by Vás palírník neměl rád, ale malinový kvas ještě nedělal, to je skoro jisté. Těch nástrah a nebezpečí "zvrhnutí kvasu" je příliš mnoho, pokud se snad s nějakým malinovým destilátem setkáte, tak je skoro na 100%, že je to gleist a nikoliv klasický kvasný produkt. Gleisty se dělají tak, že se do nezajímavého, obvykle 40%- ního ovocného destilátu, např z letních jablek nahrnou maliny, nechají se macerovat, a pak se směs po naředění vodou předestiluje, čímž se získá tzv. průtahový destilát. Na soutěžích ovocných destilátů se s těmito produkty setkávám. Jsou kvalitní, rozpoznatelné a oceňované diplomy. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.199 (?), 11.1.2012 17:58
Mám známě v Beskydech a jejich babička s dědečkem chodí v době sklizně do lesa s konvičkou na maliny. Ročně toho nasbírají 600 litrů na kvas. ano, čtete dobře. Aby trochu teklo a kvas netrpěl chorobami, cukří se a ne málo. Výsledný produkt jemně voní malinami ale vůni je potřeba hledat. Chuťově je dobrá pálenka ze švestek, hrušek, meruněk nebo dobrý calvados úplně někde jinde. Dělat z malin domácí marmeládu nebo sirup tak jsou boháči. Na malinovicu je snad vhodnější nearomatický alkohol a tresť ale tohle řešení se mi vyslovuje hodně ztuha. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 11.1.2012 18:42
Bohužel se dopouštějí všech vyjmenovaných chyb, ale pokud by měli sklep, který udrží předepsanou teplotu a palírnu poblíž, mohlo by se to dramaticky zlepšit, ovšem bez mrazáku to taky nepůjde. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.4 (?), 4.3.2012 18:50
Zkoušel jsem udělat banánové víno. Na I-netu je řada návodů jak na to. Dužina se rozvařuje s přídavkem banánové slupky. Pak zřejmě dojde ke štěpení škrobů něčím, v té slupce obsaženým. Pak jsem to přepálil. Zajímavá chuť. A když to smíchám 1:1 s pálenkou z višní, je to nektar.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.30 (?), 6.11.2017 15:56
Dobrý den, na I-netu není k banánovému vínu takžka nic... proto vás prosím, jesi jste to zkoušel, poslal byste mi váš postup, jesi se vám to povedlo? Díky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.67 (?), 7.11.2017 1:45
Z banánů jsem víno, kvas a ani nic podobného nikdy nezkoušel. A dodnes si myslím, že jsem udělal dobře...
*
Reaguji na starém vlákně proto, že je tady místy snaha řadit banány ke škrobnatým surovinám.
Nechce se mi v tom nimrat tak jen přiložím známou tabulku od známého šťourala - Jamese Kennedyho. (Člověka který se přímo "vyžívá" v chemii přírodní kontra umělé).
Já jen podle dalších zdrojů můžu dodat, že obsah toho škrobu u banánů rychle klesá se zralostí.
Pokud byste z nich přece jen chtěli něco dělat, chovejte se k ním jako k surovinám cukernatým.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.145 (?), 7.11.2017 9:51
Odkazovaná tabulka je v položkách banány a broskve špatně. U broskví je podíl cukru nadhodnocen a u banánu je silně podhodnocen. Banány se dají používat jako náhradní kultivační médium...
Banány se na pálenku v čr nepoužívají vzhledem k malé dostupnosti, ale v krajinách produkce se určitě nějaký ten kvašený smohonkový nevalné chuti nesmysl... určitě i vypyje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|