Jablečný kvas



host - 176.36 (?)
16.2.2012 7:06

Samozřejmě že i z brambor lze založit kvas, jen je to trochu složitější (musí se to umět, nebo si sehnat návod jak na to a dodržet ho) a v paneláku trochu nešikovný. Vypálený alkohol je ale podřadný, nemá "vůni" jako ten z ovoce, většinou se používá jen k dalšímu zpracování (macerace...). 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 13.2.2012 22:49

Samozřejmě. Podstatou pekařských kvasnic jsou pivovarské kvasinky. Podstatou kynutí těsta je obyčejné alkoholové kvašení

                     
host - 176.36 (?), 14.2.2012 0:17

Myslím, že tohle není tak úplně pravda. Pekařské droždí nejsou pivovarské kvasinky (využívají se lihovarské kvasinky, nikoliv pivní) společné mají jen to, že produkují alkohol;... a mechanismus kynutí těsta... nevím,  zda se to dá takto zjednodušit...

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.2.2012 7:05

Toto je první věta z Wikipedie:

Saccharomyces cerevisiae (pivní kvasinka) je druh kvasinky z oddělení vřeckovýtrusných hub, která se již od antiky používá při kvasných procesech v pekařství a pivovarnictví. Pivní kvasinka je tedy logicky jedním z nejstudovanějších eukaryotních organismů....

                     
host - 176.36 (?), 14.2.2012 7:51

Víte ona Wikipedie není vždy směrodatná,...

Pro "droždí" se používají (až na vyjímky) násady z melasy a produkce "lihu" je potlačena na úkor produkce droždí...  (tím nezpochybňuji údaj, že pivní kvasinka je jedním z nejstudovanějších eukaryotních organismů... a že se i pivní kvasnice někde používají i do pečení, ale "na krámě" jsou ty lihovarské.).

                     
Brňák - (4) - 55.96 (?), 15.2.2012 21:33

Jak vidím, tak se můj problém se zmrzlými jablky stočil na diskuzi o droždí vs. kvasinky.Všem děkuji za příspěvky k mému problému, který mi vzniknul v důsledku silných mrazů (s uskladněnými bramborami jsem dopadl skoro stejně, ale z těch kvas nezaložím, tak s nimi plním kojtejner před barákem).Jablka jsem zpracoval do beček dle rady, zalil jsem to vroucí vodou s rozpuštěným cukrem a na to jsem nalil droždí rozkvašené ve vodě.Bečky 2x50 litrů jsou uloženy ve sklepě panel.domu, kde se teplota pohybuje mezi 15-17 stupňů. Chodím stav kvašení denně kontrolovat a pokud to poteče, jak to už dnes kvasí, tak budu velice spokojen. A ta vůně okolo, to je úplně jiný sklep než dosud. Akorát mám obavu, kde budu moci po vykvašení kvasu asi za těch 6týdnů tento v Brně či okolí vypálit.Pálenice, kde pálím třešně, meruňky a švestky už tento týden končí provoz a tak budu muset hledat nějakou jinou.Obávám se, že s tím budou problémy. Nebo dokážete dát tip, kam se obrátit? Již teď děkuji. Luzar.

                     
host - 45.252 (?), 15.2.2012 21:51

Za 1. není třeba zalévat vařící vodou ale bohatě stačí jen horká voda z vodovodu a do ní nasypaný a rozmíchaný cukr.

2. Kvasnice se rozkváší v malém porculánovém hrníčku s CUKREM! tedy ne jen vodou, protože s té si jaksi žádné živiny nevezmou...

3. Sudy 50L jsou na kvašení nedostatečné, cukry neprokvasí dokonale a je z toho celkově nižší výtěžnost.Optimum je alespon 220L sudy, ve vašem případě aspon 100L.Ale nebojte se i z 50L sudu to poteče, i když méně a více "deky" tj. vrchní části budete muset před pálením vyhodit.

4. Na jižní moravě je pálenice v každém 2. domě na dědině... nedávejte vydělat zbytečně těm zlodějům ze "strany a vlády" na daních, které ihned stejně rozkradou...

                     
host - 176.36 (?), 16.2.2012 7:06

Samozřejmě že i z brambor lze založit kvas, jen je to trochu složitější (musí se to umět, nebo si sehnat návod jak na to a dodržet ho) a v paneláku trochu nešikovný. Vypálený alkohol je ale podřadný, nemá "vůni" jako ten z ovoce, většinou se používá jen k dalšímu zpracování (macerace...). 

                     
host - 41.38 (?), 16.2.2012 21:47

Pokud mám správné info tak v Tišnově mají mít otevřeno min.do konce března.

                     
Brňák - (4) - 55.96 (?), 23.2.2012 16:13

Děkuji za zprávu.Zatím mi to kvasí, ale jak budu mít cestu na Tišnovsko, tak si situaci ověřím a kdyžtak se objednám. Pokud bych však do konce března kvas nezpracoval, tak jak s ním naložit, abych ho uchoval do doby až se budou pálit třešně. Jeden známý mi doporučil už teď při kvašení konve "hermeticky" uzavřít a nechat to třeba rok, že se tomu nic nestane. Zastává někdo stejný názor?

                     
host - 220.205 (?), 23.2.2012 22:19

Dost dobře nechápu, jak Vám může na konci února probíhat kontrolovatelné kvašení po mrazech, které jsme v minulých týdnech zažili! Nicméně kvasící kvas nemůžete hermeticky uzavřít, protože se uvolňuje CO2, jedině snad vodním uzávěrem. Návalů v palírnách se neobávejte, teď už tam žádná tlačenice nebude a pospěšte si. Souhlasím s názorem, že vykvašený kvas, hermeticky uzavřený a skladovaný při vhodných podmínkách, tj. řekněme 15 - 17 °C vydrží i rok pokud se jedná o jablka či švestky, ale s meruňkovým kvasem to nezkoušejte a o třešních ani nemluvě, to je jeden z nejméně stabilních kvasů. Takže si neumím představit nešťastníka, který by to snad chtěl zkoušet. To by mu v palírně destilovali ovocný ocet, jenomže víte jak jde život, co Čech, to výzkumník! Všichni zkouší, nikdo nečte!  slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika