Kvas s durancii
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 78.2 (?), 15.12.2009 20:39, zobrazeno: 25829x
Zdravim, muze mi nekdo poradit jak po 8 tydnech docilit nizsiho stune vykvaseni nez 8 stupnu zbytkoveho cukru.Dekuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.96 (?), 16.12.2009 16:27
Zdravím,
já jsem letos už durancie vypálil koncem listopadu, měl jsem je v hospodářské budově v bečkách, takže vcelku v chladnu. Měřil jsem letos poprvé cukroměrem obsah zbytkového cukru a měl jsem stejně jako vy 8. Než jsem vezl kvas do pálenice, tak jsem měl asi dva dny kvas v teple a samozřejmě začal vřít, ale už jsem nečekal až vyvře a vypálil jsem jej. Nateklo my ze 4,5 metráků durancií po zředění na 51,5 asi 56 litrů slivovice. Podotýkám, že jsem kvas vůbec ničím nedoslazoval ani nezakvášel. Vysvětluju si to tím, že měření je zkresleno jistým obsahem lihu ve zkvašené šťávě, a hodnota kterou ukazuje cukroměr je zatížena velkou chybou. Vždyť cukroměr je určený na měření cukernatosti v roztoku cukru a vody. Když by to byla pravda, tak po úplném vykvašení teoreticky na nulu cukru, bych vypálil z metráku o 8 litrů 50%tní slivovice víc a to by bylo kolem 20 litrů z metráku což je si myslím hloupost. I kdyby při stejné cukernatosti ovoce byl kvas od začátku v teple, tak by neprokvasil až na nulu, protože by alkohol vytvořil pro kvasinky nepříznivé prostředí a kvašení by se zastavilo nebo by trvalo dál, ale bylo by slabé.Proto můj názor je, že klidně můžete kvas vypálit a nemusíte se bát, že Vám to nepoteče. Když namočíte do kvasu prst a olíznete jej, tak musí být kvas kyselý, což v mém případě bylo, ale ve srovnání se švestkovým, který se sypal dřív, tam byl cítit jemný sládek. Jinak bavil jsem se o tom se známým a ten mi říkal, že durancie už pálil i při 11cti a v pohodě... Jirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.2 (?), 16.12.2009 16:50
nemas strach ze malo potece, jen bych rad docilil vyssi dozrati kvasu.Loni jsem zkousel na 120l sud 10l vody pri zalozeni kvasu-napomohlo.Letos jsem dal do kvasu chladomilne kvasinky-nepomohlo.Vzdy jsem to mel v garazi-bez auta, kde je porad kolem 15stupnu
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 17.12.2009 11:11
Vždyť cukroměr je určený na měření cukernatosti v roztoku cukru a vody
Myslím, že k uvedenému slouží moštoměr. Cukroměr slouží k měření zbytkového cukru v kvasu
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 124.228 (?), 1.2.2010 23:36
Důležité je, aby ovoce dobře prokvasilo, takže pokud je řádně prokvašené a kvas propadlý a kyselkavý je možno vypálit. Na cukroměr nehledět(většinou už přemístění do tepla a další tahy nepomohou), ale ochutnat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.168 (?), 16.2.2010 11:35
7.2.2010 som v štátom kontrolovanej pálenici vypálil 400 litrov kvasu z durandzií=360l plus domáca=40l. Spolu v jednom kotli. Napalil som jeden liter akejsi zabelenej tekutiny, ktorú páleník predomnou vylial do kanála, jeden liter výskočku /oba litre som musel zaplatiť/, a 70litrov perfektnej /a to nielen podla mňa/ pálenky 52,6stupňa alebo percenta /v tom sa nevyznam/ silnej. Všetko bolo v poriadku dokial som sa naivne nepochválil, kolko mi z kvasu natieklo, pred spoluhráčmi z futbalu. Sú to z velkej časti dlhoroční pestovatelia a vlastne všetci ma obvinili, že ich klamem, alebo že, "nadrbal si tam cukor". To som citoval toho najstaršieho. Márna bola moja snaha vysvetliť im, že do kvasu som nič ale naozaj nič nepridaval. Dorazilo ma keď sa aj moj brat, nad mojim výsledkom, len pousmial pod fúzikom a ja som bol presvedčený že mi neverí. Prosím, ak sa na tomto fore najde podobný nešťastník, nech potvrdí či je toto možné...Ďakujem, Tono.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 79.73 (?), 17.2.2010 13:19
Orientačně jsme ve vinohradnictví počítali obsah alkoholu v budoucím víně následujícím způsobem, a to tak že ze dvou stupňu cukernatosti (1 stupeň = 1 kg fruktozy+glukózy ve 100 moštu) vznikne přibližně 1.2 procenta alkoholu. Pomocí dvou trojčlenek jsem vypočítal, že ve vašem případě by švestky musely mít minimálně 15 stupňů cukernatosti, což je asi nemožné, protože domácí švestky v dobrých podmínkách dozrávají max na 12.5 stupňů. Ono nějaká odchylka ve výpočtu a skutečností bude ale do té se vám ty, možná čtyři stupně cukernatosti, neztratí.
Ovšem pokud je tomu tak, že vaše švestky dozrály na 15 stupňu, nechte si patentovat klon vašich durancií, a budu první zájemnce o očka.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|