Kvas s hrusiek a jablk
|
|
|
|
host - 208.189 (?) 7.10.2015 12:35
Dobrý den, Před třemi týdny jsem naložil kvas z hrušek. Přidal jsem enzymy, kvasinky, trochu cukru - mám toho asi 120 l. Minulý týden to mělo hodnotu cukernatosti 9, teď to má 4. Kvas pěkně voní, je lehce nasládlý, má kloubouk, sud je zavřený deklem. Když jsem vzal trochu šťávy a dal ho do varu, tak ale nehořel. Když jsem to zkusil se švestkama, tak pěkně hořela. Jak poznám, jestli je kvas v pořádku a je napálení? Předem děkuji za odpověď. Dušan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.106 (?), 27.8.2015 20:48, zobrazeno: 17159x
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či môžem do hruškového kvasu pridať jablká. Ak áno, ovplyvní to nejak zásadne chuť? Nemám dosť jabĺk aby som zakladal zvlášť jablkový kvas a je mi ľúto ich nechať len tak zhniť na zemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.11 (?), 28.8.2015 10:38
V Rakousku je to dokonce specialita : Obstler, v tradičně vyrobená z jablek a hrušek ve směsi 1 : 1. Ale lze použít jakýkoliv poměr.
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.106 (?), 1.9.2015 12:12
Este by som s achcel spytat, mozem do kvasu pridat aj vodu? Ked som hrusky nastruhal, tak sa mi zdaju strasne suche, mam ich doliat vodou?
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.69 (?), 17.9.2015 10:22
Já přidávám vodu aby byla v sudu vidět a na každých 10 l dám kilo cukru. Letos prvně zkusím u jablek ztekucovací enzym, dám míň vody a cukru na 5 l kilo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.189 (?), 7.10.2015 12:35
Dobrý den, Před třemi týdny jsem naložil kvas z hrušek. Přidal jsem enzymy, kvasinky, trochu cukru - mám toho asi 120 l. Minulý týden to mělo hodnotu cukernatosti 9, teď to má 4. Kvas pěkně voní, je lehce nasládlý, má kloubouk, sud je zavřený deklem. Když jsem vzal trochu šťávy a dal ho do varu, tak ale nehořel. Když jsem to zkusil se švestkama, tak pěkně hořela. Jak poznám, jestli je kvas v pořádku a je napálení? Předem děkuji za odpověď. Dušan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 7.10.2015 14:06
Tedy udivující je ta rychlost. Že by cukernatost, pravděpodobně změřená refraktometrem, za týden spadla z hodnoty 9 na 4. Jde totiž o to, kolik enzymu jste přidal. Na toto množství hruškového kvasu je doporučováno 5 - 6 ml Ovopresu. Pokud jste ho aplikoval významně víc, je to možné. Pravděpodobně bych už na nic nečekal a ujížděl do palírny, hruškové kvasy nejsou nejstabilnější, a pokud jste nesnížil pH, jsou i snadno napadnutelné křísotvornými kvasinkami. Zkouška zapálení par vroucího kvasu nemá žádnou vypovídací schopnost, rozhodující je zbytková cukernatost, event. kontrola vývoje CO2. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|