V podstatě to dělám stejně, ale po naplnění nádoby a uklidnění hladiny (nejlépe 2. den) posypu jemně vrch cukrem a nemíchám. To mi poradil jeden starý palič, a od těch dob mám klid od plísní a podobných nežádaných kultur. Nádobu uzavírám čistou fólií a zavážu gumou, vzniklý plyn stačí unikat pod gumou a zpět se vzduch nedostane, protože v nádobě je trvalý tlak. Nádobu nepřenáším, mám stálou teplotu mezi 17-20 stupni a nikdy se nic nedělo, co nemělo být. Ke konci kvašení promáčknu trochu fólii, a když se do 2 dnů nenapne, tak zkusím svíčkou, ale v 90% se "trefím" do vykvašeného. Deku před odvezením do palírny vyhodím, aby se cestou nerozmíchala do kvasu, soused ještě kvas odtáčí před transportem, aby nerozmíchal kal ze spodku, prý to dává pálence hnusnou chuť, ale mezi mým a jeho jsem chuťový rozdíl nepoznal.