Díky za toho Vševěda, je hezké, že umíte na druhé najít tak trefné přezdívky, škoda jen, že sám se podepsat neumíte.
Budete se divit, jablka před drcením (na rozdíl od švestek) umývám. Především proto, že mám již pár dní předem připravený rozkvašený převařený mošt (obvykle sterilovaný z loňska) s ušlechtilými kvasinkami, tudíž ty kvasinky na ovoci nepotřebuji. Vylisuju naráz co největší množství moštu - obvykle 200 litrů, naplním nádobu ne úplně plnou (aby při kvašení nepřetekla), přidám rozkvašený zákvas a trochu živné soli. Pokud je víko těsnící, stačí jen povolit obruč, u volnějších uzávěrů je vhodné překrytí nádoby folií a přepásání gumou (třeba starou duší). Za optimální teplotu považuju 15 strupňů, ale ve velké nádobě to není třeba tak řešit, kvasící tekutina si dokáže teplotu do jisté míry udržet i v chladnu.
Kdo nemá možnost vylisovat mošt, může jablka pouze rozdrtit a dál postupovat stejně.