Úprava lutru /první vypálený produktu – surový líh/
Zředění :
Doporučuje jej zředit na 30% obj. etanolu., zvyšuje energetickou náročnost následující destilace, nicméně velmi zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu destilátu získaného následnou destilací
Zjednodušeně lze říci, že voda brání destilování etanolu s nízkovroucími složkami.
Od naředění by měl lutr několik hodin stát. Při ředění se totiž lutr většinou zakalí (vysokovroucí dokapové složky jsou v roztoku s malým obsahem etanolu špatně rozpustné) a je tedy výhodné nechat kal sedimentovat a do další destilace jej nepřidávat.
Já ředím až do 50% z jednoho prostého důvodu. Po vypálení mám koncentraci asi 70%(slivovice-to chci) a 30%(?-smrad-to nechci), tím v podstatě naředím tu nežádoucí složku, která přechází do hotové pálenky.
Úprava lutru /první vypálený produktu – surový líh/
Zředění :
Doporučuje jej zředit na 30% obj. etanolu., zvyšuje energetickou náročnost následující destilace, nicméně velmi zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu destilátu získaného následnou destilací
Zjednodušeně lze říci, že voda brání destilování etanolu s nízkovroucími složkami.
Od naředění by měl lutr několik hodin stát. Při ředění se totiž lutr většinou zakalí (vysokovroucí dokapové složky jsou v roztoku s malým obsahem etanolu špatně rozpustné) a je tedy výhodné nechat kal sedimentovat a do další destilace jej nepřidávat.