Kolko odobrat metylalkoholu
|
|
|
|
|
|
|
sawe - Bronzový Zahrádkář (89) - 135.210 (?) 29.11.2018 14:15
já to vždycky vylívá 2-3dcl, ale včera jsem měl trochu popito, tak že myslíte že to može bez obav vypálit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 29.11.2018 17:32
Jasně, ale až budete dělat 2D, tak to bude chtít trochu větší objem úkapů, návod, jak poznat konec odběruúkapů jsem již mnohokrát inzeroval a není to z mé hlavy. PŠ
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.231 (?), 30.11.2018 19:41
Oceňuji, že tazatel napsal úkapy, že to nenazval methanolem.
Ale vylévat, aspoň dle mého názoru, to je škoda.
Žádný nebezpečný jed to není. Jen je to nechutné a smrdí to.
Doporučuji použití jako rozpouštědlo k nějakým zevním mazaním, k výrobě domácích natiracích nebo napouštěcích přípravků, jako součást memrznoucích směsi do ostřikovačů anebo jako podpalovač grilů a topenišť.
Je to velmi levná alternativa k drahým komerčním prodávaným výrobkům.
*
A jak psal p. Šlosar, vůbec bych se v tom směru žádné kontaminace kvasu nebál.
(Je to jen takové neškodné "plivnutí do moře"
Někteří výrobci, i já to tak kdysi dělal, že jsem některé nevhodné frakce, jak úkapové, tak dokapové přidával, podle uvážení buď do kvasu nebo lutru.
Ale chci velmi zdůraznit, že ne úplně všechny!!!
Jen ty u kterých jsem se během "vzorkování" nemohl rozhodnou jestli je vyřadit nebo přidat k jádru.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 30.11.2018 19:58
Souhlas, až na jeden detail, ale důležitý! Nepoužívejte úkapy do ostřikovačů, je to dost cítit a policie ČR na to reaguje čile, okamžitě foukáním do jakéhosi přístroje. Nepochybuji o tom, že nikdo, kdo je při smyslech, za volant nesedá, pokud si není jist absencí alkoholu, ale doporučuji, nedráždit.Někteří používají úkapy na mazání končetin a velmi si to chválí. Vysvětlit to neumím, ale je to tak. PŠ
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.3 (?), 1.1.2019 23:21
Dobry den omylem jsem nalil 0.5l ukapu do hotove slivovice do 8l co stym chut se nezmenila
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.139 (?), 4.1.2019 9:35
Za prvé a za poslední: methenol není problém jak už konstatovalo x přispívajících. Největším problémem jsou oxidační produkty lihu, zejména acetaldehyd. To je to, co u špatné pálenky škrabe a pálí v krku. To je také příčinou ošklivé kocoviny. Proto jsou destilační přístroje z mědi, protože na mědi se acetaldehyd zpět redukuje na ethylalkohol a vzniká černý kysličník mědi. Naopak, kvas NESMÍ přijít do kontaktu se zinkem, protože ten podporuje oxidaci ethylalkoholu na acetaldehyd.
Takže až vám v oficiální pálenici budou nabízet jejich "pálenku", která bude škrabat a pálit v krku, tak pěkně poděkujte a kupte si vlastní měděný destilační přístroj. Denaturovaný líh "vyčištěný" chlorovým vápnem (savem) také prošel intenzivní oxidací a toho acetaldehydu tam bude více než dost! No a s přimíchat takový "vyčištěný" líh do skutečné pálenky, nebo "vyrobit" pálenku jenom z toho "vyčištěného" lihu dokáže kterékoliv dostatečně velké prase!
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.165 (?), 5.1.2019 0:17
Největším problémem jsou oxidační produkty lihu, zejména acetaldehyd. To je to, co u špatné pálenky škrabe a pálí v krku. To je také příčinou ošklivé kocoviny. Proto jsou destilační přístroje z mědi, protože na mědi se acetaldehyd zpět redukuje na ethylalkohol a vzniká černý kysličník mědi. Naopak, kvas NESMÍ přijít do kontaktu se zinkem, protože ten podporuje oxidaci ethylalkoholu na acetaldehyd.
*
Pane Šlosare, co Vy na to?
Dokážete to odborně vysvětlit? Já si myslím, že pravdy je v tom jen velmi poskromnu... Čímž nechci zpochybňovat jeho vliv na kocovinu při odbourávání alkoholu v organizmu po nemírné konzumaci...
Ale s oxidačními produkty kvašení a absenci mědi bych to do souvislosti nedával.
*
S tím zinkem souhlásím jen v tom směru, že kyselý kvas ho rychle "sežere" a kvas a pak i destilát bude kontaminován železem. Jestli tím Zn, jestli nějaké jeho sloučeniny destilují nevím. Ale pravdou je, že se zinkové, nebo pozinkované kotle k destilaci nikdy nepoužívaly. Asi naši předci moc dobře věděli proč.
Ale tvrzení, že by Zn podporoval nějakou reakci, vznik acetaldehydu, nevěřím!
I když zkušenosti a zdroje a výzkumy v tom směru nejsou...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 22.1.2020 16:29
Nedovnímám se, že největším problémem jsou oxidační produkty lihu, tedy acetaldehyd CH3CHO a následně kyselina octová CH3COOH. To, co škrábe v krku je přecukřený kvas, tedy alkohol, který po rozpadu na monosacharidy, díky adenosintrichosfátu (ADT) podle Gay- Lussaca vzniká. Není mi známo, že by měď redukovala acetaldehyd (b.varu 20 °C) na ethanol. Ostatně by to musela stihnout do 20 °C, protože acetaldehyd má tak nízký bod varu, že při odběru úkapů jde vlastně o první vydestilovanou složkou. Otázka zní, kdy by se mohl kvas potkat s kovovým zinkem. Tak snad jedině v pozinkovaných sudech, nicméně kyselost kvasů je díky kys. jablečné, tak nízká, že by došlo k jeho převedení na zinkové ionty Zn 2+ a ty by jistě finální destilát zatížily díky azeotropii trpkostí a možná i jakousi chuťovou kovovostí. Samozřejmě, že je pak na řadě i železo, které rovněž rádo poskytne Fe 2+, s tím s vámi souhlasím. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|