Zdravím všechny, ráda bych se zeptala zkušených páleníků, zda můžu považovat třešňový mač, který se nemíchal, ale ani nevytvořil na povrchu deku (takže nemůžu posoudit, kdy se začne propadat) po měsíci za hotový. Nečpí octem, alespoň se mi nezdá, a po olíznutí šťávy je kyselý, což se zdá v pořádku. Je mi ale divný to, že se nevytvořil ten koláč. Je možný, že k tomu došlo použitím nevhodné nádoby? Četla jsem totiž, že třešně kvasí docela zběsile, takže jsem tu plastovou padesátku naplnila do 3/4 a ten zbytek nechala ve starém (samozřejmě čistém) kastrolu s pokličkou... V té plastové nádobě se koláč vytvořil bez problémů, obě nádoby stojí vedle sebe v otevřené stodole, kde je teplo asi jako venku ve stínu. Díky za objasnění. Martina