Koláč se mi začíná propadat



Michal ze Sudic - (17) - 11.226 (?)
24.12.2014 13:19

Děkuji za komentář, ano jedná se o švestky. Jak poznám, že není zkažený? Zkoušel jsem ochutnat vodu, co je nad koláčem, chutná tak nemastně, připomíná mi to jako starou vodu ve sklenici...

Díky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Michal ze Sudic - (17) - 11.226 (?), 24.12.2014 13:08, zobrazeno: 7230x

Dobrý den přátelé zahradkáři,

dnes ráno jsem otevřel bečky s kvasem a zjistil jsem, že se mi kvas začíná propadat na dno (ve dvou bečkách ze tří), je přibližně deset centimetrů pod vodou. Mám jej vyjmout z bečky a vyhodit? 

V pálírně jsem objednaný až na 14. ledna. Než bečky budu nakládat na odvoz do pálírny, mám koláč vyndat, nebo jej nechat v bečkách?

Je to mé první pálení.

Děkuji za rady.

Michal ze Sudic

   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 24.12.2014 13:16

Svestky?Ty vydrží i několik měsíců zadeklované v soudku poté, co se koláč propadl.Pokud byl kvas založen, veden správně, není zkažen, není třeba do něj štourat.Když se koláč propadá, ubývá tvorba nového CO2,který chrání obsah před znehodnocením... takže zadeklovat, a neštourat.

      
Michal ze Sudic - (17) - 11.226 (?), 24.12.2014 13:19

Děkuji za komentář, ano jedná se o švestky. Jak poznám, že není zkažený? Zkoušel jsem ochutnat vodu, co je nad koláčem, chutná tak nemastně, připomíná mi to jako starou vodu ve sklenici...

Díky

         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 24.12.2014 13:27

Když se během kvašení zažíná kvas kazit, vznika na povrchu zápary bílý křís, tvoří jej křísotvorné kvasinky.Švestky se většinou nekazí, ani když jsou ledabyle přikryté, nebo je s nimi neodborně manipulováno-když je kvas nepatřičně "vyrušován".U ostatních kvasů z jiného ovoce by se měla vrchní znehodnocená část před pálením odstranit.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 24.12.2014 17:14

Lovit potopený koláč ze sudu asi nemá smysl. Pokud by byl před potopením plesnivý a výrazně byl cítit octem, bylo by asi lepší jej odstranit, ale nyní už je to beztak jedno. Jak píše Rosťa, kvas z kvalitních švestek toho umí pěstiteli hodně odpustit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika