Kotel Medienka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 205.91 (?), 4.11.2012 20:02, zobrazeno: 31088x
Zdar lidi, planuji koupit kotel od firmy Medienka.
Mate s nima nejake skusenosti? Popripade nejakou jinou variantu?
Koupim aj vetsi cca 200l, aj domackou vyrobu :)
Zajimali by mne hlane zkusenosti s firmou Medienka.
Dekuji Pavel.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.97 (?), 15.12.2012 3:03
Kotel Medienka funguje. Standardně dodávají jen teploměr na plášti, to mi přišlo málo, takže mi ještě dodělali druhý před chladič. Uprostřed trubky, co vede k chladiči má nádobku na oddělení metanolu. S tím si nejsem jist, jestli pracuji dobře. Vylévám její obsah po dosažení tepolty jádra a taky po ukonžení celé destilace.
Mám 100L kotel a to je dost. I na druhou destilaci
se doporučuje naplnit alespoň na 60L. První destilace se má plnit max na 90L, z čehož vyteče asi 20L. Takže jednoho ovoce je zapotřebí alespoň 3x90, tj.270L kvasu. Lépe více, neb se při zaplnění na 60 L přehřívá - musím střídavě vypínat elektřinu.
S tím 200L kotlem bych váhal.
A.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.97 (?), 19.12.2012 23:25
Ta dodatečná izolace mě zaujala. Pokud jste se do toho někdo pustil, jaký materiál jste použil, jak to drží pohromadě? A hlavně, izolujete i trubku až k chladiči, tedy včetně odlučovače metanolu? Děkuji. A.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.7 (?), 21.12.2012 7:59
Izolovat kotel je v pořádku kvůli tepelným ztrátám, ale izolovat měděné víko mě přijde nesmyslné. Víko by se mělo zvenku ochlazovat vzduchem, na vnitřní straně víka by se měly částečně ochlazovat páry a tím se zbavovat látek vroucích při vyšších teplotách, tzv. reflux.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 21.12.2012 9:26
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 21.12.2012 18:54
Reflux je ale úplně, úplně něco jiného... navíc silně pochybuji, že neizolované víko ochlazuje nějaké výševroucí páry...,to by uživatel musel topit velmi, velmi mírně, tak aby na výstupu tekl destilát jen slabou nití..., něco jiného je cibulový zvon, tam se při mírném topení jen ale částečně kondenzují výševroucí páry...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 23.12.2012 16:01
Reflux je zpětný tok kolonou jehož typickou vlastností je, že pokud je jeho narůstající množství v čase v souladu s konst. příkonem do vařáku, roste i počet pater kolony, které zmíněné výševroucí látky zachycují, ovšem nesmí dojít k zahlcení kolony. Toto je jev, kdy množství vznikajících par nedovolí zpětnému toku dostat se zpět do vařáku, takže dochází k porušení rovnováhy kapaliny - pára. Dnešní technika zpětného toku spoléhá na deflegmátor, problém je, že to moc neumí, a proto jsou tak špatné výtěžky v pěstitelských pálenících, má-li se dosáhnout kvalitního destilátu. Aplikace cibulového zvonu má spíše význam při zpracování takových kvasů jako jsou např. třešně nebo víno, které mají tendenci pěnit, ale to souvisí s povrchovým napětím, které se dá snížit přídavkem např. jedlého oleje. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
Saskia - (3) - 68.16 (?), 9.1.2013 1:03
Potrebovala by som poradiť s výberom kotla. Rozhodujem sa medzi kotlom medienka a prístrojom od firmy Pachner.
Ďakujem
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|