Kvas Oskeruše
|
|
|
|
host - 115.132 (?) 25.12.2012 10:41
Popravdě, přivezl jsem si ze slavností oskeruší ve Tvarožné lhotě láhev oskerušové pálenky pořízené za obvyklý peníz 1000/1l. Dobrá meruňka. hruška nebo slivovička je lepší pití. Pálenka z oskeruše je pro mne konec jednoho mýtu.
Výlet po okolí Tvarožné Lhoty byl ovšem parádní, ten s klidem doporučím každému. j.c.
Oskeruše v zemích Evropy
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.218 (?), 25.12.2012 9:40
U nas je asi 30 stromov oskorusi inak u nas sa volaju ozgoruse keby mam viac casu tak tento rok som mohol mat aj 1000 l kvasu ale aj 480 l stacilo neviem kolko vazilo tych 480 l ale zhruba 18kg som nazbieral za hodinu
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.174 (?), 23.12.2012 22:18
Tie množstvá sú naozaj dosť obdivuhodné. Ak budem mať k dispozícii nejakým spôsobom na 100% dokázané a overené, že to je naisto pálenka taká, aká má byť, tak bez problémov zoberiem minimálne 3 litre.
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.132 (?), 25.12.2012 10:41
Popravdě, přivezl jsem si ze slavností oskeruší ve Tvarožné lhotě láhev oskerušové pálenky pořízené za obvyklý peníz 1000/1l. Dobrá meruňka. hruška nebo slivovička je lepší pití. Pálenka z oskeruše je pro mne konec jednoho mýtu.
Výlet po okolí Tvarožné Lhoty byl ovšem parádní, ten s klidem doporučím každému. j.c.
Oskeruše v zemích Evropy
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.225 (?), 25.12.2012 11:28
Zdravím,
Můžete mi prosím popsat chuť pálenky z oskeruše.V mém případě to bylo možná unáhlené rozhodnutí-oskerušijsem letos koupil a zasadil.měl jsem vhodné místo na zahradě-trnek už mám dost a taky hledal jsem nějaký pěkný strom i s užitkem a napadla mně oskeruše.ještě předtím jsem koupil dvě deci od jelínka-celkem hnus, ale říkám si, že se projeví domácí příprava kvasu tak jsem přesto koupil a zasadil.Nevím jestli jsem neudělal chybu.-Jinak jsem příznivcem švestek..díky za reakci.
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.132 (?), 25.12.2012 12:11
Zkusím to, ale můj úsudek je na základě jediného!!! vzorku v podobě litru který jsem zprovodil ze světa doma. Širší degustaci na slavnosti jsem se pro řidičské povinnosti věnovat nemohl.
Základní popis by byl shodný s Vaším té od Jelínka. Přišla mi jak z přeslazeného kvasu který byl špatně založen a veden při vysoké teplotě. Bez typického ovocného odrůdového aroma, nebyla "kulatáˇ" v krku drhla. Jako pálenka která se nepovede, chlubit se s ní nemůžete, nepochutnáte si na ní ale vylít je jí škoda. Jako materiál na výrobu višňovky či ořechovky by mohla být. Výrobci pálenky z oskeruší mi tu utrhnou ko... ale s prominutím ochutnal jsem výrobek jednoho z vás a tahle jsem to viděl. Tu cenu nemá. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 187.129 (?), 28.9.2017 21:55
Vzhledem ktomu, že mi nějací zasloužilí strejkové v Tvarožné Lhotě vykládali o lehkém a těžkém metylu, může být, že jste měl pech na zboží od špatného páleníka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 176.214 (?), 25.12.2012 14:19
Chuť oskerušovice se těžko k něčemu jinému dá přirovnat. Zatím mám jen tři vlatní ročníky oskeruše. Každý je trošku jiný, ale ve vůni je vždy cítit po plodech - oskeruších. Kdo tuto vůni nezná, může jej překvapit a pochybnosti o tom, že je ta pálenka nějaká špatná můžou vytanout. Můj první ročník jsem dával i na bodovačku do Tvarožné Lhoty, a popravdě jsem byl poněkud zklamán, dopadla pouze jako průměrná. Koštoval jsem ji pak i s jedním znalým domorodcem, a ten mi doporučil ji nechat ještě několik let ležet, že ta "ostrost" se ztratí a bude lepší. Jako Jihomoravan mám i meruňkovice a slivovici, ale oskerušovice (zvlášt tu poslední), považuji za to nejlepší co mám.
Hodně se dá pokazit při přípravě kvasu, pokud byla oskerušovice vysloveně špatná, tak to potvruje rčení, že dobrá oskerušovice se dá sotva koupit, tu můžete jen od někoho dostat darem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.89 (?), 30.12.2012 11:02
Pripojuju se k reakci J.C, podle me a mych zkusenosti je to proste mytus. 2x se nam povedlo udelat cistou oskorusu, ale ze by to byl nejaky zazrak to se rict neda, letos palime dalsi pokus, ale moc tomu neverime, ze to prekona trnku nebo hrusku. Kvas delame bez cukru a paleni bylo taky na vice mistech. Chybi mi v palence nasladla chut ovoce a dobre aroma, proste oskeruse je takova mdla. Nas deda, ktery zije na straznicku 80let nam pokazde rika, at se na to vyserem, ze to za to nestoji, ale my ne a ne :) a stejne ma pravdu. Pokazde nam rikava, ze nejlepsi je pridat do trnkoveho kvasu 3-4 kyble oskorusi a je pravda, ze to byla vzdy luxusni koralka, mela takou medovou chut. Pristi rok to zkusime, kdyz stromy daji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 30.12.2012 12:22
Chtěl bych poprosit pana Šlosara, aby popsal chuť oskerušovice. Protože, jeho rady si moc cením. Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|