Letni hrusky na kvas



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.1 (?)
14.8.2011 12:49

V knihách se píše o kyselině mléčné nebo sírové. Proč ne citronová nebo vinná, které se přidávají do vín, to nevím.
   Sám s tím zkušenosti nemám. Hrušek mám málo a jablka a švestky okyselovat není třeba.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 248.91 (?), 14.8.2011 9:58

kyselina citronová..?    na cca 100 litrů? lžička? omlouvám se a děkuji...

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 14.8.2011 10:47

to mě taky zajímá, pak se kvas nezkazí?a do jablek taky dáváš?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.1 (?), 14.8.2011 12:49

V knihách se píše o kyselině mléčné nebo sírové. Proč ne citronová nebo vinná, které se přidávají do vín, to nevím.
   Sám s tím zkušenosti nemám. Hrušek mám málo a jablka a švestky okyselovat není třeba.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 14.8.2011 13:31

dík za info... ta sírová je drsná

                     
host - 176.36 (?), 15.8.2011 10:48

Kyselina citronová, mimo své láce a dostupnosti, má taky své nedostatky, 1) není prý „dle literatury“ senzoricky příznivá (to se projevuje hlavně při přípravě domácích vín, kde se někdy dost rušivě projevuje), 2) časem se odbourává, a tím se mění hodnota pH, proto se musí po cca 4 dnech až jednom týdnu znovu kontrolovat - dává se cca 1 lžička na litr rmutu nutno však kontrolovat přes pH papírky. (pH má být kolem 3,5 - při úpravě pH by se měla rozpustit vždy v malém množství vody, aby se dokonale vmíchala a nezůstaly nerozpuštěné krystalky).
Kyselinu vinnou lze též použít, je však dražší.
V literatuře je občas doporučováno použít „směs“ ovocných kyselin, ale u nás nejsou přímo dostupné. Myslím, že i ta kyselina sírová, je-li užita jen v patřičném množství, není na závadu. Občas se používá i kyselina fosforečná (platí o ni to samé co o kys.sírové) Je potřeba opatrnosti při zacházení (žíraviny) a měly by být alespoň „chemicky čisté“. Ljz.

   
host - 248.148 (?), 5.9.2011 22:11
Taky bych chtěl zkusit letos kvas z hrušek. Mám ale rozporuplné rady, jak je připravit. Někdo radí odstranit jen stopku, jiný to údajně vykrajují, aby nešly do kvasu vnitřky a bubák. Já jsem si už i na to koupil umělohmotné vykrajovátko - prý na jablka. Ale aby to nebyla zbytečná práce. Nebude stačit natáhnout plachtu, zacloumat stromem, vyčistit bláto (když tam nějaký je) a utrhnout ty stopky? Dál nadrtit, mám poměry na přidání cukru a šachy s pH... Teď mi ale jde o přìpravu těch plodů. Děkuji, Aleš
      
host - 220.205 (?), 5.9.2011 22:56

Nenechte se vybláznit, zase tak složité to není. Čistota plodů je důležitá, hrušky (padané, ne oklepávané) stříkám hadicí přímo v přepravkách, někdy i 2x. Stopky otrhat je fakt potřebné, zbavíte budoucí destilát zdroje tříslovin, ale to je vše, žádné vykrajování středu či bubáku nutné není. Hrušky se drtí na drtiči ovoce a cukru, ne víc nežli 1,5%, řekněme do dvoustováku max. 3 kg. Pokud založíte kvas do tří dnů, o nic nejde, jak vyrobit zákvat si přečtete v Balaštíkovi. Co je ale důležité. Hrušky mají bohužel velmi malý obsah organických kyselin, a proto jsou tak snadno napadány křísotvornými kvasinkami. Rozhodně doporučuji překrýt kvas PE folií a zajistit gumcukem. Pokud ani to není z nějakého důvodu možné, je dobře se chránit před škůdci kvasu přídavkem cca 400 ml 20%kys. sírové na 200 l kvasu. Nízká hodnota pH kvas dostatečně ochrání. Hlavně aby teplota kvašení nepřekročila 18 °C, kvašení bude trvat asi 5 týdnů, konec poznáte zapálenou čajovou svíčkou, jak nezhasne při kontaktu s hladinou, jeďte do palírny. slosar-petr@seznam.cz

         
host - 8.180 (?), 12.9.2011 21:08

Ahojky.Letní hrušky pálím už několik let, zbírám padané, když jsou špinavé od hlíny, tak umeji, jinak ne.Žádné stopky neodděluji, nic nevykrajuji, pri tom množství by to ani nešlo.Drtím drtičem na kaši, a dodržuji základní pravidla kvašení.Teplota 18-20stupnů, kvasná zátka, a když přestane bublat, oddělám deku, dám do sklepa, do chladna, opět kvasnou zátku, a pálí se až je čas.Nikdy nic nezoctovatělo.Hlavně né prosim vás žádný cukr.CHceme mít ovocný destilát, né konzumní lích.Čauky Honza

            
helfires - (6) - 96.8 (?), 23.10.2011 12:20

Zdravím všechny zahrádkáře a pěstitele!
Chtěl bych vysadit nějakou dobrou hrušku, která je nejlepší na Hruškovici! Která má velkou cukernatost, a asi tak kolik? uvádí se někde cukernatost hrušek?
Které odrúdy by jste mi poradily? Letní nebo podzimní?
Jaký zvolit pěstitelský tvar? čtvrtkmen, polokmen... a podnož?
Pak by mě ještě zajimalo jestli sázet hrušku na stejné místo kde byla před tím také hruška? Děkuji všem

               
host - 145.142 (?), 27.10.2011 12:10

letne hrusky su najlepsie na kvas najlepsie su ktore znutra zhnednu maj som 8,5q kvasu a natieklo 68l bolo OK.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika