Kyselý lajtr



host - 220.205 (?)
17.10.2011 18:55

Prvotní destilát, tzv. lutr, na Moravě lajtr, na Slovensku vodka je vždy kyselý, protože jeho výroba probíhá tak zvanou prostou destilací tj. z baňky do předlohy a všechny těkavější komponenty, bohužel i ty o které nestojíme (kys. octová a její estery, vyšší alkoholy, které jsou součástí přiboudliny), se do destilátu, který je často i kalný, dostávají díky azeotropii, což je schopnost mnoha molekul s významně vyšším bodem varu (často nad 180 °C), dostávat se i v nepatrné míře do destilátu. Kyselost je tím horší (větší), čím je kvas méně kvalitní, a pak je často problém tyto kyselé složky, které jsou tvořeny především kyselinou octovou, odstranit. Při druhé destilaci těchto méně kvalitních lutrů doporučuji hlavně včas destilaci přerušit, např.když teče 41%-ní líh. A hlavně destilovat pomalu, ne aby to teklo jako Dunaj zjara. A taky pozvat kamarády k degustaci, jak to má jeden vše v palírně zvládnout když teče 40% a méně. V palírnách se bohužel stále platí za objem, nikoliv kvalitu, a proto je tolik ne zcela kvalitních destilátů mezi lidmi. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 53.169 (?), 16.10.2011 20:09, zobrazeno: 8248x
chlapi mám prosbu nevíte čím to může být že při 60stupních vyteče tak litr až dva kyselého lajtru a pak už je zase vše ok?Loni to nedělalo až letos.Pálím doma.
   
host - 154.23 (?), 17.10.2011 9:07
zalezi jako moc kyslely, me pokazde tece lajtr taky kyselsi, jen jednou kdyz jsem palil zname hrusky a kvas byl zoctovateny, tak byl moc kysely.
      
host - 220.205 (?), 17.10.2011 18:55

Prvotní destilát, tzv. lutr, na Moravě lajtr, na Slovensku vodka je vždy kyselý, protože jeho výroba probíhá tak zvanou prostou destilací tj. z baňky do předlohy a všechny těkavější komponenty, bohužel i ty o které nestojíme (kys. octová a její estery, vyšší alkoholy, které jsou součástí přiboudliny), se do destilátu, který je často i kalný, dostávají díky azeotropii, což je schopnost mnoha molekul s významně vyšším bodem varu (často nad 180 °C), dostávat se i v nepatrné míře do destilátu. Kyselost je tím horší (větší), čím je kvas méně kvalitní, a pak je často problém tyto kyselé složky, které jsou tvořeny především kyselinou octovou, odstranit. Při druhé destilaci těchto méně kvalitních lutrů doporučuji hlavně včas destilaci přerušit, např.když teče 41%-ní líh. A hlavně destilovat pomalu, ne aby to teklo jako Dunaj zjara. A taky pozvat kamarády k degustaci, jak to má jeden vše v palírně zvládnout když teče 40% a méně. V palírnách se bohužel stále platí za objem, nikoliv kvalitu, a proto je tolik ne zcela kvalitních destilátů mezi lidmi. slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika