Kvasné nádoby



host - 220.205 (?)
27.4.2011 13:42

Dobrý den, pokusím se Vám odpovědět na Vaše otázky.

 Nádoby z PP (polypropylenu) či PE (polyethylenu, zvláště z HDPE) jsou dnes asi nejvhodnější nádoby pro přípravu kvasů, protože se z hladiska čistoty snadno udržují. Dříve se používaly dřevěné nádoby, které jsou z hlediska napadení různými mikroorganismy mnohem náročnější na údržbu. Velmi vhodný je také potravinářský nerez, ale tyto nádoby jsou těžké. Můžete použít smaltované nádoby či sklo. Podmínka pro použití těchto nádob je hlavně čistota. Rozhodně se nesmí používat nádoby po benzinu, ropě, čistících prostředcích včetně mýdel a sloučenin, které jsou ve vodě nerozpustné. Na ovocný kvas nelze také použít nádoby od hnojiv, postřiků a herbicidů! Oxidační kyseliny jsou takové sloučeniny, které vedle tvorby solí jsou také schopny za určitých podmínek oxidovat. Takovou sloučeninou je např. kyseliny dusičná. Organické kyseliny, které v tomto případě připadají do úvahy (hlavně kys. octová) tuto vlastnost nemají. Enzymy jsou vysokomolekulární bílkoviny, bez kterých by kvasný proces neběžel. Jsou zodpovědné za štěpení amygdalinu (obsažen hlavně v peckovinách, štěpí pektiny za vzniku stop methanolu, jejich redox reakcí se neobávejte. Nepochybuji o tom, že při restaurování památek fungují jinak a hlavně jiné druhy enzymů. Nám jde přeci o lihové kvašení, které vyvolávají kvasinky z rodu Saccharomyces cerevisiae, které jsou tvořeny 12-ti druhy enzymů. V každém případě Vám doporučuji si o této problematice něco přečíst, nedávno vyšla zajímavá publikace Ing. Balaštíka: Jak vypálit lepší slivovici. Pojednává především o chybách při zakládání a ošetřování kvasu. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 3.12 (?), 27.4.2011 12:06, zobrazeno: 9501x

Dobrý deň.
Kvasné nádoby sú dôležitá vec a tak sa chcem poradiť keďže nemám ani školu ani odborné vedomosti o plastoch.

1. Môžu sa na alkoholový kvas použiť plastové nádoby s polypropylénu a polyetylénu?
2. Ak áno za akých podmienok?
3. Čo tak vysokopercentný kvas 20 až 25% obj.?
4. Čo sú to oxidačné kyseliny a niektoré vraj môžu rozpúšťať PP, PE?
5.... Enzymy mohou také iniciovat oxidačně-redukční reakce mezi živými buňkami, při
kterých vznikají volných radikálů různé stability, které mohou dále reagovat s polymerem,
nacházejícím se v blízkosti buněk: Katalytickým účinkem enzymů může být aktivován vodík
v polymerním řetězci. Dochází ke vzniku volného radikálu a ke štěpení...
/ Irena Kučerová, Ústav chemické technologie restaurování památek./
Môžu aj enzymy ktoré sú v „v zápare“ pôsobiť na PP, PE a uvoľniť tak škodlivé látky?
6.Organické kyseliny nereagujú s PP ani s PE, ale niektoré do nich difundujú a čiastočne vytvárajú „korozi za napětí“. Je to škodlivé?
7. Môže sa použiť akákoľvek smaltovaná a antikorová nádoba ktorá sa používa v kuchyni na záparu alebo na dočasné uloženie alkoholu alebo vína!

Za odpovede ďakujem

   
host - 220.205 (?), 27.4.2011 13:42

Dobrý den, pokusím se Vám odpovědět na Vaše otázky.

 Nádoby z PP (polypropylenu) či PE (polyethylenu, zvláště z HDPE) jsou dnes asi nejvhodnější nádoby pro přípravu kvasů, protože se z hladiska čistoty snadno udržují. Dříve se používaly dřevěné nádoby, které jsou z hlediska napadení různými mikroorganismy mnohem náročnější na údržbu. Velmi vhodný je také potravinářský nerez, ale tyto nádoby jsou těžké. Můžete použít smaltované nádoby či sklo. Podmínka pro použití těchto nádob je hlavně čistota. Rozhodně se nesmí používat nádoby po benzinu, ropě, čistících prostředcích včetně mýdel a sloučenin, které jsou ve vodě nerozpustné. Na ovocný kvas nelze také použít nádoby od hnojiv, postřiků a herbicidů! Oxidační kyseliny jsou takové sloučeniny, které vedle tvorby solí jsou také schopny za určitých podmínek oxidovat. Takovou sloučeninou je např. kyseliny dusičná. Organické kyseliny, které v tomto případě připadají do úvahy (hlavně kys. octová) tuto vlastnost nemají. Enzymy jsou vysokomolekulární bílkoviny, bez kterých by kvasný proces neběžel. Jsou zodpovědné za štěpení amygdalinu (obsažen hlavně v peckovinách, štěpí pektiny za vzniku stop methanolu, jejich redox reakcí se neobávejte. Nepochybuji o tom, že při restaurování památek fungují jinak a hlavně jiné druhy enzymů. Nám jde přeci o lihové kvašení, které vyvolávají kvasinky z rodu Saccharomyces cerevisiae, které jsou tvořeny 12-ti druhy enzymů. V každém případě Vám doporučuji si o této problematice něco přečíst, nedávno vyšla zajímavá publikace Ing. Balaštíka: Jak vypálit lepší slivovici. Pojednává především o chybách při zakládání a ošetřování kvasu. slosar-petr@seznam.cz

      
host - 3.12 (?), 27.4.2011 14:34

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika