Jak zakopat slivovici
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.102 (?) 1.3.2012 23:07, zobrazeno: 66919x
Dohodli jsme se se známými, že zakopeme slivovici, která se vykope při narození prvního vnoučete někoho z nás (předpoklad cca 5let uskladnění). Co je lepší, lahev se šroubovacím uzávěrem (třeba od rumu), nebo korek? zakapat voskem ze svíčky, pečetním voskem, nebo jiným? Jen zakapat nebo ponořit na delší dobu hrdlo do roztaveného vosku (nepraskne?)? Asi není moc dobré, dát lahev jen tak do země, zabalit ji do pytloviny (ta asi shnije ne?), nebo do tkaniny z umělého vlákna (zas poněkud nestylové :-)), nebo dřevěná krabice (vydrží v zemi aspoň trochu celá těch cca 5 let?). Samozřejmě, že místo označíme a nad lahve dáme něco, co nás upozorní, abychom je při vykopávání nerozbily. Máte ještě nějaké typy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 2.3.2012 8:24
Kvalita destilátu po takovémto uskladnění je jedna věc. Důležitá. Rituál (slavnostního) zakopání a slavnostního vyzvednutí na počest nějaké významné společenské události, je věc druhá. Vždyť lidé v celé historii prováděli a dosud provádějí z praktického hlediska mnoho iracionálních rituálů (viz. např. vánoční stromeček, velikonočním pomlázka, lampionový průvod, …) protože je to tradice, zvyk převzatý po předcích, který navozuje sváteční atmosféru a přináší radost. Tak proč nezakopat.
"Dohodli jsme se se známými, že zakopeme slivovici, která se vykope při narození prvního vnoučete někoho z nás (předpoklad cca 5let uskladnění)."
Copak to není krásné?
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.45 (?), 2.3.2012 8:47
Mám stejné zkušenosti. Slivovici jsem po vyvětrání dával do 2 l demižonků, uavřel korkovou zátkou a zalil pečetním voskem, uložil do viného sklepa. Vždy trošku ubylo a když jsem některou v neplodných letech z tohoto archivu otevřel, měla úplně stejnou chuť, jak jsem ji tam vložil (pokud jsem si tu chuť po letech pamatoval).
Když se vdával dcera, bohužel už po druhé, novému zeťovi jsem pravil: dávám ti dvě nejdražší věci, dceru a více než 30ti letou slivovici. Po nějakém čase jsem je navšívil a žádal okoštování té dobroty, ale už nebyla. Oba nepijí a tak mně ani nebyli schopni říci, jaká vůbec. byla. I.
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.147 (?), 23.4.2012 19:12
manžel dostal ke svatbě 30 ti letou, a jak jinak používáme slivovici jen když nám je špatně, tak tato zmizela velmi brzy po otevření. ale byla ze sklepa. Jiné dědeček zakopal a už se nenašla :-)
ale jako tradice - dobré
|
|
|
|
|
|
|
host - 247.21 (?), 22.11.2016 15:58
Existuje tzv. půdní radar a tím by se to dalo dobře hledat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.53 (?), 5.5.2024 21:47
Zakopat slivovici na zahradě je jednoduché, stačí kvalitně uzavřít, do něčeho, co nehnije zabalit a hlavně nad láhev přidat kus železa.
Není problém slivovich zakopat, ale po 30 letech ji najít, kdy už na zahradě nejsou ty stromy, mezi které se slivovice uložila.
Jestli někdo vynalezne slivohledačku, bude to na Nobelovou cenu.
1. června máme rodinnou akci, jejíž hlavním bodem bude vykopání lahve se slivovicí po 30 letech. Bude nás tam cca 20 a všichni si máme donést nářadí...
Kus železa vedle lahve bohužel neleží.
Chudák zahrada.
|
|
|
|
|
|
|
host - 95.74 (?), 25.8.2012 15:54
Keď ste nechali destilát v sklenených flašiach, alebo v demižóne, tak kvalita bude asi taká ako keď ste ju uskladňovali a to preto, lebo v skle nič nezrie.Kvalita destilátu bude každým rokom lepšia ked bude zrieť v drevenných sudoch, v drevo totižto dýcha a tým podporuje zrenie.Wisky, Brandy a iné kvalitné destiláty zrejú výlučne v drevenných sudoch:
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.63 (?), 9.9.2012 14:43
suhlasim v drevenych sudoch je zrenie kvalitnejšie a rychlejšie.Každy rok odkladam par litrov slivky do dobovych sudkov a pri ochutnavke zo skla a suda je to velky rozdiel v chuti drevo je drevo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|